Uskoro ćemo znati i koliko je sati na Mesecu? Uvode se vremenske zone na Zemljinom satelitu, a evo zašto je to važno

03.03.2023

08:14

0

Autor: N.P.

Biće to veliki poduhvat

Uskoro ćemo znati i koliko je sati na Mesecu? Uvode se vremenske zone na Zemljinom satelitu, a evo zašto je to važno
Mesec se stalno smanjuje, upozoravaju naučnici - Copyright Pixabay

Da li ste se ikada zapitali koliko je sati na Mesecu?

Uskoro bi možda mogli da dobijemo odgovor na to pitanje jer svemirske organizacije razmatraju da Zemljinom satelitu daju vremenske zone.

U narednoj deceniji u planu su desetine svemirskih misija na Mesec, uključujući i gradnju baza i drugih staništa na njemu, najavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Još u novembru se počelo sa razmatranjem da na Mesecu počne da se računa vreme.

- Složili smo se da je važno i hitno da definišemo mesečevo vreme koje bi bilo međunarodno priznato i koje bi koristili svi lunarni sistemi i korisnici. Pokrenuta je međunarodna akcija da se postigne ovaj cilj - rekao je inženjer za navigacioni sistem ESA Pjetro Đordano.

Do sada je svaka misija ka Mesecu funkionisala sa uređajima koji su bili sinhronizovani sa vremenom na Zemlji.

AP Photo/Charlie Riedel
 

Osim što je to potrebno astronautima i osoblju na Zemlji, potreba za standardizovanim praćenjem vremena u svemiru je ključna za navođenje.

Kao što sistemi GPS na Zemlji zahtevaju preciznu koordinaciju i tajming, slično će biti potrebno i bilo kojoj infrastrukturi koja bi mogla da postoji i deluje na Mesecu.

Stanica NASA bi trebalo da postane operativna najranije u novembru 2024. godine, a služiće kao višenamenska svemirska luka koja će kružiti oko Meseca. Tamo će astronautima biti omogućen smeštaj, a pružaće se podrška ljudima koji žele da se vrate na površinu satelita.

ESA razmatra da li samo jedna organizacija treba da bude odgovorna za "nameštanje" lunarnog vremena i da li bi trebalo da bude nezavisno ili sinhronizovano sa Zemljom.

Zašto satovi rade drugačije na Mesecu?

Satovi na Mesecu bi radili brže nego na Zemlji, zbog drugačijeg gravitacionog polja. To zavisi i od njihove pozicije na Mesecu,  jer otkucavaju drugačijom brzinom na površini nego kada su u orbiti.

Profimedia
 

Kako god da se stručnjaci slože, rešenje mora biti praktično za astronaute.

To će biti veliki izazov na površini ukoliko znamo da u ekvatorijalnom području dan traje 29.5 zemaljskih dana, uključujući ledene lunarne noći duge po dve nedelje.

Stručnjaci su uvereni da bi, ukoliko se uspostavi računanje vremena na Mesecu, u budućnosti to moglo da se učini i za druge destinacije u svemiru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike