Mornarica SAD je ništa u poređenju s kineskom: Peking razvio moćnu flotu, stručnjaci alarmirali Vašington - „Brojnost uvek pobeđuje"

18.01.2023

20:04

0

Samo u tri slučaja u istoriji veći broj ratnih brodova nije bio od presudne važnosti za ishod sukoba

Mornarica SAD je ništa u poređenju s kineskom: Peking razvio moćnu flotu, stručnjaci alarmirali Vašington - „Brojnost uvek pobeđuje"
Kineska mornarica - Copyright AP Photo/Guang Niu, Pool

Dok Kina nastavlja da razvija već najveću svetsku mornaricu, stručnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da upozoravaju Vašington da ne treba da zanemari tu činjenicu i apeluju na vojne planere da pametnije rasporede resurse.

Profesor na američkom Pomorskom ratnom koledžu Sem Tangredi poslednji je u nizu onih koji su pokušali da alarmiraju vojne zvaničnike, napisavši u januarskom broju časopisa „Proceedings": "U pomorskom ratu veća flota skoro uvek pobeđuje."

- Ako je istorija lekcija, brojčana prednost Kine verovatno će dovesti do poraza američke mornarice u svakom ratu sa Kinom - piše on.

Tangredi, bivši kapetan američke mornarice, obuhvatio je 28 pomorskih ratova, od grčko-persijskih ratova 500. pre nove ere do nedavnih hladnoratovskih proksi sukoba i intervencija, i otkrio je da je u samo tri slučaja superiorna tehnologija pobedila brojnost.

- Svi ostali ratovi su dobijeni brojnošću ili, kada su između jednakih snaga, superiornom strategijom ili admiralstvom. Često sva tri faktora deluju zajedno, jer upravljanje velikom flotom generalno omogućava opsežniju obuku i često je pokazatelj da su lideri zabrinuti za strateške zahteve - napisao je Tangredi.

Tri izuzetka – ratovi iz 11, 16. i 19. veka – verovatno nisu poznata svima osim najvatrenijim naučnicima, ali oni koji pokazuju slučajeve u kojima brojevi nadmašuju tehnologiju, kao što su Napoleonovi ratovi 1800-ih, svakako jesu.

AP Photo/Guang Niu, Pool
Kineska mornarica

- Francuski ratni brodovi su bili superiorni u tehnologiji projektovanja i izgradnje brodova, ali na kraju je veliki broj brodova Kraljevske mornarice sprečio Napoleona da pređe (engleski) kanal - napisao je Tangredi.

Rastuća pretnja

Lideri Pentagona identifikovali su Kinu kao „rastuću pretnju” za američku vojsku. Ali brojke o veličini flote pokazuju da američka vojska ne može da drži korak sa rastom kineske mornarice.

Mornarica Narodne oslobodilačke armije (NOA) nadmašila je američku mornaricu u veličini flote negde oko 2020. godine i sada ima oko 340 ratnih brodova, prema Pentagonovom Izveštaju o vojnoj moći Kine za 2022, objavljenom u novembru. Očekuje se da će kineska flota porasti na 400 brodova u naredne dve godine, navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, američka flota ima manje od 300 brodova, a cilj Pentagona je da do 2045. ima 350 brodova sa posadom, što je i dalje daleko iza Kine, prema Navigacionom planu američke mornarice 2022. objavljenom prošlog leta.

Američki vojni lideri računaju na tehnologiju u poređenju s Kinom.

U istom dokumentu Pentagona navodi se da svet ulazi u novo doba ratovanja, u kom će integracija tehnologije, koncepata, partnera i sistema, više od same veličine flote, odrediti pobedu u sukobu.

Mass Communication Specialist 3rd Class Kelsey L. Adams/U.S. Navy via AP
Američka mornarica

Ali Tangredi ukazuje na Drugi svetski rat na Pacifiku, gde je japanska tehnologija na početku bila bolja od američke, dajući primer zbog čega zaključci Pentagona ne moraju nužno biti istiniti.

- Imperijalni Japan je ušao u rat sa nekim superiornim tehnologijama: lovcem "zero", torpedom Long-Lance i vazdušnim torpedima koja su mogla da udare u plitkoj vodi - napisao je Tangredi u Zborniku radova.

- Međutim, ukupna moć američke industrije i veličina američke flote (posebno njenih logističkih i amfibijskih brodova) bili su ono što je donelo pobedu nad carskom japanskom mornaricom - rekao je on.

Budžet

Alesio Patalano, profesor rata i strategije na Kings koledžu u Londonu, pohvalio je Tangredijev rad.

- Njegovo istraživanje je veoma dobar način da se obori glupa pretpostavka da brojnost nije bitna u ratu na moru - rekao je Patalano, i istakao dve ključne tačke.

Veća broj plovila znači više lidera koji žele da steknu prednost u svojim komandama.

- Veća flota ima tendenciju da bude konkurentnija, u razvoju obuke osoblja i operativnim kapacitetima - rekao je Patalano, dodajući da je velika industrijska baza od suštinskog značaja, posebno da bi se mogle izgraditi nove jedinice nakon gubitaka u borbi.

Profimedia
Američka mornarica

- U pomorskom ratu iscrpljivanje je prava stvar, tako da je sposobnost zamene od vitalnog značaja - rekao je Patalano.

Tangredijev pogled na flote nosača aviona iz Drugog svetskog rata pokazuje ogromne brojke. I SAD i Japan započeli su rat sa osam nosača, istakao je on.

- Tokom rata imperijalni Japan je izgradio 18 ekvivalenata, dok su SAD izgradile 144. Osim u slučaju kada su Sjedinjene Američke Države odlučile da se ne bore, Japan nikada nije imao šansu protiv toga - napisao je on.

Brodogradnja je bila snaga SAD kada je bila svetski industrijski gigant 1940-ih. Ta titula sada pripada Kini.

- Većina analitičara sumnja da bi američka odbrambena industrija, koja se konsolidovala i smanjila od kraja Hladnog rata, mogla da se proširi dovoljno brzo da zadovolji ratnu potražnju -napisao je Tangredi.

Dopunjavanje zaliha municije

Postoji zabrinutost da američka industrija ne može da održi korak sa zahtevima da pruži pomoć u oružju Ukrajini u borbi protiv Rusije i da istovremeno održi zalihe američkog oružja na adekvatnom nivou.

AP Photo/Guang Niu, Pool
Kineska mornarica

Admiral Daril Kodl, komandant Komande američke flote, prošle nedelje je pozvao nacionalnu odbrambenu industriju da pojača proizvodnju, rekavši da ne isporučuju potrebno oružje.

- To je neophodno za pobedu. A ja ne mogu da je ostvarim bez borbene tehnike - rekao je Kodl na simpozijumu u Vašingtonu, dodajući da se SAD bore protiv konkurenta i potencijalnog protivnika, što do sada nije viđeno.

Na onlajn forumu prošle nedelje, Kodlov šef pomorskih operacija admiral Majk Gildej, takođe je primetio problem brojeva sa kojim se SAD suočavaju u potencijalnom sukobu na Pacifiku.

- Mornarica SAD neće biti u stanju da parira broju PLAN projektila - rekao je Gildej, sa čim se složio i Tangredi, rekavši da, ako američka mornarica ne može da parira broju kineskih projektila ili brodova, ne može da utvrdi kako bi mogla da pobedi.

- Američki lideri moraju da se zapitaju u kojoj meri su spremni da se klade na tehnologiju bez brojčane superiornosti u eventualnoj borbi - napisao je on.

- Ne kažem da manja, tehnološki superiorna flota nikada ne bi mogla da pobedi mnogo veću flotu, samo kažem da, sa izuzetkom tri slučaja u poslednjih 1.200 godina, to nijedna nije uspela - zaključio je Tangredi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike