Rusija optužila SAD da su planirale testiranje neregistrovanih lekova na ljudima: I Hanter Bajden povezan sa slučajem

18.07.2023

19:55

0

General-potpukovnik Igor Kirilov otkrio je do kakvih saznanja se došlo

Rusija optužila SAD da su planirale testiranje neregistrovanih lekova na ljudima: I Hanter Bajden povezan sa slučajem
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države planirale su da koriste svoju vojsku za testiranje neregistrovanih lekova na lokalnom stanovništvu u drugim zemljama u interesu „Big farme“, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

Prema njegovim rečima, Pentagon je nameravao da iskoristi američku vojsku za utvrđivanje kvaliteta neregistrovanih medicinskih preparata na lokalnom stanovništvu s ciljem dobijanja dozvole od strane nadzornih organa, a u interesu takozvane „Big farme“.

Prema njegovim rečima, Pentagon ponovo pokušava da promoviše interese velikih američkih farmaceutskih proizvođača, koji su glavni sponzori predizborne kampanje demokratskih kandidata.

On je skrenuo pažnju na dokument Ministarstva odbrane SAD sa oznakom „za službenu upotrebu“, dobijen tokom operativnih aktivnosti na oslobođenim ukrajinskim teritorijama od 2015. godine, a koji se tiče sistema kliničkih ispitivanja lekova protiv virusnih groznica.

- Autori dokumenta, među kojima su zaposleni u Institutu za infektivne bolesti američke vojske, planirali su da stvore mobilnu jedinicu za brzo reagovanje predviđenu za testiranje novih lekova u američkim vojnim bazama širom sveta. Projekat je uključivao stvaranje mobilne istraživačke infrastrukture i obuku medicinskog osoblja - objasnio je on.

Kako je rekao, plan je bio da se angažuje niz kontrolisanih laboratorija i posredničke organizacije kao što je „Metabiota“.

Profimedia
 

- Obratite pažnju na komercijalnu ponudu kompanije „Metabiota" sa oznakom „poverljivo" koja je otkrivena među dokumentima u jednoj od ukrajinskih biolaboratorija. Ponuda je upućena Institutu za infektivne bolesti američke pešadije i tiče se pripreme stručnjaka za infektivne bolesti u Keniji i Ugandi. Dokument pokazuje da su u izučavanje patogena u zemljama Afrike uključeni Uprava Ministarstva odbrane SAD za smanjenje pretnji, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti, kao i Agencija SAD za međunarodni razvoj (kako bi se stvorio privid humanitarnog delovanja) i niz struktura EU - rekao je on na brifingu.

Takođe, dodao je on, potvrđena je umešanost „Metabiote“ u izučavanje virusa ptičjeg gripa H7N9 i vodeća uloga te kompanije u realizaciji projekta „Predikt“ u okviru kog su izučavani novi oblici koronavirusa.

Više puta smo ukazivali na vezu kompanije sa sinom aktuelnog američkog predsednika Hanterom Bajdenom i državnim organizacijama, rekao je Kirilov.

Širenje laboratorija

Kirilov je naveo da da su laboratorije američke Ratne mornarice angažovane na otkrivanju bolesti od vojnog značaja, o čemu svedoče dokumenti koje je ruska vojska otkrila tokom specijalne operacije.

- Treba napomenuti da vojno-biološka jedinica Ratne mornarice u Italiji podržava tri strateške komande SAD - Centralnu, Evropsku i Afričku, a njen glavni zadatak je proučavanje, praćenje i otkrivanje bolesti od vojnog značaja - istakao je Kirilov.

Profimedia
 

Italijanska laboratorija NAMRU-3 nalazi se u vazdušnoj bazi Sigonela od 2019. godine. Osoblje laboratorije, uključujući entomologe, mikrobiologe i infektologe, sprovodi istraživanja u prirodnim žarištima posebno opasnih infekcija (ebola, denga, malarija) u Egiptu, Gani i Džibutiju, rekao je general.

On je napomenuo da se, osim Italije, laboratorije američkih pomorskih snaga nalaze i u Kambodži i Peruu. Još nekoliko je u samim Sjedinjenim Američkim Državama.

Azijski ogranak NAMRU-2 u Pnom Penu godišnje analizira više od pet hiljada uzoraka patogena, a isti broj biomaterijala se odabira u Južnoj Americi.

Kako je naveo, tamošnja filijala od aprila 2023. godine radi „pod maskom“ civilne strukture - latinoameričkog ogranka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Takođe je predviđeno proširenje delatnosti ogranka na teritoriju Argentine, gde je planirana izgradnja jedne od laboratorija do maksimalnog nivoa biološke izolacije BSL-4.

- Na ovom objektu osoblje obučava američka neprofitna organizacija Health Security Partners - rekao je on.

Kako je naveo, SAD su planirale da oforme infrastrukturu za klinička ispitivanja preparata protiv virusnih groznica u svim flijalama biolaboratorije NAMRU-3.

Profimedia
 

Kirilov je podsetio da je tokom specijalne vojne operacije pronađen niz dokumenata koji potvrđuju aktivnosti specijalizovanih istraživačkih organizacija Ministarstva odbrane SAD na teritoriji Ukrajine.

Stvaranje veštačkih žarišta epidemije

Ruski general je primetio da eksperimenti američke vojske sa komarcima dovode do stvaranja veštačkih žarišta epidemija.

Američki vojni stručnjaci uspešno savladavaju metode adaptacije i kultivacije vektora prikupljenih u njihovim prirodnim staništima. Metode koje su razvili omogućavaju dobijanje komaraca i krpelja zaraženih arbovirusima u laboratorijskim uslovima“, obasnio je Kirilov.

On je skrenuo pažnju da ovu aktivnost prati pogoršanje epidemijske situacije i širenje dometa nosilaca.

Informaciona kampanja

Američki Stejt department pokrenuo je informacionu kampanju protiv optužbi koje je Rusija pokrenula da je američka vojska kršila konvenciju o zabrani biološkog i toksičnog oružja, rekao je general.

AP Photo/Rajesh Kumar Singh
 

Kirilov je napomenuo da su, bez obzira na „oštru zapadnu cenzuru“, informacije koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije čuli mnogi strani mediji koji su objavili materijale o kršenju bezbednosti u američkim biološkim laboratorijama, jačanju funkcija patogena na Univerzitetu u Bostonu i prenosu nedovršenih ukrajinskih projekata na teritoriju drugih zemalja.

- Istovremeno je Stejt department pokrenuo aktivnu informaciono-propagandnu kampanju za neutralisanje optužbi Rusije da su američki vojni biolozi prekršili odredbe Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja - primetio je Kirilov.

Prema njegovim rečima, važnu ulogu u ovom radu ima Međunarodni centar za nauku i tehnologiju.

- Ova organizacija finansira aktivnosti na internetu za borbu protiv informacija o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini i formiranje pozitivne percepcije o projektima Vašingtona na postsovjetskom prostoru - rekao je general.

Prema njegovim rečima, odgovarajući ugovor je Međunarodni centar zaključio sa američkom konsultantskom firmom „Wooden Horse Strategies“.

- U skladu sa ugovorom predviđeno je objavljivanje odgovarajućih materijala najmanje osam puta mesečno, kao i praćenje „proruskih" publikacija na ovu temu koje se pojavljuju na internetu i blagovremeno reagovanje na njih, uključujući blokiranje pristupa - dodao je general.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike