Rusija optužena da je koristila fosfornu municiju u Bahmutu: Pojavili se i neprovereni snimci (VIDEO)

06.05.2023

23:23

0

Oružje od belog fosfora nije zabranjeno, ali se njegovo korišćenje u civilnim područjima smatra ratnim zločinom

Rusija optužena da je koristila fosfornu municiju u Bahmutu: Pojavili se i neprovereni snimci (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ukrajina je optužila Rusiju da je napala opkoljeni grad Bahmut (Artjomovsk) fosfornom municijom.

Na snimcima koje je objavila ukrajinska vojska, a koje je napravio dron, Bahmut se može videti kako gori dok deluje kao da beli fosfor pada na grad.

Oružje od belog fosfora nije zabranjeno, ali se njegovo korišćenje u civilnim područjima smatra ratnim zločinom. On doprinosi brzom širenju požara koje je veoma teško ugasiti.

U pisanju na Tviteru ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad bio usmeren na „neokupirana područja Bahmuta sa zapaljivom municijom".

Nejasno je kada se to dogodilo, ali snimci koje je objavila Ukrajina, naizgled snimljeni dronom za nadzor, pokazuju visoke zgrade zahvaćene plamenom.

Drugi video-snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju požare kako besne na zemlji i bele oblake koji osvetljavaju noćno nebo.

 

 

Rusija je optužena da koristi beli fosfor u Ukrajini i tokom opsade Marijupolja na početku rata.

Moskva nikada nije javno priznala da je koristila supstancu, a prošle godine je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov insistirao da „Rusija nikada nije prekršila međunarodne konvencije“ nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da je ona upotrebljena.

Beli fosfor je supstanca nalik vosku koja gori na 800 stepeni Celzijusa i zapali se u kontaktu sa kiseonikom, stvarajući svetle oblake dima. Izuzetno je lepljiv i teško se uklanja, a može se desiti da se ponovo zapali.

Profimedia
 

Rusija je potpisala Konvenciju o određenom konvencionalnom oružju, koja zabranjuje upotrebu zapaljivog oružja, koje je dizajnirano da se zapali, u civilnim područjima. Ali Hjuman rajts voč kaže da beli fosfor ne potpada pod sporazum jer je njegova primarna svrha da „napravi dimnu zavesu za skrivanje vojnih operacija“.

Hemikalija je korišćena „u više navrata u proteklih 15 godina“, uključujući i američke snage protiv boraca Islamske države u Iraku i Siriji, navodi HRV.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike