Napad dronovima u Moskvi: Šta do sada znamo i zbog čega Rusija krivi Zapad? (VIDEO/FOTO)

05.07.2023

09:12

0

Ovo je već četvrti pokušaj udara na rusku prestonicu na sličan način

Napad dronovima u Moskvi: Šta do sada znamo i zbog čega Rusija krivi Zapad? (VIDEO/FOTO)
Napad ronovima u Moskvi - Copyright Profimedia

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane u utorak su u blizini Moskve oborile nekoliko ukrajinskih dronova.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ovaj teroristički napad Kijeva na Moskvu i Moskovsku oblast osujećen, pri čemu su četiri neprijateljske bespilotne letelice uništene sistemima PVO, a jedna neprijateljska bespilotna letelica oborena je elektronskim protivmerama.

U ovom napadu nije bilo povređenih niti materijalne štete, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin opisao je ovaj incident kao još jedan ukrajinski napad dronovima na rusku prestonicu. Prema njegovim rečima, napad je uspešno odbijen pošto su ruske jedinice PVO eliminisale sve neprijateljske bespilotne letelice.

- Danas su ukrajinske bespilotne letelice pokušale još jednom da napadnu Novu Moskvu i Moskovsku oblast. U ovom trenutku snage protivvazdušne odbrane su odbile napade i sve otkrivene bespilotne letelice su eliminisane - napisao je Sobjanjin na Telegramu.

Gradonačelnik Moskve je rekao i da su od 8.00 po lokalnom vremenu ukinuta sva ograničenja letova koja su ranije uvedena na aerodromu Vnukovo.

Ranije je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj saopštila da su ograničenja dolazaka i odlazaka na aerodrom Vnukovo produžena do osam sati (pet sati po lokalnom vremenu), dok su ostali aerodromi u Moskvi i Moskovskoj oblasti radili uobičajeno.

 

 

- Iz tehničkih razloga van kontrole aerodroma, Vnukovo je uvelo ograničenja za dolaske/odlaske aviona od 5.10. Ograničenja su produžena do 8.00. Ostali aerodromi u Moskvi i Moskovskoj oblasti rade uobičajeno - objasnila je agencija.

Ranije u utorak portparol hitnih službi rekao je za Sputnjik da je jedan dron oboren kod Kubinke. Druge dve bespilotne letelice oborene su u ruskoj prestonici u blizini sela Valujevo, bez prijavljenih žrtava i štete.

Kasnije su službe za vanredne situacije za Sputnjik saopštile da su sistemi PVO u Moskvi oborili još dva drona, čime je ukupan broj oborenih dronova porastao na pet.

- Još dve bespilotne letelice oborene su sistemima protivvazdušne odbrane u Novoj Moskvi (moskovskom okrugu) u blizini sela Krivoševo. Nije bilo žrtava - saopštile su službe.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je ovaj napad na oblast koja sadrži elemente civilne infrastrukture još jedan teroristički akt koji je počinio Kijev.

Ono je istaklo da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski takve terorističke napade izvodi koristeći oružje koje je ili isporučio Zapad ili je nabavljeno sredstvima Zapada, što ga čini međunarodnim teroristom.

Profimedia
 

- Ovakvi napadi ne bi bili mogući bez pomoći koju su kijevskom režimu pružile SAD i njeni saveznici iz NATO-a, koji ga i dalje opremaju oružjem, uključujući bespilotne letelice. Oni obučavaju operatere dronova i pružaju obaveštajne informacije neophodne za činjenje takvih zločina. Sve to čini Vašington i njegove satelite saučesnicima u pripremi i sprovođenju terorističkih akata koje Kijev planira i sprovodi zapadnim novcem uz korišćenje zapadnog naoružanja - navodi se u saopštenju koje je prenela RIA Novosti.

Međunarodna zajednica treba da shvati da SAD, Britanija i Francuska – sve stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, finansiraju teroristički režim, dodala je Zaharova.

Prethodni napadi dronovima na Moskvu

Rano 21. juna tri bespilotne letelice srušile su se na periferiji Moskve, na sreću bez nanošenja štete ili povreda na zemlji. Ministarstvo odbrane Rusije opisalo je taj incident kao teroristički napad ukrajinskih snaga.

Ukrajinske snage su 3. maja pokušale da izvrše napad na rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju, koristeći dva drona da izvedu ovo delo. Ruska vlada je ovaj napad označila kao teroristički čin i pokušaj ubistva lidera zemlje.

Tri stambene zgrade u Moskvi pretrpele su 30. maja laka oštećenja kada su još jedan talas ukrajinskih bespilotnih letelica presrele jedinice protivvazdušne odbrane koje su štitile grad.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike