Šta su SCALP rakete koje je Francuska obećala Ukrajini i kako bi one mogle da utiču na kontraofanzivu?

21.07.2023

21:16

1

Još nije poznato kada će i koliko projektila bisi isporučeno Kijevu, ali ruski stručnjak ne očekuje da će oni mnogo promeniti situaciju na bojnom polju

Šta su SCALP rakete koje je Francuska obećala Ukrajini i kako bi one mogle da utiču na kontraofanzivu?
Copyright Profimedia

Odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da Ukrajini obezbedi krstareće rakete dugog dometa SCALP neće uticati na postojeći status kvo, s obzirom na iskustvo koje je ruska vojska stekla suprotstavljajući se analognom oružju pod nazivom „olujna senka“ („strom shadow"), tvrdi vojni ekspert.

Tokom samita NATO-a u Vilnjusu prošle sedmice predsednik Francuske obavezao se da će Ukrajini obezbediti desetine raketa dugog dometa SCALP. Međutim, nije precizirao kada će oružje biti isporučeno Kijevu. Francuska je postala druga zemlja, posle Velike Britanije, koja je opremila Ukrajinu raketama dugog dometa.

- U svetlu situacije i kontraofanzive koju vodi Ukrajina, odlučio sam da povećam isporuke naoružanja i opreme i da pružim Ukrajincima kapacitete za duboke udare - rekao je Makron novinarima po dolasku na samit.

Koja je razlika između SCALP-a i Storm Shadowa?

SCALP-EG (Employ General, što znači opšta namena) francuski je naziv za „olujnu senku“, nevidljivo vazdušno lansirno oružje velikog dometa, konvencionalno naoružano, duboko udarno oružje, koje proizvodi evropski multinacionalni proizvođač raketa MBDA. Raketa je bila bazirana na „apaču", krstarećoj raketi koju su razvili Francuzi.

Profimedia
 

- Francusku raketu SCALP zapravo su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska. Stoga su mnogi aspekti koji se odnose na proizvodnju i upotrebu ovih projektila objedinjeni. Slikovito možemo reći da je SCALP raketa analog britanske Storm Shadow - rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Jurij Knutov.

Koji je domet SCALP/Storm Shadow projektila?

- Jedina razlika je domet leta. Izvozna verzija Storm Shadow ima domet od približno 300 kilometara. Izvozna verzija francuskih projektila ima domet od približno 250 kilometara - objasnio je Knutov.

SCALP pokreće turbomlazni motor brzinom od 0,8 maha (987,8 km/h). Težak je 1.300 kilograma, što uključuje i konvencionalnu bojevu glavu od 450 kilograma. Dužina i prečnik oružja su 5,10 metara i 0,63 metara, sa rasponom krila od tri metra. Projektil košta oko 3,19 miliona dolara.

Kako funkcioniše SCALP?

SCALP je raketa koja je programirana pre lansiranja. Kada se lansira, ne može se kontrolisati: ona prati svoj put poluautonomno. Blizu mete oružje se penje na veću visinu kako bi maksimiziralo šanse da prodre u metu. Konačno, pogađa metu pre nego što odloženi fitilj raznese glavnu bojevu glavu.

Profimedia
 

- Ako govorimo o borbenoj upotrebi ovih krstarećih raketa, onda ne treba zaboraviti da je ovo oružje visoke preciznosti. Bojeva glava je teška preko 400 kilograma i prilično je moćna. Postoje varijante za probijanje betona sa posebnom šipkom visoke čvrstoće unutar rakete, što zajedno sa eksplozivom omogućava probijanje betonskih plafona do jednog i po metra debljine. I što je najvažnije, preciznost pogađanja ovih projektila je veoma visoka - rekao je Knutov.

Kako se nosi SCALP?

Oružje mogu da nose avioni "tornado" GR4, italijanski "tornado" IDS, Eurofighter Tiphoon, Dassault Mirage 2000 i Dassault Rafale. Koristile su ga Velika Britanija, Francuska i Italija u napadima u Iraku, Libiji i na drugim mestima.

Kada je reč o Ukrajini, ranije je objavljeno da će za lansiranje francusko-britanskog oružja nacionalno vazduhoplovstvo koristiti Su-24, supersonični taktički bombarder za sve vremenske prilike razvijen u Sovjetskom Savezu. Prvobitno su fotografije koje su objavili ukrajinski mediji prikazivale Su-24 sa Storm Shado-om postavljenim ispod stuba sa fiksnim krilima.

Ukrajinski borbeni avioni Su-24 i izviđački avioni Su-24MR modifikovani su da ispaljuju ovu raketu dugog dometa.

Profimedia
Dassault Rafale Marine koji nosi SCALP

Može li Rusija presresti SCALP i Storm Shadow rakete?

Rakete je veoma teško otkriti zbog izuzetno malog radarskog poprečnog preseka (RCS), prema Knutovu.

- To jest, olujna senka [SCALP EG] ima radarski presek od 0,01 do 0,03 kvadratna metra, što je veoma malo - rekao je on.

Bez obzira na to, ruska protivvazdušna odbrana je sposobna da otkrije i uništi krstareće rakete Storm Shadow/SCALP, naglasio je Knutov. Ministarstvo odbrane je u više navrata izveštavalo o presretanju francusko-britanskih prikrivenih raketa dugog dometa.

Štaviše, nedavno uočavanje projektila Storm Shadow koji su ruske snage locirale može se pokazati neprocenjivim za proučavanje načina kako da se nadmaši ovo oružje. Raketa je oborena u regionu Zaporožja i ostala je uglavnom čitava. Seciranjem rakete mogle bi se otkriti njene potencijalne slabosti i odrediti optimalni pravac iz kog bi se raketa mogla presresti.

- Nakon što je naša vojska uspela da locira takvu krstareću raketu, imamo više mogućnosti da je proučavamo, utvrđujemo kompozitne materijale od kojih je napravljena, bavimo se glavom za samonavođenje: frekvencijama na kojima ona deluje i principom rada - rekao je Knutov.

Profimedia
 

Prema rečima vojnog eksperta, to će omogućiti Rusiji da unapredi svoje radare i stanice za navođenje raketa kako bi bolje otkrile prikrivene rakete. On je objasnio da je proučavanje tela rakete važno jer će ruski inženjeri moći da vide koji je opseg radio-talasa koje emituje raketa radio-transparentan, a koji se delimično reflektuje.

- Biće moguće stvoriti sisteme elektronskog ratovanja koji će efikasnije uticati na glave za navođenje i Storm Shadow i SCALP projektila - rekao je Knutov.

- Mislim da ćemo u narednih mesec ili dva primetiti da naša protivvazdušna odbrana deluje efikasnije. Štaviše, uglavnom će se koristiti stanice za elektronsko ratovanje, što je mnogo jeftinije od ispaljivanja projektila za presretanje ovih krstarećih raketa - predvideo je on.

Koliko SCALP-ova Francuska šalje Ukrajini?

Makron u svojoj izjavi nije precizirao broj raketa, ali zapadni mediji se pozivaju na izvore koji kažu da Francuska može isporučiti Ukrajini 50 projektila.

- Ako govorimo o 50 projektila, treba imati u vidu da bi ih moglo biti više od 50. Ovo je možda curenje koje se organizuje za medije. Naravno, oni igraju određenu ulogu, jer sada blok NATO-a pokušava da pomogne kijevskom režimu da nekako probije našu liniju odbrane - rekao je Knutov.

Profimedia
 

Hoće li SCALP napraviti razliku na ukrajinskom bojnom polju?

NATO šalje rakete većeg dometa koje ciljaju rusko osoblje, municiju, opremu i komandna mesta koja se trenutno nalaze na udaljenosti od preko 100 kilometara od linije fronta, kaže ekspert.

Sistemi HIMARS američke proizvodnje lansiraju rakete sa dometom od 80 kilometara, što u očima NATO ratnih planera nije dovoljno za vršenje pritiska na Oružane snage Rusije. Zemlje članice NATO-a koje šalju rakete dometa od 300 kilometara, poput Storm Shadow/SCALP-a (ili, potencijalno, ATACMS američke proizvodnje), predstavljaju određeni izazov za rusku vojsku - primetio je ekspert, napominjući da to ne menja situaciju drastično.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike