Britanija je prešla crvenu liniju slanjem ovog oružja Ukrajini: Šta su krstareće rakete „olujna senka" i mogu li da dopru do Rusije?

11.05.2023

21:14

0

Amerikanci su oklevali da se odluče na ovaj potez, ali to nisu branili Ujedinjenom Kraljevstvu

Britanija je prešla crvenu liniju slanjem ovog oružja Ukrajini: Šta su krstareće rakete „olujna senka" i mogu li da dopru do Rusije?
Copyright Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo je isporučilo Ukrajini više krstarećih raketa „Storm Shadow" („olujna senka"), dajući ukrajinskim snagama mogućnost udara dugog dometa pre dugo očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga.

- Velika Britanija je ranije rekla da će snabdevati Ukrajinu oružjem dugog dometa, a sada će to uključivati i brojne rakete „Storm Shadow". Britanska vlada je bila jasna da je ovo samo reakcija na rusko namerno gađanje civilne nacionalne infrastrukture i da je proporcionalan odgovor - rekao je zapadni zvaničnik za CNN.

Šta je „olujna senka"?

„Storm Shadow" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska i koja se obično lansira iz vazduha. Sa dometom paljbe većim od 250 kilometara, ona ima malo manje mogućnosti od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje je Ukrajina dugo tražila i koji imaju domet od 300 kilometara.

Najvažnije je to što „olujna senka" ima dovoljan domet da prodre duboko u teritoriju koju drži Rusija u istočnoj Ukrajini. Zapadni zvaničnik je za CNN rekao da je ukrajinska vlada uverila Veliku Britaniju da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije. Zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva često su Krim identifikovali kao suverenu teritoriju Ukrajine, opisujući ga kao „nezakonito aneksiran“.

Projektil „menja igru iz perspektive dometa“, rekao je visoki američki vojni zvaničnik za CNN, i daje Kijevu sposobnost koju je tražio od početka rata. Kako je CNN izvestio, trenutni maksimalni domet oružja koje su SAD isporučile Kijevu je oko 80 kilometara.

Profimedia
 

Prema „MBDA Missile Systems", evropskoj kompaniji koja proizvodi projektil, „Storm Shadow" je „oružje za duboke udare“ koje može „raditi danonoćno u svim vremenskim prilikama“ i koje ima napredni sistem za navigaciju kako bi se osigurala preciznost.

- Nakon lansiranja oružje se spušta u visinu terena kako bi se izbeglo otkrivanje. Kada se približi meti, njegov ugrađeni infracrveni tragač usklađuje sliku mete sa sačuvanom slikom kako bi se osigurao precizan udarac i minimalna kolateralna šteta - navodi se na veb-stranici MBDA.

Britansko-francuski projektil „Storm Shadow" razvijen je 1990-ih i korišćen je u brojnim britanskim vojnim operacijama, uključujući udar u Siriji koji su SAD, Velika Britanija i Francuska zajedno izveli 2018, nakon što su optužile Damask za raspoređivanje hemijskog oružja u Dumi.

Beskrajno odlaganje kontraofanzive

Do raspoređivanja ovih projektila došlo je u trenutku kada se ukrajinske snage spremaju za pokretanje kontraofanzive sa namerom da ponovo zauzmu teritoriju pod kontrolom Kremlja u istočnim i južnim delovima zemlje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno „još malo vremena“ pre nego što krene u kontraofanzivu, pre svega kako bi što više obećane zapadne vojne pomoći stiglo.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

- Sa onim što imamo možemo da idemo napred i da budemo uspešni. Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo - rekao je Zelenski evropskim javnim servisima u intervjuu objavljenom u četvrtak.

- Dakle, treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena - dodao je on.

Među zalihama na koje Ukrajina još čeka su oklopna vozila, uključujući tenkove, za koje je Zelenski rekao da stižu u serijama.

Neuzdržana Britanija

Ovo nije prvi put da je Britanija otišla korak dalje u odnosu na SAD kada je reč o oružju koje je spremna da pošalje Ukrajini. Ona je bila prva koja je najavila slanje modernih zapadnih tenkova u Ukrajinu, u januaru je obećala 14 tenkova „čalendžer 2", pre nego što su SAD najavile da će poslati i svoje tenkove „M-1 abrams".

Ranije ove godine britanski premijer Riši Sunak signalizirao je da Britanija razmišlja o slanju oružja dugog dometa.

Profimedia
 

Početkom maja britanska vlada je objavila obaveštenje o nabavci preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu. U obaveštenju se navodi da Ujedinjeno Kraljevstvo poziva da izrazi interesovanje za kupovinu raketa ili projektila „dalekog dometa“ do 4. maja, a potencijalni dobavljači će biti kontaktirani nakon mesec dana.

Američki zvaničnici su u više navrata naglašavali da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu „koliko god bude potrebno“, a iako je obezbeđena oprema vredna desetine milijardi dolara, zemlja koja je u sukobu nastavila je da traži još da bi porazila rusku vojsku, uključujući rakete većeg dometa kao što je ATACMS.

Međutim, SAD su bile oprezne tokom prošle godine u slanju oružja Ukrajini koje bi moglo pomoći Kijevu da izvrši napade unutar ruske teritorije. Zamenik ministra odbrane za politiku Kolin Kal rekao je novinarima u avgustu da je procena SAD da Ukrajina „trenutno ne zahteva ATACMS da opslužuje ciljeve koji su direktno relevantni za trenutnu borbu“.

Osim toga, London je najavio i slanje municije sa osiromašenim uranijom u Ukrajinu, što je šokiralo brojne svetske lidere i dovelo do oštrog negodovanja u Rusiji.

Kako je reagovala Rusija

Rusija je protiv odluke Velike Britanije da pošalje krstareće rakete dugog dometa „Storm Shadow" u Ukrajinu i pružiće adekvatan odgovor, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

- Reagujemo veoma negativno na takve isporuke. To će zahtevati adekvatan odgovor naše vojske, koja će, naravno, sa vojne tačke gledišta, doneti odgovarajuće odluke - rekao je Peskov novinarima.

Rekacija Kremlja usledila je tek nakon što je britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio da će London prebaciti „Storm Shadow" u Kijev.

Vašington „odahnuo“ što će Velika Britanija preći crvenu liniju zbog Kijeva

Zvaničnici u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena navodno su „odahnuli“ zbog izveštaja da će Velika Britanija poslati rakete dugog dometa Ukrajini. Vašington smatra obezbeđivanje oružja dugog dometa Ukrajini kao ozbiljan korak koji zakonodavci ne bi podržali.

O ovome je pisao američki portal „Politiko" u utorak, pozivajući se na anonimne izvore u američkoj vladi.

Profimedia
 

„Vašington postu" je rečeno da je pozicija Vašingtona ostala nepromenjena i da Pentagon neće poslati vojni taktički raketni sistem, ili ATACMS, u Ukrajinu, čak i kada Velika Britanija prva pređe tu liniju.

Prema prvobitnom izveštaju, britansko ministarstvo odbrane je tražilo „izraze zainteresovanosti“ da Ukrajini pruži mogućnosti za udare do 300 kilometara. Formulacija je uključena u obaveštenje o nabavci koje je prošle nedelje objavio Međunarodni fond za Ukrajinu predvođen Britanijom, koji služi kao sredstvo za usmeravanje vojne pomoći Kijevu.

Portal je tačno naveo da će Ukrajini biti poslate krstareće rakete „Storm Shadow".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike