Šta će odlučiti Ursula fon der Lajen? Neki se nadaju da će ponovo na čelo EK, drugi je žele na mestu generalnog sekretara NATO-a

24.04.2023

21:12

0

Pred njom su dve podjednako privlačne opcije, a ona još ne želi da nagovesti na koju stranu će krenuti

Šta će odlučiti Ursula fon der Lajen? Neki se nadaju da će ponovo na čelo EK, drugi je žele na mestu generalnog sekretara NATO-a
Ursula fon der Lajen - Copyright Niall Carson/Pool Photo via AP

Ursula fon der Lajen insistira da još nije odlučila da li će se kandidovati za drugi mandat na čelu izvršne vlasti EU. Nemačka se, sa druge strane, ne dvoumi – ona je želi na tom mestu.

S obzirom na to da je sve više spekulacija uoči izbora za EU ​​2024, Berlin smatra da je imati Nemicu poput Ursule fon der Lajen na tom mestu vredno truda, bez obzira na to što ona dolazi sa druge strane političkog spektra u odnosu na trostranačku koalicionu vladu kancelara Olafa Šolca.

Podrška Nemačke je ključna za ostanak Fon der Lajenove na vlasti. Biće potrebno da je sadašnja vlada nominuje za predstavnika zemlje u Evropskoj komisiji pre nego što nastavi svoju vladavinu. A kao najveća zemlja u EU, reč Nemačke ima značajnu težinu u pogledu toga ko će dobiti vodeće poslove u Briselu.

To je će imati velike posledice po Evropu i svet. Fon der Lajenova je postala najistaknutija figura EU tokom svog mandata, dobijajući više ovlašćenja tokom pandemije i rata na pragu Evrope. Takođe je uspostavila bliske veze sa sadašnjom Belom kućom.

Zasada će Šolc i njegova vlada levog centra verovatno ostati tihi, s obzirom na to da Fon der Lajenova potiče iz glavne nemačke opozicione stranke, demohrišćanskih demokrata desnog centra (CDU).

Ali prema onima koji su upoznati sa rezonovanjem Berlina, svi su znaci da će je vlada na kraju podržati - osim ako se realna opcija levog centra nekako ne pojavi na izborima.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Kao bivša nemačka ministarka odbrane, Fon der Lajenova je blisko upoznata sa osetljivošću i prioritetima nemačke politike, što joj je dodatni plus kod sadašnje vlade.

- Naravno, za nas je od pomoći da u njoj imamo pandan koji je takođe upoznat sa debatama i perspektivama u Nemačkoj i može da promoviše dobru koordinaciju između Berlina i Brisela - rekla je nemačka poslanica Džamila Šefer, čija je Zelena stranka u koalicionoj vladi sa Šolcovim socijaldemokratama levog centra i slobodnim demokratama.

Do sada je Fon der Lajenova odbijala da bude uvučena priču o još jednom mandatu, govoreći da je „bez komentara“ svaki put kada je o tome pitaju. Čak i bliski saradnici predsednice Evropske komisije kažu da ona još nije donela odluku.

Promenjeni stav

Računica za Nemačku se dramatično promenila od 2019. godine kada se Fon der Lajenova pojavila kao iznenađujući kandidat za najviši položaj u EU.

Tada je njena stranka CDU bila na vlasti pod Angelom Merkel. Sada je vlast u rukama Šolca, socijaldemokrate, i njegove koalicione vlade.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Iako je Šolc do sada izbegavao javne komentare o tome da li bi podržao Fon der Lajenovu za još jedan mandat, početkom marta je rekao da on i šefica EU „sarađuju veoma prijateljski“.

Šolc je takođe smatrao prikladnim da pozove Fon der Lajenovu na nedavni sastanak vlade severno od Berlina.

Na skupu, početkom marta, predsednica Komisije je udružila snage sa ministrima nemačke vlade kako bi pokušala da reši spor između Brisela i Berlina u vezi s postupnim ukidanjem tradicionalnih motora za automobile koje je predložila EU.

Šolcov tim takođe ima dobre odnose sa Fon der Lajenovom. I desna ruka kancelara, Volfgang Šmit, i njegov glavni savetnik za EU ​​i finansijsku politiku, Jorg Kukis, dobro sarađuju sa šefom kabineta Fon der Lajenove Bjornom Zajbertom i njegovim timom, kažu ljudi upoznati sa njihovim radom.

Druge opcije

Fon der Lajenova ima pristup da čeka i posmatra, barem u javnosti, čak i ako se u Evropskoj komisiji očekuje da će drugi mandat biti njen samo ako ga bude poželela.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Najnoviji pokušaj šefice EU da umanji spekulacije o svom sledećem potezu u karijeri odigrao se na događaju u Berlinu u ponedeljak.

- Sada smo više od godinu dana od evropskih izbora. Datum još nije određen. Još nisam donela odluku - rekla je ona novinarima pre sastanka sa liderima svoje stranke CDU.

Brisel takođe priča o mogućnosti da ona završi na čelu NATO-a, koji takođe traži novog lidera.

- Trenutno, za mene, fokus je veoma jasan: održavanje Evropske unije na okupu i njeno napredovanje - rekla je ona.

CDU nije toliko oklevala tokom sastanka. Lider stranke Fridrih Merc nije gubio vreme u ponedeljak da saopšti da je stranka podržala Fon der Lajenovu za drugi mandat.

- Ona ima našu podršku - rekao je on dok je stajao uz Fon der Lajenovu, dodajući da je ta osećanja jasno stavio do znanja Šolcovoj nemačkoj vladi.

Iako je Fon der Lajenova jedna od njih, odluka CDU-a da je podrži je značajna. Predsednica Komisije je imala oštre odnose sa nekim frakcijama CDU-a, posebno sa njenim članovima u Evropskom parlamentu, koji takođe rade pod zastavom Evropske narodne partije desnog centra (EPP).

AP Photo/Olivier Matthys
 

EPP, najveća grupa u parlamentu, gde dominiraju Nemci, takođe će morati da izabere vodećeg kandidata za ulogu predsednika Komisije pre izbora 2024.

I dok se može činiti logičnim da se EPP odluči za Fon der Lajenovu, njeni sukobi sa grupom oko klimatske politike,  uz izvesnu zabrinutost da šteti nemačkim preduzećima, mogli bi da zakomplikuju stvari.

Šef EPP-a Manfred Veber čak je razmišljao o tome da bi predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola takođe bila jak kandidat, nagoveštavajući da bi mogao da je podrži kao alternativu Fon der Lajenovoj.

- Mi kao CDU je želimo, ali ona mora da odluči u dogledno vreme. Imamo još godinu dana do izbora i u ovom trenutku je važnije da se fokusiramo na težak posao koji je pred nama - rekao je za „Politiko" Danijel Kaspari, šef delegacije CDU-a u Evropskom parlamentu, sumirajući stav stranke.

- Iako je CDU doneo odluku, odluka EPP o kandidatu još se čeka i verovatno će biti donesena u januaru sledeće godine. Ali osećam široku podršku za nju u Evropi - dodao je Kaspari.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike