Kao grom iz vedra neba: Premijerka Novog Zelanda najavila da će podneti ostavku, obrazloženje iznenadilo svet

19.01.2023

09:04

0

Najava je usledila pošto su ankete pokazale da će stranka teško doći do pobede na izborima 14. oktobra

Kao grom iz vedra neba: Premijerka Novog Zelanda najavila da će podneti ostavku, obrazloženje iznenadilo svet
Džasinda Ardern - Copyright Profimedia

Džasinda Ardern (42) najavila je da će podneti ostavku na mesto premijera Novog Zelanda uoči ovogodišnjih izbora, rekavši da više nema „dovoljno goriva" da vodi zemlju.

Ardern je proteklih šest godina na mestu premijerke opisala kao „izazovne“, rekavši da je to uzelo svoj danak, a poslanici Laburističke partije glasaće za pronalaženje njene zamene u nedelju.

Najava je usledila pošto su ankete pokazale da će stranka teško doći do pobede na izborima 14. oktobra.

Ardern je istakla da je odvojila vreme da razmisli o svojoj budućnosti tokom letnje pauze, nadajući se da će pronaći volje i energije da nastavi u toj ulozi.

- Ali, nažalost, nisam, i učinila bih medveđu uslugu Novom Zelandu kad bi nastavila - rekla je ona novinarima u četvrtak.

Premijerka će podneti ostavku do 7. februara.  Ardern je postala najmlađa žena na čelu vlade na svetu kada je 2017. izabrana za premijerku sa 37 godina.

AP Photo/Rick Rycroft, File
Džasinda Ardern

Godinu dana kasnije postala je druga svetska liderka koja se porodila dok je bila na funkciji, posle Pakistanke Benazir Buto 1990. godine.

Ona je vodila Novi Zeland kroz pandemiju kovida 19 i recesiju koja je usledila, pucnjavu u džamiji u Krajstčerču i erupciju vulkana na Belom ostrvu.

Ardern je rekla da su proteklih pet i po godina bile „najispunjenije“ u njenom životu, ali da je vođenje zemlje tokom „krize“ bilo teško.

- Ovi događaji bili su opterećujući zbog težine, same težine i svoje prirode. Nikada zapravo nije postojao trenutak u kojem se osećalo kao da samo vladamo - zaključila je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike