Mračna pozadina intervjua princeze Dajane koji je šokirao ceo svet (VIDEO)

04.05.2023

09:15

0

Autor: N.P.

Iako je par bio rastavljen od 1992, BBC-jev intervju je na ovaj brak stavio tačku

Mračna pozadina intervjua princeze Dajane koji je šokirao ceo svet (VIDEO)
Copyright Profimedia

Kako se bliži krunisanje britanskog kralja Čarlsa III, javnost se seća i pokojne princeze Dajane, a posebno se pamti intervju koji je dala u novembru 1995. godine novinaru BBC-ja Martinu Baširu.

Intervju je ušao u istoriju jer je otkrila mnoge detalje o svom mentalnom zdravlju, braku sa tadašnjim princem Čarlsom i njegovoj aferi sa Kamilom Parker Bouls. I danas je prava retkost da neka poznata ličnost otvoreno govori o borbi sa depresijom ili bulimijom, pogotovo ne planetarno popularna princeza.

Ledi Dajana je sa Baširom razgovarala u palati Kensington, a tek je 2021. godine otkriveno kako ju je novinar na kvarno naterao da govori za BBC.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Godinama je Baširov intervju za emisiju "Panorama" smatran novinarskim trijumfom. Bašir i producent Majk Robinson su kasnije dobili nagradu BAFTA za najbolji tok šou.

Dajana je istakla koliko joj kraljevska porodica nije pružala podršku kada je prolazila kroz postnatalnu depresiju.

- Pa, možda sam ja bila prva osoba u toj porodici koja je patila od depresije ili je otvoreno plakala? I očigledno je to bilo izazovno, jer ako nešto niste pre videli, kako ćete pomoći? - istakla je.

Kako je istakla, njeni problemi su svima dali izgovor da je posmatraju kao da nije normalna.

- Svi su mogli da mi daju onda nove etikete - Dajana je nestabilna ili Dajana je mentalno neuravnotežena. Nažalost, mislim da se to primilo - dodala je.

Dajana je u intervjuu za BBC priznala i da se samopovređivala, a otvoreno je govorila i o bulimiji.

- To je bio simptom onoga kroz šta sam prolazila. To je bio moj vapaj za pomoć, ali sam slala pogrešne signale, a ljudi su koristili moju bulimiju, odlučili su da je to bio problem - Dajana je nestabilna - rekla je dodajući da je sve to krivila i za svoje propale veze.

Njena iskrenost je zadivila ceo svet posebno jer se radilo o članu kraljevske porodice.

"Bila je gužva"

Venčanje princa Čarlsa i ledi Dajane je pratio ceo svet. Dobili su dva sina, Vilijama i Harija, i činilo se da je to jedna bajkovita priča. Međutim, bilo je dobro poznato da je Čarls sve vreme patio za bivšom devojkom Kamilom.

Profimedia
Kamila i Dajana 1980. godine

Dajana se o krahu svog braka poverila Endruu Mortonu koji je u knjizi "Diana: True Story" opisao dramu iz njenog ugla, a Čarls je priznao preljubu jednom drugom spisatelju. Ipak, tek je u intervjuu ledi Dajana otvoreno rekla da je Kamila dovela do njihovog rastanka.

Iako je par bio rastavljen od 1992, BBC intervju je na ovaj brak stavio poslednju tačku.

- Bilo nas je troje u braku, pa je bila gužva - istakla je.

Dajana je priznala i da je sama imala aferu sa nekadašnjim vojnikom, Džejmsom Hjuitom, koji je njenoj deci davao časove jahanja. Bila je veoma povređena kada je saznala da je Hjuit brojne detalje o njihovoj vezi otkrio autorima knjige "Princess in Love".

Stephen Hird, Pool Photo via AP, File
Kralj Čarls i buduća kraljica supruga

Čarls kao kralj

Na pitanje Bašira da li je Čarls želeo da postane kralj, Dajana je odgovorila: "Uvek je postojala rasprava o toj temi kada smo razgovarali. Biti kralj pomalo guši. A pošto ga poznajem, mislim da bi ovaj najviši posao, kako ga zovem, doneo ogromna ograničenja i nisam sigurna da bi mogao da se na to privikne".

Mesec dana nakon emitovanja intervjua, kraljica Elizabeta je poslala pisma Čarlsu i Dajanu tražeći od njih da što pre razvod privedu kraju.

Baširove skandalozne metode

Bašir te 1995. godine nije bio preterano iskusni novinar. Televizija je planirala da neko drugi intervjuiše princezu o njenom burnom braku. Ipak, Bašir je želeo da dobije pristup Dajani na sve moguće načine. Grafičkog dizajnera je unajmio da mu napravi lažni bankovni izvod koji bi sugerisao da je telohranitelj Dajaninog brata, Alan Voler, primao novac ne samo od britanskih medija već i od ofšor kompanija kako bi odavao poverljive informacije o njenoj porodici. Ne znajući o čemu se tačno radi, dizajner je ispunio zadatak, a Bašir je dokumenta pokazao Spenseru, Dajaninom bratu.

Potom je Bašir otišao i korak dalje, pa je Spenseru pokazao izvode prema kojima su, navodno, Čarlsovi privatni sektetari primali sumnjive isplate. Spenser je princezu odmah obavestio o ovim otkrićima i onda je pristala da se sastane sa novinarem. Iako je Spenser tokom njihovog razgovora uvideo neke nedoslednosti u Baširovim izjavama, intervju je zakazan i obavljen je u strogoj tajnosti dok je oprema prokrijimčarena u palatu. 

BBC je tek 2020. unajmio sudiju lorda Dajsona da istraži navode da je Bašir lagao Dajanu kako bi zadobio njeno poverenje. 

Iako je ona iskreno govorila za BBC, način na koji je Bašir zakazao i obavio taj intervju bacio je ljagu na čitav proces. U međuvremenu je utvrđeno da je i sama mreža BBC učestvovala u zataškavanju propusta u vezi sa ovim intervjuom.

Princeza Dajana je poginula 1997. u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike