Poljski premijer priznao: Zapad je umoran od rata u Ukrajini

19.01.2023

12:20

0

Zbog sanckija uvedenih Rusiji građani Evrope i SAD sve su nezadovoljniji, pa i političari spuštaju loptu u skladu sa tim

Poljski premijer priznao: Zapad je umoran od rata u Ukrajini
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u sredu da deluje da su pristalice Ukrajine „malo umorne“ i da pokazuju manje „emocionalne“ uključenosti u tekući sukob, uprkos stalnom prilivu zapadnog oružja i druge pomoći Kijevu i ekonomskom pritisku na Moskvu.

- Pre nekoliko meseci diskusije su bile na drugačijem emotivnom nivou i interesovanje je bilo drugačije - rekao je Moravjecki u intervjuu za državnu TVP na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

- Zapad je malo umoran i želeo bi da živi normalnim životom. Danas to veoma jasno vidim i želim da upozorim svetske lidere jer je Rusija strpljiva i nastoji da dugoročno ojača svoj stisak na Ukrajinu - tvrdi poljski premijer.

- Svi bi voleli da žive normalnim životom, ali ako Ukrajina padne, da li će to biti normalan život? - dodao je Moravjecki, ističući da, „na sreću“, vidi „široki konsenzus“ po pitanju Ukrajine među zapadnim liderima u Davosu.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošlog februara, SAD i njeni saveznici uveli su Moskvi sankcije bez presedana, zamrznuvši polovinu njenih zlatnih i deviznih rezervi i ciljajući ruski izvoz energije. Ograničenja su, međutim, izazvala porast cena energenata i životnih troškova, što je izazvalo više protesta širom Evrope tokom prošle godine.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Ukrajinski zvaničnici su obećali da će se boriti dok njihove snage ne preuzmu kontrolu nad svom teritorijom koju zemlja smatra svojom, dok su lideri Vašingtona i EU obećali da će pomoći koliko god bude potrebno. Međutim, prema ovonedeljnoj anketi javnog mnjenja, otprilike polovina ljudi u devet zemalja EU zalaže se za brzi završetak oružanog sukoba u Ukrajini, čak i ako to znači da bi Kijev morao da se odrekne neke teritorije.

Amerikanci takođe ne smatraju tekući sukob svojim glavnim prioritetom, prema anketi Morning konsalta objavljenoj u decembru. Demokrate su više pažnje obratile na stvari kao što su klimatske promene i sprečavanje još jedne globalne pandemije, dok su republikanci želeli da se vlada fokusira na imigraciju, terorizam i trgovinu drogom. Podrška Ukrajini je tek šesta na listi prioriteta demokrata i deseta kod republikanaca.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u julu da bi pomoć njegovoj zemlji trebalo da bude važnija za Amerikance od domažih briga, tvrdeći da su inflacija i koronavirus „ništa“ u poređenju sa borbom Ukrajine i pozivajući Amerikance da se žrtvuju i podrže pomoć Kijevu „do pobede“.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da slanje oružja Kijevu samo produžava borbe i povećava rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. SAD i njihovi saveznici insistiraju da nisu strana u sukobu, ali su njihovi politički lideri više puta u javnosti govorili da „Rusija mora da izgubi“ i da su posvećeni radu na tom cilju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike