Naučnici su uspeli da podmlade miševe: Mogu li to uraditi i sa ljudima?

21.01.2023

08:14

0

Eksperimenti su pokazali da je moguće preokrenuti proces starenja kod laboratorijskih glodara, a sada se postavlja pitanje da li će to biti moguće i u slučaju čoveka

Naučnici su uspeli da podmlade miševe: Mogu li to uraditi i sa ljudima?
Laboratorijski miševi - Copyright Profimedia

U bostonskim laboratorijama, stari i slepi miševi su povratili vid, razvili pametniji, mlađi mozak i izgradili zdravije mišićno i bubrežno tkivo. Sa druge strane, mladi miševi su prerano ostarili, a oštećenje je pretrpelo skoro svako tkivo u njihovim telima.

Eksperimenti pokazuju da je starenje proces koji se može preokrenuti, koji se može ubrzati ili „vratiti unazad“, rekao je stručnjak za borbu protiv starenja Dejvid Sinkler, profesor genetike na Institutu Blavatnik na Medicinskoj školi Harvard i kodirektor Centra „Pol F. Glen“ za biologiju istraživanja starenja.

Naša tela imaju rezervnu kopiju naše mladosti koja se može pokrenuti radi regeneracije, rekao je Sinkler, autor novog rada koji prikazuje postignuća njegove laboratorije i međunarodnih naučnika.

Kombinovani eksperimenti, čiji su rezultati prvi put objavljeni u četvrtak u časopisu „Ćelija" („Cell“), osporavaju naučno uverenje da je starenje rezultat genetskih mutacija koje potkopavaju našu DNK, stvarajući smetlište oštećenog ćelijskog tkiva koje može dovesti do propadanja, bolesti i smrti.

- To nije šteta zbog koje starimo. Verujemo da je to posledica gubitka informacija - gubitka sposobnosti ćelije da pročita svoj originalan DNK, zbog čega zaboravlja kako da funkcioniše - na isti način na koji stari računar može da razvije oštećeni softver. Ja to nazivam informacijskom teorijom starenja - rekao je Sinkler.

Profimedia
 

Jae-Hijun Jang, istraživač genetike u Sinklerovoj laboratoriji, koji je koautor rada, rekao je da očekuje da će otkrića preobraziti način na koji vidimo proces starenja i način na koji pristupamo lečenju bolesti povezanih sa starenjem.

Jedan „prekidač" menja sve

Dok se DNK može posmatrati kao hardver tela, epigenom je softver. Epigeni su proteini i hemikalije koje se nalaze kao pege na svakom genu, čekajući da kažu genu „šta da radi, gde da radi i kada da uradi“, prema Nacionalnom institutu za istraživanje ljudskog genoma.

Epigenom bukvalno uključuje i isključuje gene. Taj proces može biti pokrenut zagađenjem, toksinima iz životne sredine i ljudskim postupcima kao što su pušenje, ishrana koja izaziva upale ili hronični nedostatak sna. I baš kao i računar, ćelijski proces postaje oštećen jer je više DNK slomljeno ili oštećeno, rekao je Sinkler.

- Ćelija paniči, a proteini koji bi inače kontrolisali gene ometaju se tako što se koncentrišu na popravku DNK. Onda ne pronađu svi put do mesta odakle su počeli, tako da s vremenom to liči na pingpong meč, gde loptice završavaju na podu - objasnio je on.

Drugim rečima, ćelijski delovi ne znaju da se „vrate kući", slično kao kod osoba sa Alchajmerom.

- Zapanjujuće otkriće je da u telu postoji rezervna kopija softvera koju možete da resetujete. Mi pokazujemo zašto se taj softver ošteti i kako možemo ponovo pokrenuti sistem dodirom na prekidač za resetovanje koji ćeliji vraća sposobnost da ponovo ispravno čita genom, kao da je mlada - rekao je Sinkler.

Profimedia
 

Nije važno da li telo ima 50 ili 75 godina, da li je zdravo ili obolelo, rekao je Sinkler. Kada se taj proces pokrene, telo će se setiti kako da se regeneriše i biće ponovo mlado, čak i ako ste već stari i imate bolest.

- Međutim, još ne znamo šta je tačno softver. U ovom trenutku samo znamo da možemo da okrenemo prekidač - kazao je on.

Godine istraživanja

Potraga za „prekidačem" počela je kada je Sinkler bio diplomirani student i deo tima na Tehnološkom institutu u Masačusetsu koji je otkrio postojanje gena za kontrolu starenja u kvascu. Taj gen postoji u svim stvorenjima, tako da bi trebalo da postoji način da se to učini i kod ljudi, pretpostavio je on tada.

Da bi testirao teoriju, pokušao je da ubrza starenje kod miševa bez izazivanja mutacija ili raka.

- Počeli smo da radimo na tom mišu kada sam imao 39 godina. Sada imam 53 godine i od tada proučavamo tog miša. Da je teorija informacionog starenja bila pogrešna, imali bismo ili mrtvog miša, normalnog miša, starog miša ili miša koji je imao rak. Imali smo miša koji stari - rekao je on.

Uz pomoć drugih naučnika Sinkler i njegov tim sa Harvarda uspeli su da podstaknu starenje tkiva u mozgu, očima, mišićima, koži i bubrezima miševa.

Profimedia
 

Da bi to uradio, Sinklerov tim je razvio ICE - indukovanu promenu u epigenomu. Umesto da menja kodirajuće delove DNK miševa koji mogu da izazovu mutacije, ICE menja način na koji se DNK savija. Privremeni, brzo zarastajući rezovi koje je napravio ICE oponašaju svakodnevnu štetu od hemikalija, sunčeve svetlosti i slično, što utiče na starenje.

ICE miševi stari godinu dana izgledali su i ponašali su se kao dvostruko stariji.

Uspešno podmlađivanje

Nakon ovog uspeha radili su na obrnutom procesu. Genetičar iz Sinklerove laboratorije Juančeng Lu stvorio je mešavinu tri od četiri „Jamanaka faktora“, ćelija ljudske kože odrasle osobe koje su reprogramirane da se ponašaju kao embrionalne ili pluripotentne matične ćelije sposobne da se razviju u svaku ćeliju u telu.

Koktel je ubrizgan u oštećene ganglijske ćelije mrežnjače na zadnjem delu očiju miševa koji su bili slepi, a aktiviran je tako što su miševi hranjeni antibioticima.

- Antibiotik je samo sredstvo. To bi zapravo mogla biti bilo koja hemikalija. Bio nam je potreban način da budemo sigurni da su tri gena uključena. Obično su uključeni samo kod veoma mladih embriona u razvoju, a zatim se gase kako starimo - rekao je za Si-En-En Sinkler.

Miševi su povratili većinu vida.

Zatim se tim pozabavio ćelijama mozga, mišića i bubrega i znatno ih podmladio, navodi se u studiji.

- Jedno od naših otkrića bilo je i to što smo shvatili da ako koristimo ovaj određeni set od tri pluripotentne matične ćelije, miševi se ne vraćaju u nultu starost, što bi izazvalo rak ili nešto još gore. Umesto toga, ćelije se vraćaju na između 50 i 75 odsto prvobitne starosti i tu se zaustavljaju i ne postaju mlađe. Ipak, još ne znamo kako ćelije znaju da to rade - rekao je Sinkler.

Profimedia
 

Danas Sinklerov tim pokušava da pronađe način da genetski prekidač ravnomerno pokrene u svakoj ćeliji, čime se podmlađuje ceo miš odjednom.

- Sve što smo otkrili govori mi da podmlađivanje ne utiče samo na nekoliko organa, već da je u stanju da podmladi celog miša i produži mu život - dodao je on.

Milijarde dolara se ulažu u borbu protiv starenja, finansiraju se sve vrste metoda da se vreme vrati unazad.

Sinkler je, kako kaže, u svojoj laboratoriji sa timom više puta resetovao ćelije kod miševa, pokazujući da se starenje može preokrenuti više puta, i trenutno testira genetsko resetovanje kod primata. Ali decenije mogu proći pre nego što počnu bilo kakva klinička ispitivanja protiv starenja na ljudima, pre nego što budu analizirana i, ako su bezbedna i uspešna, zvanično odobrena.

Baš kao što štetni faktori mogu poremetiti epigenom, zdravo ponašanje ga može popraviti, rekao je Sinkler.

- Znamo da je to verovatno tačno jer ljudi koji su živeli zdravim načinom života imaju manju biološku starost od onih koji su radili suprotno - rekao je on.

Zato je posavetovao ljude da jedu više biljaka, da jedu ređe, spavaju dovoljno, vežbaju, ne nerviraju se oko sitnica i da budu u dobrom društvu.

- Poruka je da je svaki dan bitan. Kako živite svoj život čak i kada ste u tinejdžerskim i dvadesetim godinama zaista je važno, čak i u decenijama kasnije, jer svaki dan vaš sat otkucava - zaključio je Sinkler.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike