Sedmica u svetu: Halabuka oko ukrajinske kontraofanzive, bolešljivi Erdogan i prevremeno leto

30.04.2023

21:12

0

U Sudanu su nastavljene borbe, senilni predsednik SAD se kandidovao za reizbor, a Britanija se pripremala za prvo krunisanje u ovom veku

Sedmica u svetu: Halabuka oko ukrajinske kontraofanzive, bolešljivi Erdogan i prevremeno leto
Copyright Profimedia AP/Luca Bruno/LIBKOS/Manu Fernandez/Andrew Harnik

U nedelji za nama (24-30. aprila) intenzivno se pričalo o ukrajinskoj kontraofnazivi, turski predsednik je pred same izbore imao probleme sa zdravljem, a zapad Evrope suočio se sa izuzetno visokim temperaturama za ovo doba godine. U Sudanu su nastavljene borbe, senilni predsednik SAD se kandidovao za reizbor, a Britanija se pripremala za prvo krunisanje u ovom veku.

Halabuka oko kontraofanzive, napad na Krim i igranje sa osiromašenim uranijumom

O dugo očekivanoj kontraofanzivi Ukrajine počelo je da pojačano da se priča ove sedmice, kada su mnogi kijevski zvaničnici isticali da oružje koje će se koristiti u njoj polako stiže sa Zapada, čiju bi podršku Kijev mogao da izgubi u slučaju neuspele operacije, a šta do sada znamo o čuvenoj kontraofanzivi možete pročitati u analizi portala 24sedam.

AP Photo/Libkos
 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je NATO hteo da uništi Rusiju, ali da ju je na kraju ujedinio, ruska ambasada u Lonodnu burno je reagovala na slanje oružja sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, a kineski predsednik Si Đinping obavio je telefonski razgovor sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

Kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhuj istakao je da će se rat u Ukrajini završiti tek kad prestanu isporuke oružja, Bild je pisao da su Ukrajinci pokušali da ubiju ruskog predsednika Vladimira Putina dronom, što je Kremlj ošstro negirao, a ruska industrijska proizvodnja porasla je u martu za 1,2 odsto u odnosu na period od pre godinu dana, uprkos predviđanjima ekonomista koji su najavljivali pad od 1,4 odsto.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da SAD direktno doprinose smrti Rusa pružajući vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini, Putin je potpisao novi zakon o izdaji i terorizmu, Krim je napadnut dronovima, a Poljaci su razbesneli Moskvu kad su upali u rusku ambasadu u Varšavi.

Borbe u Sudanu

Profimedia
 

Borbe u Sudanu su nastavljene bez obzira na više putra proglašeno i produženo primirje, vojska je tvrdila da kontroliše sve granice zemlje, a naoružani borci upali su u biolaboratoriju, što je uznemirilo Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Još jedan Amerikanac stradao je u ovoj zemlji, pucano je na turski avion za evakuaciju, a kako su SAD i Zapad omogućili trenutni haos u Sudanu možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Učinimo Ameriku ponovo senilnom

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da će se kandidovati na narednim američkim izborima 2024. godine, a nedugo zatim oglasio se bivši lider SAD Donald Tramp, rekavši da bi reizbor njegovog rivala mogao da dovede do trećeg svetskog rata.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

I ove sedmice Bajden je imao dva gafa - prvo je fotografisan sa puškicama, a onda nije znao da odgovori na pitanje deteta, ustanovljeno je da mu se rejting sputio na istorijski nizak nivo, a kako brojke, afere i krize mogu da ga sabotiraju u nameri da drugi put bude izabran za predsednika SAD možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Krhko Erdoganovo zdravlje

Intervjuu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je emitovan uživo na televiziji, prekinut je na 20 minuta zbog njegovih stomačnih problema, zbog čega su odmah počele da kruže priče o njegovim zdravstvenim problemima, koje su se dodatno pojačale nakon što je otkazao je planirane predizborne aktivnosti. Ipak, Erdogan je na kraju učestvovao u ceremoniji isporuke goriva u nacionalnoj nuklearnoj elektrani Akuju, zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco)
 

Proterani voditelj

Samo nekoliko sati nakon što je Foks njuz neočekivano najavio odlazak voditelja Takera Karlsona, ruski medij Raša tudej (RT) ponudio mu je posao, dok se on 48 sati nije oglašavao ovim povodom kako bi razjasnio o čemu se radi, a kada je to uradio iskritikovao je obe američke stranke. Svetska javnost zainteresovala se za sudbinu popularnog voditelja, a šta se do sada sve zna o njegovom odlasku sa Foks njuza možete pročitati u OVOM TEKSTU.

Zahuktavanje pred krunisanje

Profimedia
 

Britanski princ Hari će prisustvovati krunisanju svog oca, kralja Čarlsa III, ali će se držati na distanci, otkrio je nekadašnji batler britanske kraljevske porodice, istorijski Skunski kamen, drevni krunidbeni kamen na kom su monarsi u Britaniji krunisani vekovima, otišao je iz Škotske u London pod strogim obezbeđenjem uoči krunisanja, a glavni britanski antimonarhistički pokret saopštio je da planira protest na veliki dan, 6. maja.

Prevremeno leto

Vrela vazdušna masa zahvatila je Pirinejsko poluostrvo i širom Španije i Portugalije donela je prave letnje temperature. U Španiji je oboreno čak 18 temperaturnih rekorda, građani su zavisili od cisterni sa vodom za piće jer je zavladala suša, dok je u Kaliforniji buknuo šumski požar koji je obuhvatio 200 hektara šume

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike