Plivanje za Časni krst je srpski običaj, a šta predstavlja rusko potapanje u vodu na Bogojavljenje?

19.01.2023

17:33

0

Kupanje u osveštanoj vodi praktikuje se od vremena kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan

Plivanje za Časni krst je srpski običaj, a šta predstavlja rusko potapanje u vodu na Bogojavljenje?
Putin tokom Bogojavljenja 2018. godine - Copyright Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje održano je širom Srbije, a najspretniji plivači izašli su iz vode kao pobednici, dok se u isto vreme u Rusiji lomio led na rekama i jezerima kako bi se obavilo tradicionalno bogojavljensko kupanje.

Ovo je veoma važan događaj širom Rusije, pa se mnogo vremena posvećuje njegovoj organizaciji. Za učesnike su na više lokacija obezbeđene tople svlačionice i male pokretne kuhinje, kao i šatori za grejanje.

Na nekim mestima tokom kupanja nastupaju i manastirski horovi i igraju se tradicionalne igre pored vatre.

Značenje i običaji

Vernici na Bogojavljenje razbijaju led na rekama i jezerima, kako bi se ritualno okupali u ledenoj vodi.

Zatim triput uranjaju u osveštanu vodu kako bi se očistili od greha.

Dan pre Bogojavljenja, 18. januar, kod Rusa nosi isti naziv kao i dan pre Božića - Sočeljnik (po sočivu koje je tog dana obavezan deo trpeze), a tog dana obavezno se posti.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Sofiychuk
 

Na Sočeljnik (koji se u Rusiji naziva i Krštenje, a u Srbiji Krstovdan) u svim pravoslavnim crkvama posle Svete liturgije obavlja se veliko svečano osveštavanje vode.

Sveštenici posle bogosluženja isti obred vrše i na obližnjim rekama i jezerima.

Kupanje u osveštanoj vodi praktikuje se od vremena kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan.

Pošto je u januaru u velikom delu Rusije temperatura veoma niska, poznat je izraz "bogojavljenski mrazevi", i da su reke i jezera pokriveni debelim slojem leda. Zato se u ledu prave otvori u obliku krsta, a vernici uz molitvu tri puta zarone i prekrste se da bi se očistili od moralnih i fizičkih grehova.

Veruje se da tako podstiču bodrost, zdravlje i snagu duha.

Polivanje vodom radi čišćenja praktikovali su i pagani, koji su verovali da se čovek tako obnavlja i fizički i moralno. Sam Isus je posle svog uskrsnuća rekao apostolima: "Idite, naučite sve narode da se krste u ime Oca i Sina i Svetoga Duha".

Tvrdi se da se do sada niko nije razboleo posle kupanja na Bogojavljenje, ali lekari uvek upozoravaju da kupanje u ledenoj vodi ne šteti samo potpuno zdravim ljudima, dok sveštenici ponavljaju da ne postoje nikakva pravila koja obavezuju vernike da se kupaju u ledenoj vodi.

AP Photo/Maxim Marmur
 

Ljudi koji su se kupali u osveštanoj vodi pričali su da se osećaju preporođeno, tvrdeći i da je u vodi znatno toplije nego napolju.

Bogojavljenje se obeležava i u Ukrajini, Palestini, Belorusiji i na drugim mestima u kojima ima pravoslavnih vernika širom sveta.

Putin se okupao, ali mediji to nisu ispratili

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin okupao se i ove godine u ledenoj vodi povodom Bogojavljenja, ali za razliku od prethodnih puta tom prilikom nije ni snimljen ni fotografisan.

Javnost je o tradicionalnom kupanju ruskog predsednika obavestio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsednik je učestvovao u bogojavljenskom kupanju. Uradio je to van Moskve - rekao je Peskov, dodajući da je Putin ''sledio ličnu tradiciju" i naglasivši da nije bilo fotografisanja i snimanja.

Putin je prvi put snimljen i fotografisan kada se okupao na Bogojavljenje 2018. godine, a onda i narednih godina, sve do 2022, kada je odlučio da to ne uradi zbog pandemije kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike