U najhladnijem selu na svetu izmerena rekordno visoka temperatura!

04.07.2023

22:51

0

Uprkos ekstremnim vremenskim uslovima, Ojmjakon ima stalnu populaciju od oko 500 ljudi

U najhladnijem selu na svetu izmerena rekordno visoka temperatura!
Najhladnija mesta na svetu - Copyright Profimedia

Novi temperaturni rekord postavljen je u selu Ojmjakon na ruskom dalekom istoku, međunarodno poznatom kao najhladnije naseljeno mesto na svetu. Šumski požari su buknuli u regionu zbog nedavnog toplotnog talasa.

Temperature u selu, koje se nalazi u udaljenom regionu Jakutije ili Republici Saha, dostigle su 32 stepena Celzijusa u ponedeljak, prema lokalnim medijima, nadmašivši prethodni rekord od 30,5 stepeni Celzijusa postavljen istog dana 1949. godine.

Šef Republike Saha Ajsen Nikolajev proglasio je u ponedeljak vanredno stanje u regionu pošto su se tokom vikenda proširili masovni požari. Nikolajev je na svom Telegram kanalu primetio da je Ojmjakonski okrug među najteže pogođenim.

Ojmjakon je među najhladnijim mestima na severnoj hemisferi, pošto je zabeležio nisku temperaturu od -67,7 stepeni Celzijusa 1933. Međutim, neprovereni rekord je postavljen sedam godina ranije, kada je zabeležena temperatura od -71,2 stepena Celzijusa.

Uprkos ekstremnim vremenskim uslovima, Ojmjakon ima stalnu populaciju od oko 500 ljudi.

Klimatske promene predstavljaju posebno akutnu pretnju za Jakutiju, jer je veći deo njene infrastrukture izgrađen na permafrostu. Stručnjaci upozoravaju da bi odmrzavanje moglo dovesti do velikih društvenih i ekonomskih posledica u regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike