Bajden progovorio o poverljivim dokumentima: Ne kajem se, tamo neće naći ništa

20.01.2023

09:05

1

Specijalni advokat istražuje kako su američki predsednik i njegov tim postupali sa poverljivim dokumentima iz Obamine ere

Bajden progovorio o poverljivim dokumentima: Ne kajem se, tamo neće naći ništa
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da "ne žali" što ranije nije otkrio da su poverljivi dokumenti otkriveni u njegovoj privatnoj kancelariji u novembru.

- U potpunosti sarađujemo, radujemo se brzom rešavanju ovog problema. Mislim da će ustanoviti da tamo nema ničega. Ne kajem se. Pridržavam onoga što su mi advokati rekli da žele da uradim - to je upravo ono što radimo - rekao je Bajden.

Ovi komentari su Bajdenove prve javne izjave u poslednjih nedelju dana o poverljivim dokumentima pronađenim u njegovoj privatnoj kancelariji u Vašingtonu i u kući u Vilmingtonu u Delaveru. Predsednikov komentar odražava ono što Bela kuća govori javno i privatno - ne ulazeći u konkretne detalje slučaja i obećavajući punu saradnju, ali u velikoj meri umanjujući političke efekte istrage, koju Bajden i njegov uži krug vide kao još jednu oluju koja će proći.

AP Photo/Susan Walsh
 

Specijalni advokat Robert Hur istražuje kako su američki predsednik i njegov tim postupali sa poverljivim dokumentima iz Obamine ere koji su nedavno pronađeni u Bajdenovom privatnom posedu. Prvi dokumenti pronađeni su 2. novembra, ali nisu javno otkriveni sve do prošle nedelje kada je Si-Bi-Es prvi put izvestio o njihovom postojanju.

Od tada su drugi dokumenti pronađeni u Bajdenovom domu u Vilmingtonu.

Pre nego što je odgovorio na pitanje novinara o ovom slučaju, predsednik SAD osvrnuo se na uporna pitanja koja su ga pratila u poslednje dve nedelje.

AP Photo/Susan Walsh
 

Bajden je poslednji put javno govorio o poverljivim dokumentima prošle nedelje nakon govora o ekonomiji. Njegove primedbe usledile su nakon što je kancelarija advokata Bele kuće u saopštenju navela da su Bajdenovi pomoćnici pronašli dokumente sa poverljivim oznakama na dve lokacije u njegovoj kući u Vilmingtonu. Dokumenti su se nalazili u skladištu u Bajdenovoj garaži i susednoj prostoriji, navodi se u saopštenju.

Bajden je tada rekao da se dokumenti nalaze u „zaključanoj garaži".

- Nije kao da su bili na ulici - izjavio je kada je novinar upitao zašto čuva poverljivi materijal pored sportskog automobila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike