Složena simbolika: Šta predstavljaju regalije koje su na krunisanju date kralju Čarlsu

06.05.2023

18:27

1

Autor: Milica Mališ

Regalije koje monarh čuva, u ime nacije, vekovima su imale glavnu ulogu u službama krunisanja

Složena simbolika: Šta predstavljaju regalije koje su na krunisanju date kralju Čarlsu
Copyright Foto: Printscreen/Youtube/ Westminster Abbey

Britanska kraljevska porodica je jedina monarhija koja i dalje na krunisanjima koristi regalije - simbole kraljevskog statusa.

Regalije (suverena prava i povlastice) koje monarh čuva, u ime nacije, vekovima su imale glavnu ulogu u službama krunisanja. 

U Vestminsterskoj opatiji danas je održano krunisanje kralja Čarlsa III, a ceremonija je započeta molitvom zahvalnosti za sveto ulje kojim se pomazuje kralj, nakon čega mu je skinut državni ogrtač. Održava se molitva zahvalnosti za sveto ulje kojim će se pomazati kralj.

Tanjug/ Victoria Jones/Pool via AP
 

Iza paravana je pomazan na ruke, grudi i glavu, nakon čega je obučen u Colobium Sindonis (bela lanena odeća), supertuniku (vezeni zlatni kaput), a onda mu je stavljen pojas za mač.

Regalije (suverena prava i povlastice) koje monarh čuva, u ime nacije, vekovima su imale glavnu ulogu u službama krunisanja. 

1. Mamuze koje simboli šu vojničku čast i viteštvo .

Foto: Printscreen/ Youtube/BBC News
 

2. Mač sa draguljima - simboliše pravednost Čarls je prihvatio desnom rukom, pa stavio za pojas. Zanimljivo je da je prvi put žena ustupila kraju ovu regaliju, a u pitanju je Peni Mordant, britanska političarka.

- Budite pravedni sa ovim mačem, zaustavite rast bezakonja, štitite Crkvu i njene vernike, pomozite i odbranite udovice i siročad, spasite od propasti - rekao je kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi prlikom uručenja..

Foto: Printscreen/ Youtube/BBC News
 

3. Narukvica - simboliše iskrenost i mudrost vladara.

Monarhu je ovu regaliju uručio predstavnik muslimana u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je u skladu sa viševerskom ceremonijom koju je želeo kralj.

Foto: Printscreen/ Youtube/BBC News
 

4. Kraljevski ogrtač -  Predstavnik jevreja doneo je zlatnu carsku mantiju, a princ Vilijam je zakopčao. Ovaj ogrtač nosili su mnogi britanski monarsi.

Foto: Printscreen/ Youtube/BBC News
 

5. Suverenova kugla sa krstom - treba da podseti da je su Država i Crva neodvojive, odnosno da je Crkva uvek pod zaštitom kralja.

6. Prsten - simboliše obećanje i posvećenost vladara; predstavlja vezu između Boga i vladara, vladara i ljudi.

7. Rukavica - simboliše obećanje vladara da će štititi svoj narod.

8. Dva žezla ili skiptara sa krstom i sa golubicom simbolizuju kraljevsku moć, ali i njegovu pravednost, a drugo milosrđe i mir koji treba da čuva.

Žezla mu je predao nadbiskup koji je potom i konačno krunisao Čarlsa III.

Kruna je nazvana po mnogo ranijoj verziji napravljenoj za anglosaksonskog kralja i sveca Edvarda Ispovednika, i korišćena je na krunisanjima posle 1220. godine, sve dok Kromvel nije naredio da se otopi.

Nakon krunisanja kralja, krunisana je i Kamila Parker koji je prvo pomazao  kenterberijski arhiepiskop, a potom su i njoj uručene regalije: prsten, štap i žezlo.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike