Misteriozni objekti na krovu nuklearke Zaporožje izazvali pometnju: Zapad priča o eksplozivu, Rusija negira tu mogućnost (VIDEO)

07.07.2023

13:45

0

Posle navoda da je Moskva postavila eksplozivne naprave na postrojenje budno se motri na nuklearnu elektranu

Misteriozni objekti na krovu nuklearke Zaporožje izazvali pometnju: Zapad priča o eksplozivu, Rusija negira tu mogućnost (VIDEO)
Copyright Tanjug/Planet Labs PBC via AP)

Satelitski snimci koji pokazuju neidentifikovane bele oblike na vrhu reaktora 4 u nuklearnoj elektrani Zaporožje izazvali su buru u zapdnim medijima.

Fotografije koje je napravila kompanija za satelitske snimke Planet Labs nastale su su 5. jula - dan nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da je u fabriku možda postavljen eksploziv.

Nuklearni objekat je pod ruskom kontrolom od 4. marta 2022, nakon što je Vladimir Putin pokrenuo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara te godine.

Na najjasnijoj od fotografija vidi se pet belih oblika, dok su na drugoj uočljiva tri. Na trećoj fotografiji, koja je nastala nekoliko sati pre druge dve ne mogu se videti beli oblici.

To može biti rezultat promene svetla, a samo na osnovu satelitskih snimaka nije moguće potvrditi kakvi oblici su u pitanju.

Na vrhu Reaktora 3 ne mogu videti nikakve promene ni na jednom od satelitskih snimaka.

 

 

- Sada imamo informacije iz naših obaveštajnih službi da su ruske trupe postavile predmete nalik eksplozivu na krov nekoliko blokova nuklearne elektrane Zaporožja. Možda da simuliraju napad na fabriku. Možda imaju neki drugi scenario - izjavio je predsednik Ukrajine.

- Teško je suditi na osnovu fotografija šta pokazuju promene na krovovima, uključujući i da li su one na bilo koji način povezane sa eksplozivnim napravama koje su pominjale ukrajinske obaveštajne službe - kaže Darja Dolzikova iz jedinice za širenje i nuklearnu politiku Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Ona je dodala da fotografije takođe još jednom naglašavaju važnost davanja IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) pristupa koji ona traži u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Agencija je zatražila dodatni pristup krovovima dve reaktorske jedinice, kao i turbinskim halama i nekim delovima rashladnog sistema u elektrani kako bi potvrdila odsustvo eksploziva.

Nisu eksplozivne naprave

Satelitski snimci američke kompanije Planet Labs nisu pokazali nikakve eksplozivne naprave na krovovima dva reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, javio je Skaj njuz u sredu.

Profimedia
 

- Vizuelno smo uporedili satelitske snimke napravljene danas sa starijim snimcima sa početka juna. Nema očiglednih razlika na krovovima reaktora tri i četiri, ali eksplozivne naprave mogu biti dovoljno male da se ne vide na ovim snimcima - rekao je Adam Parker, urednik u Skaj njuzu.

Televizijski kanal, koji je objavio satelitske snimke, saopštio je da nije u mogućnosti da proveri tvrdnju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog od 4. jula da je Rusija na krovove reaktora u ZNPP postavila eksplozivne naprave nalik eksplozivu.

Pre posete Rusiji 23. juna Rafaela Grosija, generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, Zelenski je optužio Moskvu da je navodno planirala teroristički akt u Zaporoškoj elektrani. Bez predstavljanja bilo kakvih dokaza koji bi potkrepili ovu izjavu, saopštio ju je Brazilu, Indiji, Kini, SAD, zemljama u Evropi, Bliskom istoku i Africi. Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko rekao je da će Ukrajina održati vežbe i rasporediti štab za pomoć u katastrofama u okviru priprema za potencijalno curenje radijacije u NE Zaporožje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je izjavu Zelenskog kao laž. Renat Karčaa, savetnik generalnog direktora Rosenergoatoma, ranije je rekao da bi navodi Zelenskog da Rusija planira da izvede incident u Zaporoškoj elektrani mogli biti pokazatelj da sam Kijev priprema incident ili udar na ZNPP sa ciljem da uvuče NATO u ukrajinski sukob.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike