Borci u Sudanu naoružani upali u biolaboratoriju: Građani alarmirani zbog mogućnosti širenja kolere i malih boginja!

25.04.2023

14:55

0

Nije precizirano da li su u objekat upali vojnici ili pripadnici paravojne grupe

Borci u Sudanu naoružani upali u biolaboratoriju: Građani alarmirani zbog mogućnosti širenja kolere i malih boginja!
Copyright AP Photo/Marwan Ali

U prestonici Sudana Kartumu, u kom se više od 10 dana vode žestoke borbe, postoji visok rizik od biološke opasnosti, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela biolaboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere, kao i druge opasne materije, saopštila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Nima Said Abid, predstavnik SZO iz Sudana, izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija.

- Ovo je glavna briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance - rekao je Abid, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela objekat.

Borbe između sudanskih oružanih snaga i pripadnika paravojne formacije Snaga za brzu podršku (RSF) izbile su 15. aprila, a u njima je do sada poginulo najmanje 459 ljudi, dok je povređeno 4.072, prema najnovijim podacima SZO.

Najmanje petoro humanitarnih radnika ubijeno je od izbijanja borbi, a Međunarodna organizaciaj za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu.

Zbog intenzivnih borbi Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija bila je prinuđena da smanji neke od svojih aktivnosti u delovima Sudana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike