Na današnji dan je stradao čuveni Jurij Gagarin, a teorije o njegovoj smrti se i dalje nižu (VIDEO)

27.03.2023

09:13

0

Autor: N.P.

Rezultati istrage su zvanično objavljeni tek 2011. godine, povodom 50-godišnjice Gagarinovog leta u svemir

Na današnji dan je stradao čuveni Jurij Gagarin, a teorije o njegovoj smrti se i dalje nižu (VIDEO)
Jurij Gagarin je bio prvi čovek koji se vinuo u Zemljinu orbitu - Copyright Profimedia

Danas se navršilo 55 godina od pogibije kosmonauta Jurija Gagarina, prvog čoveka koji se vinuo u Zemljinu orbitu i tako ušao u istoriju.

Tog 27. marta 1968. godine vreme je bilo oblačno i tmurno. Gagarin je vežbao let na lovcu MiG-15UTI zajedno sa svojim učiteljem Vladimirom Serjoginom, iskusnim pilotom koji je u Drugom svetskom ratu nagrađen Medaljom heroja Sovjetskog Saveza. Pukovnik Serjogin je proveravao tehniku Gagarinovog leta pre nego što ga je pustio da leti u novom avionu MiG-17.

U 10.19 su Gagarin i Serjogin poleteli s vojnog aerodroma "Čkalovski" u Podmoskovlju. Planirali su da lete najmanje pola sata, ali je Gagarin već u 10.32 saopštio kontroli leta na zemlji da se vraćaju u bazu. Ubrzo nakon toga veza sa avionom je prekinuta. Kada je avion nestao s radara, vlasti su poslale u poteru avione i helikoptere. Četiri sata kasnije pronađeni su delovi Gagarinovog aviona nedaleko od grada Kiržača.

AP Photo/Brian Calvert, File
Jurij Gagarin

Gagarinovo telo, međutim, nije pronađeno, tako da je povodom njegove smrti pokrenuta istraga. 

Rezultati istrage su zvanično objavljeni tek 2011. godine, povodom 50-godišnjice Gagarinovog leta u svemir.

- Najverovatnije je uzrok katastrofe bio oštar manevar s ciljem da se izbegne sudar sa vazdušnim balonom za proučavanje atmosfere. Tako je avion ušao u kritični režim leta, a zatim u spiralu - rekao je tada Aleksandar Stepanov, predstavnik Predsedničkog arhiva.

Prema toj verziji, Gagarinova smrt je nesrećan slučaj. Veliki balon se iznenada pojavio na Gagarinovoj putanji, a piloti su u očajničkom pokušaju da ga izbegnu slučajno izazvali nekontrolisano poniranje aviona (avion je imao dodatno opterećenje u vidu dva rezervoara s gorivom, zbog čega je leteo sporije), a ometajući faktor bili su i gusti oblaci. Zvanična verzija mnogima nije bila po volji, tako da su se pojavile i druge teorije.

Prema jednoj, pretpostavlja se da je Serjogin imao srčani udar.  

- Možda je jednostavno pao na jednu upravljačku polugu, što je izazvalo fatalne posledice - kazao je sovjetski kosmonaut Vitalij Žolobov.

Pilot Igor Kuznjecov, koji je učestvovao u istrazi Gagarinove smrti, smatra da su piloti izgubili život zbog neočekivane dehermetizacije kabine. Pojedinci smatraju da su piloti počeli da gube pritisak i visinu na 4.000 metara, pre nego što su izgubili kontakt sa bazom i kontrolu nad avionom.

U svojim memoarima inženjer Valentin Kozirev piše kako mu je jedan forenzičar ispričao da se motor na avionu pokvario i izazvao poniranje, a piloti su pokušavali da ga vrate u normalan položaj, ali uzalud.

Postoje čak i navodi da je Gagarin bio pijan ili da ga Kremlj eliminisao zbog njegove velike popularnosti.

Ivan Timoshenko/Roscosmos Space Agency via AP
Spomenik posvećen Gagarinu u Bajkonuru

Međutim, nijedna od ovih teorija nije dokazana. Očigledno je da su Gagarin i Serjogin poginuli u tragičnim okolnostima zbog tehničkih poteškoća, loših vremenskih uslova i, možda, ljudskog faktora.

Osmeh koji je mogao sve da razoruža

Prvi kosmonaut trebalo je da bude smiren, čovek od poverenja, neko ko bi se snašao na misiji sa koje se niko dotad nije vratio. Kažu da je Gagarinov osmeh mogao da otopi i najkamenija srca, a čak ni oni sa vrha SSSR- nisu bili imuni.

Gagarin je postao prvi čovek koji je pokorio svemir, a Politbiro je imao i drugi zadatak za njega - da osvoji svet.

Vrh SSSR-a je znao da će posle uspešne misije njegov lik postati prepoznatljiv celom svetu.

U početku su krili sve informacije o misiji, i tek kada se kosmonaut bezbedno spustio na Zemlju, državna agencija Tass objavila je lepe vesti.

Nakon slavnog leta kroz svemir, sovjetske vlasti su odmah poslale Gagarina na turneju u 30 zemalja sveta.

Čak je ručao s kraljicom Elizabetom II, fotografisavši se sa njom za uspomenu. Predsednik Egipta je dao Gagarinu zlatne ključeve Kaira i Aleksandrije, a u Havani ga je Fidel Kastro jednostavno zagrlio.

AP Photo/File
U društvu Fidela Kastra

Posle tri godine gostovanja po svetu, Gagarin se vratio svom poslu. Radi usavršavanja pilotske veštine pridružio se programu obuke Inženjerske akademije ratnog vazduhoplovstva “Žukovski”. Hteo je da ponovo leti u svemir.

Moskva je nameravala da pošalje Gagarina u još jednu svemirsku misiju, ali taj plan je zauvek ostao neostvaren.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike