Sedmica u svetu: Masakr za masakrom, pokušaj atentata na Putina i krunisanje kralja Čarlsa III

07.05.2023

21:13

0

Automobil ruskog pisca je raznet, agonija u Sudanu je nastavljena, a ceo svet je pričao o masovnim ubsitvima u Srbiji

Sedmica u svetu: Masakr za masakrom, pokušaj atentata na Putina i krunisanje kralja Čarlsa III
Copyright Profimedia Tanjug/AP/Alessandra Tarantino/James Manning/Alexey Maishev

U nedelji za nama (1-7. maja) pokušan je atentat na ruskog predsednika, u Americi je bilo nekoliko masovnih ubistava, a u Londonu je održana ceremonija krunisanja kralja Čarlsa III. Automobil ruskog pisca je raznet, agonija u Sudanu je nastavljena, a ceo svet je pričao o masovnim ubsitvima u Srbiji.

Ruska nadmoć, pokušaji atentata i pominjanje novih sankcija

Rat u Ukrajini nastavio je da butki, a kako su Ukrajinci pojačali borbena dejstva, mnogi su uvereni da je kontraofanziva počela. Za to vreme, papa Franja je tvrdio da postoji tajna misija Vatikana za okončanje sukoba, a portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga pukovnik Jurij Ignjat izjavio je da je Kijev nemoćan pred ruskim pametnim bombama.

AP Photo/Libkos
 

Moskva je optužila Ukrajinu da je tokom noći u utorak na sredu izvela dva napada dronovima sa namerom da napadne rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju i optužila Kijev za pokušaj atentata, što je on oštro negirao. Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev komentarisao je navodni ukrajinski napad dronovima na Kremlj rekavši kako "Moskva više nema drugih opcija, nego da eliminiše Zelenskog i njegovu kliku u Kijevu", ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov obećao je brutalnu odmazdu zbog pokušaja atentata, a pojavio se i navodni snimak napada.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je da će Moskva odgovoriti konkretnim akcijama na napad na Kremlj, a šta do sad znamo o napadu dronovima možete pročitati u anaizi portala 24sedam.

Kina je istakla da će raditi sa Rusijom na postizanju mira između Moskve i Kijeva, jedna zemlja EU obećala je da će zamrznutu rusku imovinu preusmeriti Ukrajini, a Evropska komisija je predložila da se analizira mogućnost ograničavanja izvoza određene robe u treće zemlje kako bi se sprečilo zaobilaženje antiruskih sankcija.

Automobil u kom se nalazio ruski pisac Zahar Prilepin eksplodirao je u subotu u Nižegorodskoj oblasti u Rusiji, a tom prilikom on je povređen, dok je vozač poginuo. Ubrzo potom policija je uhapsila muškarca koji je bio umešan u pokušaj atentata, da bi on kasnije istog dana priznao da je aktivirao bombu sa daljine.

Profimedia
Zahar Prilepin

Rusija je optužena da je koristila fosfornu municiju u Bahmutu, a CNN je izvestio da je Moskva poslednjih meseci koristila tehnike ometanja kako bi naterala mobilne višecevne raketne bacače HIMARS koji su stigli iz SAD, kao i da to čini municiju vođenu GPS-om „sve manje efikasnom“.

Spektakl u Londonu

Kao što se očekivalo, krunisanje britanskog kralja Čarlsa III nije moglo da prođe bez incidenata. Jedna osoba je uhapšena kod Bakingemske palate, gde se u utorak oko 19 sati po lokalnom vremenu čula kontrolisana eksplozija, da bi se kasnije ispostavilo da je reč o manjem incidentu, kao što je bio slučaj i sa konjem koji se razbesneo i uleteo među okupljeni narod.

Printscreen Youtube/Sky News
 

Pisalo se da određeni svetski lideri nisu pozvani na krunisanje, u Južnoafričkoj Republici pokrenuta je onlajn peticija kojom se od Velike Britanije zahteva da toj zemlji vrati najveći dijamant na svetu, poznat kao Zvezda Afrike ili Kulinan, a pojavile su se i fotografije kralja Čarlsa sa krunisanja kraljice Elizabete II.

Brojni obožavaoci kraljevske porodice okupili su se uz trasu kojom je najavljeno da će proći svečana kraljeva povorka danima pre krunisanja i razvili kamp-kućice uz nju, a upravo njih je dan pre ceremonije iznenadio Čarls III, izašavši da ih pozdravi sa prestolonaslednikom Vilijamom i njegovom suprugom Kejt.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
 

Na samom krunisanju princeza od Velsa Kejt odala je nakitom koji je nosila počast princezi Dajani i kraljici Elizabeti II, a svojoj nekadašnjoj svekrvi počast je odala i bivša supruga princa Endrua, Sara Ferguson, koja nije bila pozvana na krunisanje, ali ga je ispatila na poseban način. Princ Luj je ponovo bio u centru pažnje zbog svojih grimasa tokom krunisanja, javnost se zabrinula zbog Čarlsovih otečenih prstiju, a kako je cela ceremonija protekla možete pročitati u blogu u kom smo iz minuta u minut pratili sva dešavanja

Masakr za masakrom

Od prvog dana sedmice Amerika je bila na nogama zbog dešavanja po kojima je najpoznatija u ostatku sveta. Oko 200 pripadnika bezbednosnih snaga SAD tražilo je muškarca optuženog za ubistvo pet komšija u gradu Klivlend u američkoj saveznoj državi Teksas, a nudila se i nagrada od 80.000 dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja. Na kraju je on pronađen u sredu u kući u kojoj se krio pod gomilom veša.

Tanjug/Oklahoma Highway Patrol via AP)
 

Sedam tela, uključujući dva za koja istražitelji veruju da pripadaju dvema nestalim tinejdžerkama, pronađeno je u ponedeljak popodne u Oklahomi, na imanju silovatelja nedavno puštenog iz zatvora koga su vlasti tražile zbog nestanka tinejdžera. Detalji ovog slučaja zgrozili su svet.

Ceo svet je kao udarnu vest preneo dašavanja nakon masakra u osnovnoj školi u Beogradu, u kom je stradalo devetoro ljudi, a strani mediji pisali su i o krvavom piru u Mladenovcu tokom kog je razjareni Uroš B. (21) ubio osmoro ljudi nasumično pucajući iz automobila. Trinaestogodišnji dečak ubica podsetio je na slučajeve dece ubica koji su izvršili toliko strašne zločine da im je suđeno kao odraslima.

Printscreen CNN, DW, Mirror, Independent
 

Do pucnjave je došlo i u domu zdravlja u američkom gradu Atlanti, pucalo se i u restoranu u Ošen Springsu, u Misisipiju, naoružani napadač je u tržnom centru u Teksasu iz vatrenog oružja ubio 8 ljudi, dok je ranio najmanje 7, a koliko su česte pucnjave u školama u SAD možete pročitati u analizi portala 24 sedam.

Sudanska agonija

Profimedia
 

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, u ponedeljak su nastavljene borbe, a tog dana je više zemalja sprovelo danas jednu od najvećih evakuacija stranih državljana. Žestoke bobre vodile su se i u četvrtak, medicinska pomoć za 165.000 najugroženijih stigla je tek u subotku, a sa čim se sve suočavaju očajni Sudanci koji žele da pobegnu iz zemlje možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike