Serija grešaka koja je dovela do ostavke Kristin Lambreht: Porukom za Novu godinu se pošteno obrukala

16.01.2023

20:15

0

Autor: N. Pavlović

Kritičari smatraju da nije dorasla zadatku, posebno u jeku sukoba u Ukrajini

Serija grešaka koja je dovela do ostavke Kristin Lambreht: Porukom za Novu godinu se pošteno obrukala
Copyright AP Photo/Michael Sohn, File

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht dala je danas ostavku, čime se završio njen kratak mandat, obeležen greškama, pehovima, ali i skandalima koji su poljuljali njen kredibilitet.

Od početka sukoba u Ukrajini, njeno rukovodstvo se dovodilo u pitanje, posebno jer nije uspela da sprovede pojačanje vojnih izdataka koje je zatražio kancelar Olaf Šolc, uprkos stvaranju investicionog fonda od 100 milijardi evra za Bundesver.

Kritike su se nizale, jer, iako je Nemačka obećala da će ulagati u vojsku, najmanje dva odsto davanja za vojni budžet je bilo "na čekanju", čime je zemlja kaskala u odnosu na druge članice NATO-a.

AP Photo/Hannibal Hanschke, Pool
Kristin Lambreht i Olaf Šolc

Osim toga, Berlin je već dugo u dilemi da li da u Ukrajinu šalje borbene tenkove, a ministarka se na udaru kritika našla i prošle godine, kada je najavila da će Nemačka snabdeti Kijev sa 5.000 kaciga, iako je tamošnji predsednik Vladimir Zelenski pozivao zapadne zemlje na isporuku teškog naoružanja.

Ponudu kaciga je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ocenio kao šalu, dodavši za "Bild" da je "ostao bez teksta".

"Pume" zakazale

U decembru je "Špigl" objavio vest da su nemačka borbena vozila pešadije "puma", za koja se očekivalo da se pridruže snagama za brzo reagovanje NATO-a, potpuno otkazala tokom vežbi. Saznanja su samo dodatno raspršile priče da Kristin Lambreht nije podobna za svoju funkciju.

"Špigl" je citirao pismo general-majora Ruprehta fon Batlera, komandanta 10. oklopne divizije, u kojem se kaže da je svih 18 vozila koja su učestvovala u vežbi postalo neupotrebljivo. On je njihov učinak opisao kao potpuni neuspeh.

Profimedia
Vozilo "puma"

Elektronika se pokazala kao problematična, a u jednom vozilu izbio je požar u kabini. Iako je vojsci priroda nedostataka poznata odranije, kvarovi se nikad nisu dešavali sa takvom učestalošću, rekao je general, i dodao da je pouzdanost "pume" čista lutrija, "uprkos svim neophodnim pripremama, što je posebno stresno za trupe".

Vesti sa terena izazvale su dodatnu pometnju među nadležnima, posebno nakon više izveštaja o nestašici oružja i municije u Bundesveru, dok Berlin nastavlja da šalje oružje Ukrajini.

"Dojče vele" ističe da se novi kvarovi tiču modernizovanih "puma" kod kojih su, prema Bundesveru, poboljšane optika, efikasnost oružja i zaštita vojnika.

Ova verzija je tek prošle godine proglašena spremnom za borbu. Međutim, u Bundesveru dobre vesti obično traju koliko i čokoladni mus pod afričkim suncem, ironično je tada primetio "Špigl". 

Sin joj se vozikao u vladinom helikopteru

Kristin Lambreht je u moru kritika morala da se brani i od optužbi za nepotizam kada je otkriveno da je sa sinom na odmor otišla vladinim helikopterom. Za incident se saznalo jer je sin na Instagramu postavio sliku iz letelice. Iako je platio put, javnost nije bila zadovoljna.

Čudna novogodišnja čestitka

Kap koja je prelila čašu bio je snimak koji je Lambrehtova objavila uoči Nove godine.

Okružena vatrometom, govorila je o ratu u Ukrajini.

- Rat besni usred Evrope. U vezi sa tim, za mene lično, bilo je mnogo utisaka koje sam uspela da prikupim, bilo je mnogo susreta sa zanimljivim i sjajnim ljudima. Zbog toga sam vam zahvalna od srca - navela je Lambrehtova, dok joj se glas jedva čuo od eksplozija vatrometa.

Opozicionari su je kritikovali rekavši da je poruka bila kranje neprimerena, jer "rat ne treba da služi tome da upoznajemo nove ljude".

 

 

Nakon toga je Sera Guler iz Hrišćansko-demokratke unije Nemačke (CDU) rekla da je kancelar Šolc odgovoran za svaki naredni minut koji Lambrehtova provede na funkciji.

- Govor o ratu sa novogodišnjim petardama u pozadini samo je kruna serije njenih blamova - navela je tada Gulerova.

Potencijalni naslednici

Kancelar Olaf Šolc je danas prihvatio ostavku Kristin Lambreht, a u utorak bi trebalo da bude poznato ime njenog naslednika.

Za jednog od favorita važi Eva Hogl, parlamentarna komesarka za oružane snage, kao i mlađa ministarka odbrane Siemtje Miler.

AP Photo/Michael Sohn
Lambrehtova na predstavljanju "mardera"

Navodno, Šolc bi želeo da je nasledi Lars Klingbeil, lider njegove partije socijaldemokrata, koji, inače, dolazi iz vojne porodice. Međutim, procenjuje se da postoji pritisak da na čelu Ministarstva odbrane bude žena.

Ono što će biti veliki zadatak za nemačku administraciju jeste da pristane da pošalje tenkove "leopard 2" Ukrajini, o čemu se već dugo priča.

Nemačka je već pristala da obezbedi Kijevu  borbena vozila pešadije "marder", a prethodno su isporučili haubice, protivavionske topove "gepard" i jedan od četiri raketna sistema zemlja-vazduh IRIS.

Međutim, ima i onih koji smatraju da Nemačka ne šalje dovoljno oružja Ukrajini i da bi to trebalo da se promeni.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike