Šta se do sada zna o otkazu Takera Karlsona? Prema jednoj od teorija, umešan je i Rupert Merdok

28.04.2023

09:09

0

Bivši voditelj je bio polarizirajuća ličnost tokom svog mandata u „Foksu" i za to vreme je prikupio veliku bazu obožavatelja među konzervativnim gledaocima

Šta se do sada zna o otkazu Takera Karlsona? Prema jednoj od teorija, umešan je i Rupert Merdok
Copyright Profimedia

Popularni američki voditelj Taker Karlson oglasio se prvi put u sredu nakon što se rastao sa „Foks njuzom", u kom je radio poslednjih 14 godina, rekavši da iskrena debata o najvažnijim pitanjima jednostavno „nije dozvoljena“ u američkim medijima.

U snimku koji je objavljen na Tviteru u sredu uveče bivši voditelj „Foks njuza" je pričao slično kao i u svojoj emisiji „Tucker Carlson Tonight“, a video je objavio u vreme koji se poklapa sa njenim terminom.

Iako se ranije ove nedelje nije direktno osvrnuo na svoj odlazak iz „Foks njuza", Karlson je uputio oštre kritike mejnstrim medijima, rekavši da je većina diskusija u TV emisijama „nebitna“ i „neverovatno glupa“, dok se ključne teme ne pominju.

 

 

- Neosporno važne teme, one koje će definisati našu budućnost, praktično uopšte ne dobijaju prostor za diskusiju - rat, građanske slobode, nova nauka, demografske promene, korporativna moć, prirodni resursi... Kada ste poslednji put čuli legitimnu debatu o bilo kom od tih pitanja? Prošlo je dosta vremena; takve debate nisu dozvoljene u američkim medijima - rekao je on.

Karlson je dalje nastavio da tvrdi da su obe glavne političke stranke u SAD „postigle konsenzus o tome šta im koristi“ i da se sada „aktivno dogovaraju“ kako bi prekinule smislenu diskusiju, rekavši da je američki establišment „odustao od ubeđivanja“ i da sada „pribegava sili” i sve većoj cenzuri.

- Odjednom Sjedinjene Američke Države veoma liče na jednopartijsku državu. To je depresivna spoznaja, ali nije trajna. Naše sadašnje stanje neće potrajati... Ovaj trenutak je previše smešan da bi se nastavio, tako da neće - dodao je Karlson.

Karlsonov odlazak sa „Foks njuza" u ponedeljak bio je veliki potres za tu kuću, pošto je njegova emisija u udarnom terminu dugo bila jedan od najbolje ocenjenih programa na kablovskim mrežama. Uprkos izveštajima da je smenjen, „Foks" je rekao da su se „složili da se raziđu“ i nije ponudio dalje objašnjenje za tu odluku, koja je već izazvala pad i rejtinga i tržišne vrednosti mreže.

AP Photo/Seth Wenig, File
 

Bivši voditelj je bio polarizirajuća ličnost tokom svog mandata u „Foksu", rutinski optuživan za širenje „mržnje“ i „dezinformacija“ od strane levičarskih i liberalnih kritičara, dok je prikupio veliku bazu obožavatelja među konzervativnim gledaocima. Njegova emisija je povremeno izazivala gnev američkih zvaničnika, a bivši portparol Pentagona Džon Kirbi jednom se obratio Karlsonu direktno tokom brifinga za štampu 2021. godine, insistirajući da vojska „neće primiti savet od voditelja tok šoua“.

Merdok naredio na dan kad je Bajden najavio kampanju

Voditelj koga sada američki mediji opisuju kao „krajnjeg desničara" bio je tih sve do sada, bez obzira na nejasnu poruku mreže za koju je radio, i to baš na dan kad je Džozef Bajden objavio da će se ponovo kandidovati za mesto predsednika SAD na narednim izborima 2024, što su mnogi korisnici društvenih mreža povezali jedni sa drugim, rekavši da to nije slučajnost i da su hteli da ućutkaju Karlsona kako ne bi sabotirao aktuelnog predsednika.

- „Fox News Media" i Tuker Karlson su se složili da se raziđu. Zahvaljujemo mu se na njegovoj usluzi mreži kao voditelju, a pre toga kao saradniku - navodi se u saopštenju mreže.

Karlson je, kako piše britanski portal „Gardijan", saznao za otkaz 10 minuta pre ove objave, navodi „Volstrit žurnal".

Sa druge strane, „Los Anđeles tajms" tvrdi da je odluka o svrgavanju Karlsona došla od Ruperta Merdoka, 92-godišnjeg vlasnika „Foksa", uz doprinos visokih zvaničnika „Foksa".

Profimedia
Rupert Merdok

Sin Ruperta Merdoka i izvršni direktor kompanije „Fox Corp Lachlan Murdoch" i izvršna direktorka „Foks njuza" Suzen Skot doneli su odluku da otpuste Karlsona u petak uveče, navodi „Vašington post".

To je bilo povezano sa tužbom koju je podnela Ebi Grosberg, bivša viša producentkinja za rezervacije u Karlsonovoj emisiji koja tvrdi da se suočila sa seksizmom i neprijateljskim radnim okruženjem, objavio je „Los Anđeles tajms".

Džastin Vels, Karlsonov izvršni producent, takođe napušta mrežu, izvestio je „Semafor".

Merdok je takođe bio zabrinut zbog Karlsonovog prihvatanja ideje da je napad na Kongres 6. januara pokrenula vlada.

Voditeljka Foksa Haris Fokner se u ponedeljak ujutru oglasila povodom Karlsonovog odlaska, rekavši da su se mreža i Karlson „zajedno“ složili da se razdvoje.

- Želimo da se zahvalimo Takeru Karlsonu za njegovu uslugu mreži - rekla je ona.

Karlson odlazi manje od nedelju dana nakon što je „Foks" rešio tužbu za klevetu sa „Dominion Voting Systems" za 787,5 miliona dolara. Dokumentacija u slučaju sadrži mnoštvo vulgarnih tekstualnih poruka od Karlsona u kojima je rekao da „strastveno mrzi Trampa“ i nazvao je lažovom Sidni Pauel, advokaticu bivšeg predsednika koji je širio lažne informacije o izborima.

Profimedia
 

- Veoma smo blizu mogućnosti da ignorišemo Trampa većinu vremena. Zaista jedva čekam - napisao je u jednoj tekstualnoj poruci u januaru 2021.

- Usput, Sidni Pauel laže. Uhvatio sam je. To je suludo - napisao je u drugoj tekstualnoj poruci 2020.

Karlsonov odlazak je takođe bio povezan sa negativnim komentarima o menadžmentu Foksa otkrivenim u slučaju „Dominion", objavili su „Vašington post" i „Volstrit žurnal", pozivajući se na ljude koji su upoznati sa razmišljanjem „Foksa".

- Da li rukovodioci razumeju koliko smo kredibiliteta i poverenja izgubili kod naše publike? - Karlson je napisao u jednoj poruci svom producentu.

Portparol „Dominiona" je odbio da komentariše. „Foks" se suočava sa sličnom tužbom za klevetu od 2,7 milijardi dolara od „Smartmatica", druge kompanije za opremu za glasanje.

Karlson se pridružio Foksu kao saradnik 2009. i postao je jedna od njegovih najvećih zvezda nakon što je dobio sopstvenu emisiju „Tucker Carlson Tonight" 2016. Prošle godine je postao najgledaniji voditelj, sa prosečno 3,32 miliona gledalaca, prema „Vašington postu". Imao je i najviše gledalaca u traženoj demografiji od 25 do 54 godine.

Razapinjanje voditelja u zapadnim medijima

U svom usponu na vrh rejtinga „Foksa", Karlson se oslanjao na ksenofobiju i podsticao strah belaca od promene američke demografije, piše „Gardijan".

Profimedia
 

- Gospodin Karlson je konstruisao možda najrasističku emisiju u istoriji kablovskih vesti i, takođe, prema nekim merilima, najuspešniju. Iako sebe često proglašava neprijateljem predrasuda, njegova emisija uči preziru i strahu. Iz noći u noć, iz sata u sat, gospodin Karlson upozorava svoje gledaoce da oni nastanjuju civilizaciju pod opsadom - napisao je „Njujork tajms" prošle godine.

Britanski portal je istakao i da je Karlson prihvatio „teoriju velike zamene“: ideju da Jevreji i demokrate žele da zamene bele ljude nebelcima. Nakon ubistva Džordža Flojda 2020. godine, on je demonstrante omalovažio kao „kriminalne rulje“. Takođe je umanjio značaj napada od 6. januara, nedavno emitujući selektivno montirane snimke dok je pokušavao da pobunu predstavi kao mirnu.

Anđelo Karusone, predsednik Media Matters for America, levičarski čuvar medija, predvideo je da će drugi voditelji pokupiti Karlsonovu vitriolu.

- Taker je služio kao most između „Foks njuza" i najekstremnijih delova desničarske baze - pranja anti-trans paranoje, besmislica iz Inforatova, izbornih laži i otrovne retorike, uključujući teoriju zavere velike zamene - rekao je Anđelo Karusone, predsednik organizacije „Media Matters for America".

- Uoči Karlsonovog odlaska, „Foks" se već oslanjao na toksičnu mržnju kao poslovni model uzdižući ekstremiste poput Džesija Votersa i Dženin Piro koji su sada spremni da pokušaju da zarobe Takerovu publiku - dodao je on, a ovu izjavu preneli su mnogi američki mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike