Britanija našla način da prevari svet? Nastavila da kupuje rusku naftu preko posrednika, podaci govore sve

20.01.2023

22:06

0

London, koji je bio među najglasnijim zagovornicima obustavljanja uvoza ruskih energenata, tvrdio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo među zemljama koje najuspešnije idu ka tom cilju

Britanija našla način da prevari svet? Nastavila da kupuje rusku naftu preko posrednika, podaci govore sve
Big Ben - Copyright AP Photo/Alastair Grant

Britanski potrošači indirektno kupuju rusku naftu i naftne derivate uprkos embargu Zapada na uvoz sirove nafte iz zemlje pod sankcijama, izvestio je u ponedeljak "OilPrice", sugerišući da bi najveći deo mogao da dolazi iz Indije.

EU, zemlje G7 i Australija uvele su 5. decembra uvele uvoza ruske nafte koja se transportuje morskim putem, ograničivši njenu cenu na 60 dolara po barelu. Još jedan embargo kojim se zabranjuje skoro sav uvoz ruskih naftnih derivata stupa na snagu 5. februara.

Velika Britanija, koja je bila među najglasnijim zagovornicima obustavljanja uvoza ruskih energenata, tvrdila je da je jedna od najuspešnijih zemalja u postizanju ovog cilja. London se obavezao da će postepeno izbaciti rusku naftu do kraja 2022. godine, smanjujući uvoz na 2,45 miliona dolara u oktobru.

Međutim, dizel je činio 18 odsto njegove ukupne potražnje prošle godine, prema navodima pomenutog medija, a određeni broj potrošača u Velikoj Britaniji možda je zamenio direktan ruski uvoz snabdevanjem iz ruskih rafinerija.

Kako se navodi, Velika Britanija koristi Indiju kao „zadnja vrata“, imajući u vidu nagli porast uvoza ruske nafte u zemlju, koji je u decembru dostigao rekordnih 1,2 miliona barela dnevno. Pre prošle godine indijski uvoz ruske sirove nafte bio je beznačajan, zbog visokih troškova transporta.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Međutim, količine koje Nju Delhi sada kupuje i ponovo izvozi sugerišu da bi deo rafinisane sirove nafte iz zemlje pogođene sankcijama mogao na kraju da završi na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji.

Visoke cene dizela u Evropi i veliki popusti na rusku sirovu naftu nude „prozor mogućnosti“ za indijske rafinerije, navodi agencija.

Prema podacima iz Kplera, 2022. godine rafinerija Jamnagar na zapadnoj obali Indije povećala je, za faktor četiri, uvoz nafte i mazuta iz Rusije u poređenju sa 2021. U međuvremenu, Velika Britanija je kupila ukupno 10 miliona barela dizel i drugih rafinisanih proizvodi iz Jamnagara od početka 2022.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike