Najmlađi napadač imao samo šest godina, od 2020. čak 131 pucnjava u školama: SAD prednjače u broju tragedija u obrazovnim ustanovama

04.05.2023

21:16

0

Prema statistikama, od 2010. zaključno sa 2019. godinom, u svim incidentima u američkim obrazovnim ustanovama smrtno je stradalo 207, dok je 385 osoba ranjeno, uključujući i napadače

Najmlađi napadač imao samo šest godina, od 2020. čak 131 pucnjava u školama: SAD prednjače u broju tragedija u obrazovnim ustanovama
Ilustracija - Copyright Ilustracija/Profimedia/Pixabay

Srbija je ostala u šoku posle jučerašnje tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je jedan učenik ove škole izvršio napad vatrenim oružjem, usmrtivši osam đaka i jednog čuvara, dok je šestoro učenika i nastavnica istorije zadobilo teške povrede.

Kao izraz tuge i saosećanja, Srbija je proglasila trodnevnu žalost, a danas je u svim školama širom zemlje počela nastava s jednim minutom ćutanja, kako bi se odala pošta žrtvama ovog strašnog događaja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

24sedam/Katarina MIhajlović
 

Pucnjave u školama su veoma retke u Evropi, a u našoj zemlji se dogodila prvi put. S druge strane, Sjedinjene Američke Države su neslavni lider u svetu kada se radi o sličnim događajima u obrazovnim ustanovama.

Paradoksalno, iako su SAD zemlja sa ubedljivo najvećim brojem pucnjava u školama, savezna vlada ove zemlje ne vodi statistiku o ovim tragedijama, tako da je teško utvrditi tačan broj ovih incidenata i žrtava koje su nastradale.

Ipak, postoji više istraživanja koja govore o razmerama ove pojave u SAD.

Prvi napad u 19. veku

Kao prva zabeležena pucnjava u školi u SAD uzima se događaj iz Šarlotsvila, u Virdžiniji, kada je 12. novembra 1840. godine student Džozef Semes upucao profesora prava na Univerzitetu Virdžinije Džona Entonija Gardnera Dejvisa. Profesor je tri dana kasnije umro od posledica ranjavanja.

Pat Nabong/Chicago Sun-Times via AP
 

Od tada se broj pucnjava u školama povećavao, a do prave ekspanzije ove pojave dolazi sedamdesetih godina prošlog veka, kada su zabeležena 42 incidenta. Osamdesetih godina se dogodilo 62, dok je u poslednjoj deceniji 20. veka taj broj skočio na 99 pucnjava u školskim ustanovama. 

Broj napada u škola u konstantnom rastu

Od početka 21. veka do 2010. godine zabeležno je 80 pucnjava u školama, a od 2010. do 2020. godine desilo se 252 incidenata, dok je od 2020. do danas zabeležen 131 ovakav događaj.

Srećom, nije u svim od ovih incidenata bilo mrtvih, a neki su prošli i bez ranjenih. Ipak, u najvećem broju slučajeva barem jedna osoba je stradala.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Prema statistikama, od 2010. zaključno sa 2019. godinom, u svim incidentima smrtno je stradalo 207, dok je 385 osoba ranjeno, uključujući i napadače.

Prosečna starost napadača je 16 godina

Prema istraživanju Vašington posta, najveći broj napada sa smrtnim posledicama počinili su belci, što je stvorilo utisak kod određenog dela javnosti da pucnjave u školama gotovo isključivo pogađaju bele učenike. 

Profimedia
 

Međutim, istraživanje je takođe pokazalo da, u školama gde je većina učenika afroameričkog porekla, napadači obično ciljaju određenu osobu, ograničavajući broj ljudi koji su upucani, a time i kasniju medijsku pažnju.

Kada se govori o starosti napadača, u SAD se ona kreće od neverovatnih šest do 74 godine. Ipak, prosek godina svih napadača je 16.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike