Kako je Kamila uspela da od najomraženije ličnosti dođe do titule kraljice?

02.05.2023

21:15

0

Autor: N.P.

Ovog vikenda, 6. maja, kralj Čarls III će stupiti na presto Velike Britanije, a svečanosti će trajati tri dana

Kako je Kamila uspela da od najomraženije ličnosti dođe do titule kraljice?
Kralj Čarls i Kamila Parker Bouls su se venčali 2005. - Copyright Profimedia

Kamila Parker će uskoro zvanično postati kraljica, odnosno kraljica supruga, što je u prošlosti malo ko očekivao.

Ovog vikenda, 6. maja, kralj Čarls III će stupiti na presto Velike Britanije, a svečanosti će trajati tri dana.

- Kamila je primer najveće rehabilitacije imidža u istoriji. Samo zbog toga zaslužuje krunu - rekla je Tina Braun, nekadašnja urednica "Veniti fera".

Krunisanje će biti kulminacija svega što su proteklih 25 godina radili kralj, njegovi prijatelji i saradnici. Do samog kraja se nije znalo hoće li kraljica Elizabeta II prihvatiti da Kamila bude kraljica supruga. Međutim, prošlog februara, uoči proslave svog platinastog jubileja, Elizabeta je napisala dirljivo pismo: "Kada moj sin Čarls postane kralj, kada dođe vreme za to, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Kamili pružiti istu podršku koju ste meni dali. Moja je iskrena želja da Kamila bude poznata kao kraljica supruga dok nastavlja da ispunjava svoju lojalnu službu."  

Yui Mok/Pool via AP, File
Elizabeta II je tek prošle godine dala blagoslov da Kamila bude tzv kraljica supruga

Inače, kada su se Čarls i Kamila venčali 2005. godine, planirano je da nova vojvotkinja od Kornvola koristi titulu princeze supruge čak i kada Čarls bude postao kralj. Očigledno se to sada promenilo i ona će, uz svog supruga, 6. maja nositi krunu kraljice Marije od Teka sa 2.000 svetlucavih dijamanata. 

Kraljevski preljubnici

Čarls je priznao da je princezu Dajanu varao sa Kamilom. Ledi Dajana je u intervjuu 1995. godine navela: "Bilo je troje ljudi u našem braku, pa je bila gužva."

Čarls i Kamila su se upoznali kao dvadesetogodišnjaci i kratko su se viđali pre nego što se on pridružio Kraljevskoj mornarici.

Međutim, bilo mu je slomljeno srce kada se 1973. ona udala za Endrua Parkera Boulsa, majora britanske armije. Čarls je pokušao da spreči to venčanje, ali nije uspeo. Ipak, ostali su bliski.

Profimedia
Čarls i Kamila 1975. godine

Samo dve nedelje pre udaje za Čarlsa, ledi Dajana je otkrila narukvicu na kojoj su stajala slova F i G, označavajući imena Fred i Gledis. Tako su Čarls i Kamila zvali jedno drugo, a princ je nameravao da joj pokloni ovaj komad nakita. Takođe, Kamila je prisustvovala njihovom venčanju.

Dajana se 1989. suočila sa ljubavnicom svoga muža.

- Kamila, samo želim da znaš da znam za sve što se događa između tebe i Čarlsa, nisam se juče rodila - navedeno je u knjizi Endrua Mortona "Dajana: Njena prava priča".

Do 1995, Kamila i Endru Parker Bouls, koji su u međuvremenu dobili dvoje dece, Toma i Lauru, razveli su se jer je on bio opisivan kao "serijski preljubnik". Naredne godine su i Dajana i Čarls saopštili da se razvode.

Ljubavni trougao se završio tragedijom 1997. godine, kada je ledi Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Za razliku od Dajane koju je javnost prilično volela, nisu postojala ista osećanja prema Kamili i Čarlsu.

Profimedia
Kamila i princeza Dajana1980. godine na konjičkim trkama

Velika PR kampanja

Iste godine je majstor za odnose sa javnošću Mark Boland postao zamenik privatnog sekretara princa Čarlsa. Zajedno sa privatnim sekretarom Stivenom Lamportom kreirali su medijsku strategiju da polako, ali pouzdano menjaju mišljenje javnog mnjenja.

Tako je par prvi put fotografisan u javnosti u hotelu "Ric" 1999, što je nazvano "Operacija Ric". Potom je ispraćen i prvi Kamilin susret sa kraljicom Elizabetom u junu 2000. na jednoj privatnoj zabavi.

Čarlsov rejting je sa 20 odsto u vreme Dajanine smrti narastao na značajnih 75 odsto.

Boland je sarađivao sa princem sve do 2002. Bilo je jasno da je Čarlsov kabinet za komunikaciju sa medijima koristio kako bi poboljšao Kamilinu reputaciju u javnosti.

Kamila i Čarls su obavili građansko venčanje, kome kraljica nije prisustvovala, a svečanost je upriličena u palati Vindzor. Venčanje se podudarilo sa konjičkim trkama, a pošto je poznato da je Elizabeta izuzetno volela konje, to nije želela da propusti.

Peter Tarry, Pool via AP, File
Princ Čarls i Kamila su se venčali 2005. godine

Obraćajući se prisutnima, rekla je da ima dva važna saopštenja. Jedno je glasilo da je Hedžhanter pobedio u trci, a drugo da je srećna što su sin Čarls i njegova supruga savladali sve prepreke.

- Prošli su kroz sve prepreke, veoma sam ponosna i želim im sve najbolje. Moj sin je kod kuće sa ženom koju voli - navela je.

Tada je počela još jedna trka - učiniti Kamilu kraljicom. Tek 2022. su uspeli da u to ubede kraljicu Elizabetu, koja im je dala blagoslov.

Jedan izvor koji je bio veoma blizak Dajani je rekao za "Page Six": "Slaviti Kamilino krunisanje će biti veoma, veoma teško."

- Kamila je izašla kao pobednik iz svega ovoga. Njen čovek je sada kralj. To je bila prljava igra - dodao je izvor.

AP Photo/John D McHugh
Sinovi princa Čarlsa i deca Kamile Parker na venčanju 2005. godine

Šta Hari i Vilijam misle o njoj?

Ipak, nisu svi tako strogi prema budućem kraljevskom paru. Kamila, sada najstarija članica kraljevske porodice, veoma je poštovana, što nekada nije bio slučaj.

Veliki je borac protiv nasilja u porodici, pokrovitelj je Kraljevskog društva osteoporoze, bolesti od koje je preminula njena majka, a pokrenula i brojne druge inicijative.

- Kamila nije budala, normalna je koliko već aristokrate mogu biti normalne. Ne mari mnogo za određene dužnosti, jednom je čak sedela u kolima i čekala Čarlsa da završi sa događajem jer joj je jednostavno bilo dosta - rekao je izvor iz palate koji je sa njom sarađivao.

AP Photo/Frank Augstein, Pool
Princ Hari je Kamilu opisao kao zlikovca

I Kamilino petoro unučadi će učestvovati na krunisanju.

Kada je reč o Čarlsovim sinovima, prinčevima Vilijamu i Hariju, oni imaju različit odnos sa budućom kraljicom.

- Mislim da je Vilijam srdačan i ljubazan prema Kamili - rekao je insajder.

Međutim, nije tajna šta Hari misli o njoj. U svojim memoarima "Spare" napisao je da je zajedno sa bratom molio oca da se ne oženi njome.

Kamilu je u jednom intervjuu opisao i kao opasnu i "zlikovca koji gazi preko drugih" kako bi zadobio poštovanje javnosti.

Sa druge strane, Kamilin sin Tom je rekao da se njegova majka za Čarlsa udala iz ljubavi.

- Nije me briga za to šta drugi pričaju. Udala se za osobu koju je volela i to je sve - poručio je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike