Erdogan se pojavio posle glasina o lošem zdravlju: Razgovarao sa Putinom i nagledao isporuku goriva u prvu tursku nuklearku (VIDEO)

27.04.2023

18:56

0

Dvojica lidera održala su i telefonski razgovor pre ceremonije

Erdogan se pojavio posle glasina o lošem zdravlju: Razgovarao sa Putinom i nagledao isporuku goriva u prvu tursku nuklearku (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/RT_com

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prvi put se pojavio nakon spekulacija o njegovom narušenom zdravlju ranije ove nedelje. Učestvovao je u ceremoniji isporuke goriva u nacionalnoj nuklearnoj elektrani Akuju, zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Njih dvojica su se videli putem video-linka.

Erdogan je u utorak prekinuo intervju uživo zbog zdravstvenog problema. Predsednik Turske takođe je otkazao svoj gust raspored vezan za predstojeće predsedničke izbore 14. maja. Ova vest je izazvala nalet izveštaja o njegovom stanju, a neki mediji su tvrdili da je doživeo srčani udar.

Erdoganov šef za komunikacije Fahretin Altun odbacio je nagađanje u četvrtak, rekavši da turski lider „obavlja dužnosti sa velikom snagom, zdravljem i energijom“. Glasine o Erdoganovom zdravlju nazvao „neosnovanim izobličenjima“. Turski ministar zdravlja Fahretin Koca rekao je medijima da predsednik ima stomačni virus, ali da je „dobrog zdravlja“ i da su mu se simptomi poboljšali.

 

 

I Erdogan i Putin su daljinski posmatrali isporuku goriva u četvrtak prvoj nuklearnoj elektrani Turske. Dvojica lidera održala su i telefonski razgovor pre ceremonije, gde su razgovarali o sukobu u Ukrajini, dogovoru o žitu između Moskve i Kijeva uz posredovanje UN i Ankare, kao i o dešavanjima u Siriji i drugim „regionalnim pitanjima“, dok je Putin Erdoganu poželeo brz oporavak, saopštila je administracija turskog predsednika.

Erdogan je zahvalio Putinu na njegovom doprinosu nuklearnom projektu „Akuju", dok je ruski lider preneo najbolje želje svom turskom kolegi, navela je Ankara.

Tokom ceremonije, Putin je čestitao Turskoj na pokretanju fabrike „Akuju" i rekao da su je ruski stručnjaci opremili „najnaprednijom i najbezbednijom opremom na svetu“. On je takođe najavio da će Rusija pokrenuti čvorište za trgovinu gasom u Turskoj, koje će se takođe koristiti za prodaju gasa trećim zemljama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike