Raskalašni život bivšeg španskog kralja Huana Karlosa: Spavao sa hiljadama žena, a uvreda na račun kralja Čarlsa se i dalje pamti

25.04.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Španci su svojevremeno Huana Karlosa posmatrali kao heroja jer je odbacio diktaturu Franciska Franka i uveo zemlju u eru demokratije

Raskalašni život bivšeg španskog kralja Huana Karlosa: Spavao sa hiljadama žena, a uvreda na račun kralja Čarlsa se i dalje pamti
Copyright Profimedia

Osramoćeni španski kralj Huan Karlos (85) nekada je uživao u popularnosti i luksuzu, a trenutno boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u egzilu, otuđen od supruge i porodice.

Osim toga, čeka ga milionska tužba koju je protiv njega podnela bivša ljubavnica, a to je samo jedan od brojnih skandala koji prate ovog monarha.

Ipak, prošle nedelje se Huan Karlos sastao na privatnom ručku sa britanskim kraljem Čarlsom u Londonu. Podsetimo, Čarls će biti krunisan 6. maja, a pretpostavlja se da će Huan Karlos prisustvovati toj svečanosti, uprkos negodovanju mnogih Španaca.

Profimedia
Huan Karlos živi u UAE u egzilu

Španci su svojevremeno Huana Karlosa posmatrali kao heroja jer je odbacio diktaturu Franciska Franka i uveo zemlju u eru demokratije.

Ipak, bilo je i događaja koji su zasenili njegovu biografiju poput smrti njegovog mlađeg brata Alfonsa (14). On je slučajno upucan u njihovoj kući, a prema jednoj verziji događaja, upucao ga je sam kralj, tada 18-godišnjak, ne znajući da je pištolj bio napunjen.

Takođe, Huan Karlos je toliko voleo žene i jurio ih da su govorili da je njegov libido državni problem.

Javnost se u međuvremenu potpuno okrenula protiv kralja i on je, usled lošeg zdravlja, abdicirao i presto prepustio sinu Felipeu IV. Potom je otišao u izgnanstvo.

Buran život Huana Karlosa

Huan Karlos je rođen 1938. u Rimu, gde je njegova porodica bila u egzilu i usred krvavog Španskog građanskog rata, kada je Francisko Franko sticao sve veću moć.

Biograf Pol Preston je pisao da je njegovo detinjstvo bilo teško i da je novac je sakupljao na različite načine.

AP Photo
Huan Karlos se oženio grčkom kraljicom Sofijom sa kojom je dobio troje dece

Potom je usledila sumnjiva Alfonsova smrt. Huan Karlos je iz vojne akademije došao kući za Uskrs. Prema jednoj verziji, dok je čistio pištolj, koji mu je dao Franko, slučajno je opalio, a metak je pogodio Alfonsa u čelo. Mladić je na mestu preminuo. Nakon što se zakleo da to nije učinio namerno, poslat je natrag na akademiju, a odnos sa ocem don Huanom znatno se pogoršao.

Kada je Franko nominovao Huana Karlosa kao svog naslednika 1969, za mnoge je to bilo iznenađenje, uključujući i njegovog oca. Držeći Huana Karlosa uz sebe u poslednjim godinama života, Franko se nadao da će kralj i posle njegove smrti zadržati ultrakonzervativnu vladavinu. Međutim, kada je diktator umro 1975, Huan Karlos je ignorisao sve one koji su želeli nastavak autoritarne vladavine i uveo je parlamentarnu demokratiju.

AP Photo
Francisko Franko i Huan Karlos

Pozicija mu se dodatno utemeljila 1981, kada je sprečio državni udar kojim su nezadovoljni pripadnici Civilne garde želeli da preuzmu vlast. Suočen sa teškim izborom - da li da pobegne iz Španije ili ostane i rizikuje da bude ubijen - obratio se javnosti noseći uniformu kao vrhovni komandant oružanih snaga. Podrška državnom udaru je nestala, a njegova popularnost je otišla u nebo.

Tada je španski narod obožavao Huana Karlosa. 

Monarh, koji inače ima troje dece sa suprugom Sofijom, održavao je bliske veze sa kraljicom Elizabetom i britanskom kraljevskom porodicom, a jedan fotograf je prikazao kako je razgovarao sa princezom Dajanom dok mu je princ Vilijam sedeo u krilu.

U brojnim televizijskim prilozima je prikazivan kako upravlja helikopterom, čamcem ili se vozi svojim motociklom "harli dejvidson" u bašti svoje palate.

AP Photo
Na odmoru sa članovima britanske kraljevske porodice

Skoro tri decenije uspevao je da pikantne detalje privatnog života drži podalje od javnosti.

Brojne ljubavnice mu došle glave

Španski pisac Amadeo Martinez je tvrdio da je Huan Karlos spavao sa 62 žene za samo šest meseci, a da je od 1976. do 1994. imao više od 2.000 partnerki.

Jedna od njih, mlada glumica Sandra Mozarovski (18), stradala je 1977. pod misterioznim okolnostima kada je pala sa svog balkona.

Princeza Dajana je negirala da je Huan Karlos nameravao da je zavede, ali je rekla da joj španski kralj daje previše pažnje.

Jedan od većih skandala koji prate Huana Karlosa je i tvrdnja da je više od 500.000 evra plaćeno 1971. misici Barbari Rej kako bi ćutala o njihovoj romansi.

Profimedia
Huan Karlos sa suprugom Sofijom

Španska fotografkinja Keka Kampiljo pričala je kako nije imala gde da se sastaje sa kraljem, pa je morala da se ušunja na zadnji ulaz njegove palate kako bi vreme provodili u jednom kombiju.

Za sve to vreme, Huan Karlos je bio oženjen kraljicom Sofijom, iako po određenim glasinama nisu spavali u istom krevetu od kasnih sedamdesetih godina prošlog veka.

Ipak, od svih mogućih afera, jedna je najviše uticala na njegov pad. To je bila petogodišnja veza sa glamuroznom nemačko-danskom aristokratkinjom Korinom zu Sajn-Vitgenštejn-Sajn. Navodno, zbližili su se 2004, a kralj joj je poklonio i skupoceni prsten koji nije nosila u javnosti. Međutim, kada je otkrila da Huan Karlos ima veze i sa drugim ženama, raskinula je sa njim.

Godine 2012. ubedili su je da sa njim provede odmor u Bocvani kako bi proslavili 12. rođendan njenog sina. Kada je kralj posle pijančenja pao, Korina je morala da mu pozajmi svoj privatni avion kako bi ga prebacili nazad u Španiju. Njegov zvanični avion nije dolazio u obzir jer je ceo put, zapravo, platio sirijski biznismen i to se držalo u tajnosti.

Kada se pročulo za njegovo luksuzno putovanje od 40.000 evra, i to usred recesije, javnost se uzbudila, a u centru skandala je bila i Korina. Takođe, mnogi su negodovali i što je Huan Karlos pozirao pored slona koga je ustrelio. Dve godine ranije je na putovanju u Rumuniji upucao devet medveda, a bilo je navoda i da je u Rusiji 2006. upucao medveda koji je prethodno bio opijen votkom i medom.

Huan Karlos je morao da se javno izvini španskom narodu zbog puta u Bocvanu, pa se odrekao svoje jahte vredne više od 20 miliona evra, a sebi je smanjio platu.

Ipak, mediji više nisu toliko ignorisali njegov raskalašni privatni život, tako da je reputacija nastavila da mu ide silaznom putanjom.

YouTube/Printscreen
Korina je bila dugogodišnja ljubavnica Huana Karlosa

Nekoliko meseci pre abdikacije govorilo se i da mu je zdravlje narušeno, a oba kuka je morao da zameni, zbog čega se u javnosti pojavjivao sa štapom.

Protiv ćerke Kristine i njenog muža je 2013. pokrenuta istraga o korupciji. Kristina je postala prvi član kraljevske porodice koji se pojavio na sudu, a posle tri godine istrage je oslobođena. Njen muž je, doduše, završio iza rešetaka, a ona je ostala bez titula.

Dok je prepuštao tron sinu Felipeu, rekao je: "Odlučio sam da prekinem svoju vladavinu. Nova generacija sa punim pravom traži da preuzme vodeću ulogu."

Tada je izrekao i komentar na račun budućeg britanskog kralja Čarlsa: "Ne želimo da moj sin uvene čekajući poput princa Čarlsa."

Sin Felipe ga je potom ostavio bez godišnjeg "džeparca" od skoro 200.000 evra.

Nekadašnja ljubavnica Korina ga je tužila da joj je pretio i zastrašivao je u nadi da će mu vratiti "poklon" od 56 miliona evra. U tužbi je navedeno da je pretrpela veliki duševni bol zbog kampanje zastrašivanja kojoj je bila podvrgnuta. Slučaj bi naredne godine trebalo da se nađe na sudu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike