Švedska policija odobrila skandalozni protest protiv Turske, Ankara apelovala na vlasti: Spaljivanje Kurana nije sloboda izražavanja!

21.01.2023

12:02

0

Švedskog ambasadora u Turskoj Stafana Herstroma pozvalo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova da razgovara o spaljivanju knjiga, a izvori kažu da je planirana akcija „očigledno zločin iz mržnje"

Švedska policija odobrila skandalozni protest protiv Turske, Ankara apelovala na vlasti: Spaljivanje Kurana nije sloboda izražavanja!
Rasmus Paludan spaljuje Kuran - Copyright Profimedia

Švedska policija saopštila je da će dozvoliti lideru političke stranke tvrdokorne desnice da spali kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu, što je navodno navelo Ankaru da pozove svog švedskog izaslanika zbog „provokativnog čina“.

Antiislamskom aktivisti Rasmusu Paludanu, dansko-švedskom advokatu koji je na čelu desničarske stranke „Stram Kurs" („Tvrda linija") u Danskoj, biće dozvoljeno da uništi islamsku svetu knjigu tokom mitinga planiranog ispred turske ambasade zakazanog za 21. januara.

- Švedski ustavni zakoni pružaju snažnu zaštitu i morate proceniti da je mogućnost demonstracija i slobode izražavanja izuzetno važna - rekao je portparol švedske policije Ola Osterling.

Prema neimenovanim diplomatskim izvorima koje je citirala turska državna novinska agencija Anadolija, švedskog ambasadora u Turskoj Stafana Herstroma pozvalo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova da razgovara o spaljivanju knjiga, a izvori kažu da je planirana akcija „očigledno zločin iz mržnje".

- Stav Švedske je neprihvatljiv. Očekujemo da se taj čin ne dozvoli i da se vređanje svetih vrednosti ne brani „demokratskim pravima“ - dodaju neimenovani izvori.

Paludan, koji je nekoliko puta organizovao spaljivanje Kurana, rekao je da se nada da će „napraviti mali korak za slobodu izražavanja protiv Turske“ tokom mitinga ispred ambasade. Sličan protest prošle godine izazvao je nerede i ulične sukobe u nekoliko švedskih gradova, pri čemu su stotine policajaca i jedan broj demonstranata povređeni.

Profimedia
 

Miting u subotu uslediće nakon protesta u Stokholmu prošle nedelje, na kom su kurdski aktivisti obesili naglavačke lutku u prirodnoj veličini koja je trebala da prikazuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Ankara je oštro odgovorila na incident, označivši Švedsku kao „propagandni centar" terorizma, ponavljajući prethodne navode da vlada podržava naoružane kurdske grupe takođe aktivne u Turskoj.

Spor oko planiranog spaljivanja knjiga posebno je nezgodan u vreme kada Švedska i Finska traže odobrenje Turske da se pridruže Severnoatlantskom savezu, koji zahteva jednoglasnu saglasnost svih članica pre prijema novih članica. Iako se činilo da je postignut određeni napredak po tom pitanju prošle godine nakon što su dve nordijske države podnele zahtev za članstvo, pregovori su od tada zaustavljeni jer Ankara insistira da kandidati za članstvo u NATO-u preduzmu dalje korake protiv grupa i pojedinaca koje smatra teroristima.

Čavušoglu: Nadam se da Švedska neće dozvoliti protest sa spaljivanjem Kurana

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da se nada da švedske vlasti neće dozvoliti protest koji uključuje spaljivanje Kurana.

AP Photo/Hussein Malla
Mevlut Čavušoglu

Bez obzira na odobrenje policije, turski šef diplomatije još jednom je izrazio uverenje u to da će zdrav razum šveskih vlasti prevladati.

- Data je dozvola toj osobi, uprkos svim našim upozorenjima. Ovaj podli čin će se desiti oko 16 časova po turskom vremenu, nadam se da će švedske vlasti preduzeti potrebne mere do tada i da neće to dozvoliti - rekao je Čavušoglu novinarima.

On je, takođe, naglasio da se protest ne može označiti kao sloboda izražavanja, preneo je Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike