Mask je pre pet godina poslao "Teslu" u svemir: Kolike su šanse da se jednog dana zaleti u Zemlju?

08.02.2023

08:15

0

Autor: N. Pavlović

Do sada je "roadster" prešao 4 milijarde kilometara u svemiru

Mask je pre pet godina poslao "Teslu" u svemir: Kolike su šanse da se jednog dana zaleti u Zemlju?
Starmen je na dugom putovanju svemirom - Copyright Profimedia

Prošlo je pet godina otkako je kompanija milijardera Ilona Maska, "Spejs iks", poslala automobil "tesla roadster" u svemir.

Očekuje se da će vozilo neprestano krstariti kosmičkim prostranstvima.

Uoči godišnjice lansiranja "tesle" u svemir, procenjeno je da je oko Sunca obišao tri kruga i jednu četvrtinu, a nalazi se oko 327 miliona kilometara daleko od Zemlje.

Njegova pozicija se može pratiti na sajtu whereisroadster.com.

Profimedia
 

Istorijsko lansiranje, ali astronomi nisu oduševljeni

Do sada je prešao 4 milijarde kilometara u svemiru, uglavnom kroz vakuumski prostor. "Tesla" se 2020. godine prvi put približio Marsu, tačnije na oko 8 miliona kilometara, što je 20 puta veća udaljenost nego ona između Zemlje i Meseca.

Prema NASA-inim podacima, "roadster" verovatno neće proći blizu druge planete do 2035. godine, kada će ponovo doći blizu Marsa.

Ipak, nije moguće sa apsolutnom preciznošću reći gde se automobil tačno nalazi niti da li je i dalje u jednom komadu. Postoji velika mogućnost da su ga oštetili meteoridi ili radijacija. Aktuelni podaci su zasnovani na procenama njegove putanje.

Astronomi, takođe, nisu mnogo zainteresovani da toliko prate svemirsko vozilo jer ni ne nudi veliku naučnu vrednost.

"Tesla" je prvobitno trebalo da služi kao test-lutka za prvu misiju rakete "Falkon hevi" 2018. godine. I Mask je tada izjavio da lansiranje ima 50 odsto šanse da bude uspešno. Uprkos svemu, operacija je dobro prošla, a automobil od tada kruži oko Sunca.

Pre tog istorijskog poletanja, "Spejs iks" je automobil napunio brojnim zanimljivostima. Za volanom je bila lutka u svemirskom odelu, pod nadimkom Starmen, a na komandnoj tabli je stajao natpis "Nemojte paničiti", što je omaž poznatom naučnofantastičnom romanu "Autostoperski vodič za galaksiju".

AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File
Ilon Mask se nada da će jednog dana da kolonizuje Mars

Tu se nalazio i uređaj sa radovima pisca Isaka Asimova i ploča na kojoj su bila urezana imena hiljada zaposlenih "Spejs iksa".

Mask je tada napomenuo da se nada da će ljudi jednog dana moći da podignu naselja na drugim planetama Sunčevog sistema. Poznato je da je njegova davnašnja želja da kolonizuje Mars. Ukoliko bi se to zaista dogodilo, milijarder je rekao bi njegovi potomci onda mogli da "roadster" vrate natrag i stave ga u muzej.

Profimedia
 

Može li da se zaleti u Zemlju?

Jedno istraživanje je procenilo da postoje 22 odsto šanse da se automobil sudari sa Zemljom u sledećih 15 miliona godina. Šanse da se zaleti u Veneru ili Sunce su 12 odsto.

Ako zaista dođe do toga da se "roadster" uputi tačno prema našoj planeti, verovatno će se raspasti u komadiće prilikom ulaska u atmosferu. Na Zemlju često padaju razni svemirski objekti, ali oni obično izgore u atmosferi i retko predstavljaju opasnost za naseljena područja.

Konačna sudbina "roadstera" verovatno se neće znati još mnogo miliona godina. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike