Sedmica u svetu: Malverzacije umornog Zapada, neumorna Rusija, obezglavljena Koza nostra i provociranje Turske

22.01.2023

20:12

0

Između ostalog, u kući Džoa Bajdena pronađeno je još poverljivih dokumenata

Sedmica u svetu: Malverzacije umornog Zapada, neumorna Rusija, obezglavljena Koza nostra i provociranje Turske
Copyright Profimedia/AP Photo Libkos/Italian Police, LaPresse/Mikhail Klimentyev, Sputnik,

U nedelji za nama (16-22. januara) uhvaćen je šef sicilijanske mafije Koza nostre, novozelandska premijerka je iznenada podnela ostavku, a Francuzi su nastavili da protestuju zbog predložene penzione reforme.

Malverzacije umornog Zapada i neumorna Rusija

Iako je ove sedmice stizalo manje vesti sa istoka Evrope nego u poslednjih 11 meseci, situacija je bila burna. Nakon prošlonedeljnog granatiranja grada Dnjepra savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič izjavio je da je na osmospratnu stambenu zgradu pala raketa koju su ukrajinske snage PVO pokušale da obore, nakon čega je odlučio da podnese ostavku.

Profimedia
 

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je novi zakon kojim bi Rusija raskinula sve sporazume sa Savetom Evrope, pojavila se vest da je Bugarska tajno snabdevala Ukrajinu oružjem i dizelom, dok je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov otkrio da je američki predsednik Džo Bajden tražio od ruskog kolege da se sastanu šefovi obaveštajnih službi SAD i Rusije.

Nemački kancelar Olaf Šolc naglasio je da se sukob na istoku Evrope neće pretvoriti u rat Rusije i NATO-a, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov obećao je da će Oružane snage Rusije uništiti američko oružje, dok je poljski premijer priznao da je Zapad umoran od rata u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pokrenuo je postupak ukidanja Ukrajinske pravoslavne crkve, šef diplomatije EU Žozep Borelj upozorio je da je Rusija izdržljiva, a Britanija je našla način da nastavi da kupuje rusku naftu bez obzira na embargo.

Profimedia
 

Na zgradu vrtića u Brovariju u blizini Kijeva u sredu se srušio helikopter, prilikom čega je poginulo više od 18 osoba, među kojima je bilo troje dece, kao i ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski i još dva zvaničnika ministarstva.

Ulovljeni bos

Italijanski karabinjeri uhapsili su najtraženijeg mafijaškog bosa u zemlji Matea Mesinu Denara, šefa sicilijanske Koza nostre. Denaro je uhapšen dok je bio u privatnoj klinici, a pojavili su se i snimci u kojima se vidi kako ga policija izvodi dok građani aplaudiraju. Tužilac je otkrio detalje hapšenja šefa Koza nostre, pisalo se o ženama koje su mu pomagale, a javnost se prisetila i slučaja dečaka koga je mafija rastopila u kiselini.

Italian Police, LaPresse via AP
 

Nedugo zatim pronađeno je drugo skrovište mafijaškog bosa, a pojavili su se i navodi da boluje od teške bolesti.

Švedske provokacije Turske

Napetost između Švedske i Turske nastavila je da raste i ove sedmice. Odbijanje Švedske da istraži incident prilikom kog su Kurdi u javnosti obesili maskotu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana predstavlja „podršku terorizmu“, saopštila je turska vladajuća Stranka pravde i razvoja, a Ankaru je dodatno razbesneo najavljeni protest protiv Turske ispred njene ambasade u Stokholmu tokom kog je rečeno da će biti spaljen Kuran, na šta su zvaničnici oštro reagovali. Osim toga, protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pričao je i bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji je pozvao NATO da se umeša u izbore u Turskoj, što je naišlo na negovodanje zvaničnika vladajuće stranke.

Bajdenovi dokumenti

AP Photo/Andrew Harnik, File
 

Poverljivi dokumenti iz vremena administracije američkog predsednika Baraka Obame pronađeni kod trenutnog lidera zemlje Džozefa Bajdena podigli su veliku prašinu, pa je on morao da se pravda da u njima sigurno neće biti pronađeno ništa značajno. Bez obzira na to, upućeni izvori otkrili su da će se Bajden ponovo kandidovati za predsednika lidera, bez obzira na pogrešno rukovođenje poverljivim papirima o kojima javnost tek treba da dobije odgovore na četiri pitanja.

Iznenadna ostavka

Džasinda Ardern (42) najavila je da će podneti ostavku na mesto premijera Novog Zelanda uoči ovogodišnjih izbora, rekavši da više nema „dovoljno goriva" da nastavi da vodi zemlju, a ubzo zatim vladajuća Laburistička stranka izabrala je njenog naslednika, popularnog ministra tri ministarstva Krisa Hipkinsa.

Profimedia
Džasinda Ardern

Privedena Greta

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg (20) privedena je sa demonstrantima koji su učestvovali u protestu u blizini velikog rudnika lignita u Nemačkoj, a koji su negodovali zbog planova firme koja stoji iza rudnika da ga proširi, ali je nedugo zatim oslobođena, da bi se dan kasnije oglasila na Tviteru, gde je napisala da "zaštita klime nije zločin".

Profimedia
 

Ministarka koju je smenio rat

Nemačka ministarka odbrane, Kristin Lambreht, podnela je u ponedeljak ostavku, koju je kancelar Olaf Šolc prihvatio, rekavši da će joj brzo naći zamenu. Kakve greške su Lambreht dovele do ostavke možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Protesti u Francuskoj

AP Photo/Lewis Joly
 

Program reformi francuskog predsednika Emanuela Makrona mogao bi da padne u vodu zbog štrajkova sindikata koji su u četvrtak organizovali masovne proteste protiv njegovih planova da pomeri starosnu granicu za penzionisanje. Na demonstracijama je, očekivano, došlo do nemira prilikom kojih je policija u Parizu upotrebila suzavac nakon što su određeni učesnici na njih počeli da bacaju kamenice i druge predmete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike