Neobične činjenice o krunisanju britanskih kraljeva: Tri monarha nisu imala ceremoniju, a jedna tradicija se dugo poštovala

06.05.2023

09:15

0

Neki artefakti su jedva očuvani, drugi su ukradeni, a treći uništeni tokom Drugog svetskog rata

Neobične činjenice o krunisanju britanskih kraljeva: Tri monarha nisu imala ceremoniju, a jedna tradicija se dugo poštovala
Copyright Profimedia

Više od 1.000 godina krunisanje monarha služilo je kao važno obeležje za razlikovanje svakog novog ascendenta od njegovog prethodnika. U Britaniji, koja ima ovakvu ceremoniju u subotu, 6. maja, bilo je mnogo krunisanja, ali nisu sva ona bila uspešna.

Nije iznenađujuće da su se tokom proteklih krunisanja dogodile neke čudne i neočekivane stvari. Od specijalnih kašika do ukradenog kamenja - u nastavku navodimo deset čudnih činjenica o britanskim krunisanjima.

1) Krunisanja se održavaju u Vestminsterskoj opatiji više od 950 godina

Kada je Edvard Ispovednik naredio da se 1050. godine izgradi Vestminsterska opatija, verovatno nije planirao da ona postane mesto za sva buduća britanska krunisanja. Iako je verovatno da je Edvardov naslednik, Harold Godvinson (Harold II), imao krunisanje u opatiji, nema podataka koji bi to potvrdili.

Samo dva meseca nakon pobede nad Haroldom u bici kod Hejstingsa, Vilijam I Osvajač je verovatno odlučio da se kruniše u Vestminsterskoj opatiji da bi legitimisao svoju vladavinu u očima britanske javnosti.

2) Vestminsterska opatija se menja za svakog novog monarha

Printscreen Youtube
 

Unutrašnji nameštaj i privremena eksterna proširenja neophodna su nadogradnja za Vestminstersku opatiju. Dodaci opatiji uključuju aneks i dodatna sedišta dizajnirana kako bi mogli da se prime svi gosti.

Aneks za krunisanje kraljice Elizabete II predstavljao je sve životinje iz njene heraldike, a posebne tribine su morale biti izgrađene u okviru opatije da bi primilo svih 8.000 njenih gostiju.

3) Samo tri britanska monarha nisu se krunisala

Tokom 950 godina od prvog zabeleženog krunisanja samo tri monarha nisu imala krunisanje. Prvi, Edvard V, bio je zaključan u Londonskoj kuli sa svojim mlađim bratom. Prinčevi su nestali pre ceremonije i pretpostavlja se da ih je ubio njihov ujak, Ričard III.

Sledeći monarh koji nije imao krunisanje bila je ledi Džejn Grej, koja je nasledila tron od svog rođaka Edvarda VI. Navedena u njegovom testamentu kao legitimni naslednik, ledi Džejn Grej je prvobitno stigla u Londonsku kulu da se pripremi za krunisanje samo da bi postala zatvorenikca Edvardove starije sestre, Meri, koja je u istoriji zapamćena kao Krvava Meri. Vladala je samo devet dana, a šest meseci nakon što je kao kraljica stigla u Londonsku kulu lejdi Džejn Grej je pogubljena zbog veleizdaje.

Profimedia
Volis Simpson i Edvard VIII

Poslednji monarh koji nije krunisan bio je Edvard VIII, koji je abdicirao sa prestola nakon skandalozne ljubavne veze sa Volis Simpson. Njegov brat, Džordž VI, došao je na presto umesto njega i krunisan je istog datuma koji je bio planiran za Edvardovu inauguraciju.

4) Najsvetiji deo ceremonije zatvoren je za javnost

Najsvetiji deo ceremonije krunisanja, kada se monarh pomazuje uljem, toliko je svet da se mora obaviti u privatnosti. Ovaj trenutak se smatra posebnim i omogućava monarhu da razmisli o odgovornostima i dužnostima koje preuzima. Tretira se sa najvećim poštovanjem.

5) Sveto ulje je uništeno u Drugom svetskom ratu

Prilikom priprema za krunisanje kraljice Elizabete II otkriveno je da je sveto ulje kojim je pomazan njen otac uništeno. Bilo je smešteno u dekanatu u blizini Vestminsterske opatije, a izgubljeno je zbog bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Osim toga, apotekar koji je stvorio posebnu i svetu mešavinu u međuvremenu je prestao da radi, tako da je stvorena nova mešavina na osnovu drevnog recepta.

6) Kašika za pomazanje preživela je građanski rat

Tokom međuvlašća mnogi artefakti krunisanja su ili ukradeni ili pretopljeni. Kašiku za pomazanje, pozlaćenu srebrnu kašiku, kupio je 1649. gospodin Kinersli, službenik iz garderobe Čarlsa I.

Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, Pool
 

 

Čuvajući kašiku na sigurnom tokom celog perioda vladavine i građanskog rata koji je usledio, Kinersli je vratio kašiku Čarlsu II da bi mogao da je koristi prilikom svog krunisanja. Kašika, koja datira iz 12. veka, od tada se i dalje koristi u svakom krunisanju.

7) Jedan od najvažnijih artefakata krunisanja ukraden je iz Škotske

Skunski kamen (poznat i kao Kamen sudbine) simbol je škotske monarhije. Drevni kamen je vekovima korišćen na inauguracijama škotskih kraljeva pre nego što ga je 1296. zaplenio kralj Edvard I.

Kako je bio ugrađen u stolicu za krunisanje, spor oko vlasništva nad kamenom doveo je do mnogih debata o tome gde bi on  trebalo da se nalazi. Na Božić 1950. grupa škotskih studenata ukrala je kamen, a pronađen je tek tri meseca kasnije 800 kilometara dalje na oltaru Opatije Arbrot.

Profimedia
 

Godine 1996. kamen je zvanično vraćen u Škotsku sa dovorom da nakratko vraća u Vestminstersku opatiju za sva buduća krunisanja.

8) Noć u Londonskoj kuli

Iako je postala poznata kao zatvor i tamnica, Londonska kula je zapravo imala veoma veliku ulogu u srednjovekovnim krunisanjima. Novi monarsi bi se obično preselili u Kulu u noćima pred krunisanje da bi se pripremili za ceremoniju.

9) Krunisanje kraljice Elizabete II zaslužno za Evroviziju

Nakon njenog oca, čije je krunisanje bilo prvo javno praćeno na radiju, krunisanje kraljice Elizabete II donelo je ceremoniju u domove šire javnosti tako što je prva bila prenošena na televiziji.

Profimedia
 

Kao prvi veliki svetski događaj koji se prenosio uživo, krunisanje je takođe prikazano širom Evrope zahvaljujući novim relejnim vezama. Uspeh ovog emitovanja je inspirisao stvaranje mreže Evrovizije, što je na kraju dovelo do stvaranja Pesme Evrovizije.

10) Neuspešna krunisanja

Nije svako krunisanje išlo po planu, ali neka krunisanja su bila izuzetno loša. Krunisanje kraljice Viktorije dobilo je nadimak „poslednje od neuspešnih krunisanja“ jer je toliko stvari pošlo naopako da je poseban komitet istoričara dobio zadatak da izradi plan kog će se budući monarsi pridržavati.

Među problemima tog dana bilo je to što je nadbiskup morao nasilno da stavi krunski prsten na prst kraljice Viktorije jer je on bio premali, stariji premić Lord Rol je pao niz stepenice i to što je biskup najavio kraj ceremonije u pogrešnom trenutku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike