Četvrti dan zaredom oboren temperaturni rekord, a to je tek početak pakla: Planeta će biti još vrelija

08.07.2023

13:44

0

Zemlja se zagreva drastičnom brzinom

Četvrti dan zaredom oboren temperaturni rekord, a to je tek početak pakla: Planeta će biti još vrelija
climate-change-g0a0557c46_1280 - Copyright Pixabay

Temperatura planete je u četvrtak ponovo porasla na nivoe koji nisu zabeleženi u modernoj eri vođenja evidencije, obeležavajući četvrti dan zaredom rekordnih temperatura. Ovi alarmantni novi rekordi verovatno su najviše temperature u „najmanje 100.000 godina“, rekao je jedan naučnik za CNN.

Globalna prosečna dnevna temperatura popela se na 17,23 stepena Celzijusa u četvrtak, prema Klimatskom reanalizeru Univerziteta Mejn, koji koristi podatke američkih nacionalnih centara za predviđanje životne sredine.

Prosečna globalna temperatura u ponedeljak je dostigla 17,01 stepeni Celzijusa, što je najviše prema podacima Nacionalnih centara za predviđanje pojava koje se tiču životne sredine (NCEP), koji sežu do 1979. godine. U utorak se popela na 17,18 stepeni Celzijusa, a na tom podeoku bila je i u sredu.

Pre ove nedelje rekord u podacima NCEP-a bio je 16,92 stepena Celzijusa i postavljen je u avgustu 2016.

Iako ovonedeljni zapisi još nisu zvanični, druga globalna agencija za praćenje klime potvrdila ih je u svojim podacima. Služba Evropske unije za klimatske promene Kopernikus saopštila je da su globalne temperature u ponedeljak i utorak takođe rekordne u njenim podacima, koji datiraju iz 1940. godine.

Pixabay
 

Dok su zapisi zasnovani na skupovima podataka posmatranja koji sežu tek do sredine 20. veka, ovo su „gotovo sigurno“ najtoplije temperature koje je planeta videla tokom mnogo dužeg vremenskog perioda, kaže Dženifer Frensis, viši naučnik u Vudvelovom Centru za istraživanje klime.

Fransis je procenila da su temperature ove nedelje najviše „verovatno u poslednjih najmanje 100.000 godina“, nazvavši rekorde „velikom stvari“.

Robert Rohde, vodeći naučnik na "Berkeley Earth-u", koji je bio jedan od prvih koji je rekao da su globalne temperature ove nedelje porasle, rekao je za CNN da je vrlo verovatno da ćemo ovog leta „oboriti rekord još nekoliko puta”.

Jul je tipično najtopliji mesec na planeti, ali temperature su već u porastu zbog kombinacije El Ninja, prirodnog klimatskog fenomena u Tihom okeanu, i klimatske krize izazvane ljudskim faktorom, koja podstiče rast globalnih temperatura.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike