Sedmica u svetu: Kokain u Beloj kući, kasetna municija za Ukrajinu i rekordno topla planeta

09.07.2023

21:16

0

Izrael je terorisao Palestince, situacija u Francuskoj se naizgled primirila, a IAEA je odlučila da odobri plan za ispuštanje radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima u okean

Sedmica u svetu: Kokain u Beloj kući, kasetna municija za Ukrajinu i rekordno topla planeta
Sedmica u svetu - Copyright AP Photo/Hiro Komae/Lewis Joly/Profimedia/Pixabay

U nedelji za nama (3-9. jula) SAD su odlučile da pošalju kasetnu municiju Ukrajini, u Beloj kući je pronađen kokain, a temperature na Zemlji su dostigle nove uznemirujuće rekorde. Izrael je terorisao Palestince, situacija u Francuskoj se naizgled primirila, a IAEA je odlučila da odobri plan za ispuštanje radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima u okean.

"Detonirano" Zaporožje, američka kasetna municija i Prigožin ponovo u Rusiji

Iako je kontraofanziva nastavljena traljavo, širom sveta pričalo se o sukobu Rusije i Ukrajine, što zbog izjava zapadnih zvaničnika, što zbog odluke SAD da Kijevu pošalje kasetnu municiju. 

Snage bezbednosti sprečile su atentat na šefa Krima Sergeja Aksjonova, zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je nuklearna apokalipsa veoma verovatna, dok se Mađarska zarekla da će blokirati svu vojnu pomoć EU Ukrajini.

AP Photo/Libkos
 

Ukrajinci su gađali mostove na Krimu koristeći brotanske rakete "storm šedou", policija je upotrebila silu protiv vernika u Kijevsko-pečerskoj lavri, a sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je NATO pojačava vojne pretnje Rusiji.

Priče o sabotaži nuklearne elektrane Zaporožje uznemiravale su svet, naročito kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da su Rusi postavili eksploziv na nju i kad su se pojavili satelitski snimci koji navodno to dokazuju, što je Moskva negirala, a zbog čega je ova nuklearka toliko važna i kolika je opasnost od radijacije možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da je Evgenije Prigožin, vođa privatne ruske paravojne grupe Vagner, u Rusiji, a istog dana pojavile su se fotografije koje su nastale prilikom pretresa njegove rezidencije u Sankt Peterburgu, gde su nađene i fotografije na kojima nosi razne perike, a koje su fascinirale internet.

Profimedia
 

Nakon što se danima pričalo o mogućnosti da SAD pošalju kasetnu municiju Ukrajini, predsednik Amerike Džo Bajden potvrdio je tu odluku u petak uveče, navodeći da je to "neophodno", a zašto je ova municija toliko kontroverzna možete pročitati u analizi portala 24sedam.

NATO željan Švedske

NATO je bila reč koja se ove sedmice mogla čuti svakodnevno. Prvo je odjeknula vest da Jens Stoltenberg ostaje na mestu generalnog sekretara još godinu dana, da bi zatim Erdogan ponovio da Turska neće ratifikovati članstvo Švedske dok ona ne ispuni uslove, što je izazvalo Džoa Bajdena i šefa Alijanse da istaknu zbog čega je važno da se ova zemlja što pre priključi vojnom bloku.

Presidential Press Service via AP, Pool
 

Ustalasana Francuska

Posle burne nedelje u Francuskoj situacija se ove sedmice naizgled smirila, ali su odjeknule vesti da je u protestima bilo smrtnih slučajeva - jedan vatrogasac je stradao dok je gasio zapaljena vozila, dok je policija navodno ubila jednog učesnika nemira, a zašto tamošnji organi reda tokom nemira uopšte koriste oružje možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Građani Franuske osudili su vinovnike nereda, koji su tvrdili da nisu imali za cilj da izazovu haos, predsednik Emanuel Makron izrazio je nadu da je vrhunac nereda prošao, a predsednica poslaničke grupe stranke Nacionalni savez u francuskom parlamentu Marin le Pen osudila je nasilje na protestima.

Profimedia
 

Za policajca koji je ubio tinejdžera prikupljeno više od milion evra, što je dodatno razbesnelo demonstrante, zbog čega je porodica ubijenog tinejdžera podnela žalbu, a da li su protesti koji su uznemirili Francusku posledica labave migantske politike možete pročitati u analizi portala 24sedam.

"Bezopasna" Fukušima

AP Photo/Hiro Komae, File
 

Međunarodna agencija Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju (IAEA) odobrila je plan za ispuštanje vode iz japanske Nuklearne elektrane Fukušima u okean, navodeći da će to imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu", što je izazvalo bes i u Japanu i Južnoj Koreji, gde je Rafaela Grosija dočekala masa besnih demonstranata, a šta se do sada zna o tome i ko se najviše protivi ovakvom načinu odlaganja nuklearnog otpada možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Izraelski teror

Profimedia
 

Izraelske snage upale su u palestinsko naselje Dženin, gde je došlo do žestokih sukoba, a i ovu akciju vlasti u Tel Avivu nazvale su racijom. Amerika se oglasila ovim povodom, rekavši da prate situaciju, ali ne uradivši ništa konkretno, da bi se Izraelci posle dva dana povukli nakon što su usmrtili najmanje 18 Palestinaca.

Belo u Beloj kući

Profimedia
 

Američka Tajna služba pokrenula je istragu o beloj supstanci nađenoj u Beloj kući za koju je utvrđeno da je pozitivna na kokain, ali mediji nisu iznosili mnogo detalja, osim da se traga za osobom koja ga je unela u nju. Predsednik Džo Bajden, koji u tom trenutku nije bio u rezidenciji, oglasio se tek sutradan, a pojavile su se i spekulacije da on pripada njegovom sinu Hanteru koji je tih dana bio kod oca i majke.

Globalno zagrevanje

Novi temperaturni rekord postavljen je u selu Ojmjakon na ruskom dalekom istoku, a i sama planeta oborila je dosadašnji globalni rekord četiri dana zaredom, što je zabrinulo klimatologe.

Profimedia
 

Posledice visokih temperatura već je osetila Grčka, koja se borila sa požarom na ostrvu Evija, a u subotu i sa plamenom koji je goreo u blizini Svete Gore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike