Kremlj optužio Ukrajinu da je prehrambene koridore koristila u vojne svrhe

18.07.2023

16:05

0

Prehrambeni sporazum je prekinut 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na produženje

Kremlj optužio Ukrajinu da je prehrambene koridore koristila u vojne svrhe
Copyright Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Ukrajina koristila prehrambene koridore u vojne svrhe, odgovarajući na tvrdnje o mogućem napadu na Krimski most.

- Neću govoriti ništa konkretno o ovome. Ali znate da je naša vojska više puta govorila da Ukrajina koristi pomorske koridore u vojne svrhe. Čak i da uzmemo ovu zonu, da tako kažemo, u kojoj se sprovodi prehrambeni sporazum. To više ni za kog nije tajna, to je očigledna činjenica da ovu zonu kijevski režim koristi u vojne svrhe. Ovo je veoma važan aspekt koji takođe ne treba zaboraviti - kazao je Peskov.

Peskov je istakao da postoji bezbednosni rizik prehrambenog sporazuma bez Rusije i da to treba uzeti u obzir.

- Ovde je, naravno, pitanje koje treba da prokomentariše naša vojska, jer se radi o zoni koja je direktno blizu borbenih dejstava. I bez odgovarajućih garancija tu nastaju određeni rizici. Stoga, ako se nešto bude formiralo bez Rusije, onda se ovi rizici moraju uzimati u obzir. Ne možemo reći u kojoj meri i koje zemlje su spremne da preuzmu te rizike - dodao je.

Govoreći o izjavi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o navodnom nepoštenom povlačenju Rusije iz prehrambenog sporazuma, Peskov je naglasio da se u Kremlju ne slažu s tom tvrdnjom.

Profimedia
 

- Rusija je ispunjavala svoje obaveze i nekoliko puta produžavala ovaj sporazum, uprkos činjenici da uslovi ovih sporazuma prema Rusiji nisu realizovani. I u tom slučaju nepoštenim treba nazvati stav evropskih država - rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je istakao i da prekid prehrambenog sporazuma nije krivica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

- To nije krivica gospodina Gutereša ili UN. Mi veoma cenimo ulogu gospodina Gutereša u zaključivanju ovih sporazuma i cenimo njegove napore u pokušaju da ubedi evropske zemlje da ispune obaveze koje su preuzele. Ali, nažalost, to se nije dogodilo, tako da je reč "nepošten" apsolutno primenljiva na evropske zemlje - izjavio je predstavnik za medije ruskog predsednika.

Prehrambeni sporazum je prekinut 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na produženje sporazuma. Peskov je rekao da će se Rusija odmah vratiti implementaciji inicijative čim deo ruskih zahteva bude ispunjen. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se Kijev nada da će nastaviti s isporukama žita preko Crnog mora bez učešća Rusije i da čeka zvaničnu potvrdu spremnosti od UN i Turske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike