Ukrajinski zvaničnik priznao: Nemoćni smo pred ruskim pametnim bombama!

04.05.2023

23:55

0

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga ponovo je tražio pomoć u avionima od Zapada

Ukrajinski zvaničnik priznao: Nemoćni smo pred ruskim pametnim bombama!
Ruski borbeni avioni Su-34 - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky

Kijev nema načina da se suprotstavi ruskim vođenim bombama visoke preciznosti, izjavio je u utorak portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga pukovnik Jurij Ignjat, ponavljajući dugogodišnje zahteve za modernim američkim avionima.

Govoreći na brifingu za novinare, Ignjat je rekao da Rusija svakog dana lansira do 20 vođenih bombi na liniju fronta. Zvaničnik je istakao da ta municija može da putuje oko 70 kilometara i da pogodi kritične infrastrukturne objekte i druge ciljeve.

- Ne možemo da se suprotstavimo ovoj vrsti municije, a protivvazdušna odbrana je neefikasna - rekao je portparol, dodajući da Ukrajina mora direktno da preuzme avione koji bacaju bombe, obično Su-34, Su-35, da bi sprečila takve napade, kao i druge letelice taktičke avijacije.

Da bi se to uradilo, Ignjat je rekao da je Ukrajini potrebna „duža ruka da dopre do neprijatelja na daljini nego što to može da uradi sada“, i istakao da je jedno od oružja protivvazdušne odbrane najvećeg dometa koje Kijev ima raketni sistem S-300 iz sovjetskog doba, koji može da pogodi ciljeve na udaljenosti do 100 kilometara. On je dodao da je sposobnost ukrajinske PVO dodatno ojačana oružjem zapadne proizvodnje sa dometom od 150 kilometara, ali da njega ima malo.

U svetlu ovoga on je ponovio da bi problem mogao biti rešen ako bi Zapad obezbedio Ukrajini moderne avione.

- F-16 mogu efikasno da se suprotstave ruskoj avijaciji duž prednje ivice borbenog područja - rekao je portparol, dodajući da bi takvi avioni mogli da obeshrabre moskovske letelice da se približe ukrajinskoj granici.

AP Photo/Vitaliy Timkiv, File
 

- Nije neophodno da oborimo neprijateljsku letelicu, ali samo moramo da imamo jak protivargument - dodao je on.

U februaru je američki predsednik Džo Bajden rekao da Ukrajini „sada nisu potrebni F-16“, dodajući da se Vašington koncentriše na slanje Kijevu „onoga što naša iskusna vojska misli da joj treba“, uključujući tenkove i artiljeriju.

Moskva je pojačala svoje udare na ukrajinsku energetsku i vojnu infrastrukturu prošlog oktobra nakon što je Kijev izveo nekoliko akata sabotaže na ruskom tlu, a pre svega smrtonosno bombardovanje strateškog Krimskog mosta.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne snabdeva Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti neprijateljstva, a istovremeno ga učiniti direktnim učesnikom u sukobu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike