Kako je CIA stajala iza krek epidemije u Americi: Jedan novinar je sve platio glavom, a nepismeni diler je stvorio imperiju (VIDEO)

12.12.2022

08:14

0

Autor: N. Pavlović

Veb je tvrdio da je kokain iz Južne Amerike, preko Blandona i Menesesa, stizao do Los Anđelesa u ruke uličnog dilera Rika Rosa

Kako je CIA stajala iza krek epidemije u Americi: Jedan novinar je sve platio glavom, a nepismeni diler je stvorio imperiju (VIDEO)
Novinar Geri Veb - Copyright Profimedia/Randy Pench

Telo američkog novinara, Gerija Veba (49), pronađeno je pre 18 godina u njegovom domu u Sakramentu kada je jedan radnik firme za selidbe na vratima pronašao poruku: "Nemojte ulaziti. Pozovite policiju i hitnu pomoć".

Vebova smrt je zabeležena kao samoubistvo iako je imao dva metka u glavi što ipak sugeriše na nešto drugo.

Uoči smrti, novinar je prijateljima govorio da prima pretnje smrću i da je uveren da ga prate vladini agenti.

Krajem devedesetih, Veb se proslavio serijom priča za lokalni list "San Hoze Merkjuri njuz" u kojima je opisivao kako je američka vlast uticala na epidemiju krek kokaina u Los Anđelesu osamdesetih. Prema njegovim saznanjima, dva emigranta iz Nikaragve, Danilo Blandon i Norvin Meneses, prodavala su ogromne količine kokaina kako bi finansirali pobunjeničku grupu Kontras koju je podržavala CIA.

Veb je svoja pisanja objedinio u knjizi "Dark Alliance: The CIA, the Contras, and the Crack Cocaine Explosion", a kako su to bili prvi dani interneta, njegove priče su bile viralne, kako to danas zovemo.

Bura koja je pokrenuta dovela je do ostavke direktora CIA, Džona Dojča, nakon što su ga oštro kritikovali afroamerički aktivisti.

Veb je tvrdio da je kokain iz Južne Amerike, preko Blandona i Menesesa, stizao do Los Anđelesa u ruke uličnog dilera Rika Rosa koga je krasio nadimak Frivej (Auto-put).

Rok Ros je ubrzo postao "kralj kreka" i zarađivao je ogromne svote novca, a bande su raširile drogu po mnogim drugim američkim gradovima.

Veb se našao na meti ne samo vlasti već i drugih medija koji su pokrenuli užasavajuću kampanju kako bi mu urušili reputaciju i kredibilitet. Veruje se da je iza tog poduhvata stajala CIA koja je uposlila pregršt novinara različitih renomiranih redakcija, uključujući Njujork tajms i Vašington post, da unište Veba. Samo Los Anđeles tajms je uposlio 17 ljudi da rade na tome.

Profimedia
CIA

Pod pritiskom se povukao i urednik Merkjuri njuza koji se izvinio čitaocima zbog Vebovog pisanja, a i sajt na kome su se objavljivali članci je obrisan. Veb je "proteran" u mali ogranak redakcije u Kupertinu, u Kaliforniji, 200 kilometara dalje od njegovog doma, gde je bio primoran da piše članke koji se obično zadaju početnicima. Više nikada nije radio za neke dnevne novine.

Uprkos svemu, nije nikada odstupao od svojih stavova i svega što je napisao. 

Njegovi prijatelji nikada nisu mogli da poveruju da bi se ubio jer su tvrdili da je voleo ženu i decu. Telo mu je kremirano, pa su tako uništeni bilo koji forenzički dokazi koji su možda mogli da ukažu da je posredi bilo ubistvo.

Nije znao da čita, a stvorio imperiju

Rik Ros je počeo da prodaje kokain nakon što nije mogao da dobije tenisku školarinu za koledž jer je bio nepismen. Ubrzo je proširio svoj biznis, pa se snabdevao sve većim količinama droge. Nakon toga je robu direktno kupovao od Blandona, a zahvaljujući tim vezama, uspevao je da kokain iz Nikaragve nabavlja po značajno sniženim cenama. Počeo je da prodaje kokain po 10.000 dolara nižoj ceni nego što je tada bila praksa na ulicama što mu je omogućilo da se, uz pomoć uličnih bandi, proširi i u drugim gradovima.

Procenjivalo se da je dnevno prodavao 3 milona dolara vrednog kokaina, a kupovao je 450 kilograma nedeljno. Ulagao je u nekretnine i legalne poslove kako njegova majka ne bi provalila koliko ima novca i čime se bavi. Pošto je objekte kupovao duž auto-puta tako je i dobio nadimak Frivej.

Svojevremeno je osuđen na doživotnu, ali je izašao na slobodu 2009. godine. Smatra se da je vodio najveću individualnu narko-imperiju koju je svet ikada video.

Uništenje Garija Veba

Njegova serija priča "Mračni savez" o vezama nikaragvanskih pobunjenika, trgovine kokainom i afroameričkih naselja u Kaliforniji, i danas predstavlja jedno  od najkontroverznijih istraživanja u američkom novinarstvu.

Crnačka javnost bila je besna nakon otkrića da je krek epidemiju, zapravo, prouzrokovala sama američka vlast, što je pokrenulo i brojna saslušanja u Kongresu.

Film o novinaru Geriju Vebu iz 2014 "Kill The Messenger", sa Džeremi Renerom u glavnoj ulozi, pokušao je da novinara predstavi u boljem svetlu i osvetla mu obraz nakon toliko godina omalovažavanja.

Vebove muke su počele u avgustu 1996. godine kada je San Hoze Merkjuri njuz u tri dela objavio njegovo istraživanje na kome je radio godinu dana. Članci su optuživali CIA-ju da je kriva makar za saučesništvo, ako ne za zavereništvo, u izbijanju krek epidemije u brojnim američkim gradovima. Esktremniji glasovi su tvrdili i da je CIA namerno želela da uništi crnačko stanovništvo praveći ih zavisnicima od opasne droge.

Veb nije direktno tvrdio da je Agencija rukovodila trgovinom drogom, a u tekstovima nije imao nijednog sagovornika iz te službe. Kasnije je napomenuo da jeste kontaktirao CIA-ju, ali da nisu hteli da mu se odazovu na pozive.

Drugi mediji su se potom više fokusirali na "rupe" u njegovom izveštavanju nego da sami istraže koliko je Vašington podržavao pobunjenike ili trgovce drogom.

Los Anđeles tajms se posebno obrušio na Veba.

- Imali smo zadatak da mu oduzmemo Pulicera - rekao je jedan od novinara.

Mišljenje javnog mnjenja je takođe počelo da se menja, pa su tako građani počeli da podržavaju CIA-ju.

Istraživački novinar, Nik Šou, koji je sarađivao na filmu "Kill The Messenger", kazao je da je Veba uništila ljubomora koja vlada u modernim medijima.

- CIA nije morala da digne prst da uništi njegov kredibilitet. Samo su sedeli i gledali novinare kako proždiru Veba kao pirane. Verovatno su u Lengliju bili srećni načinom na koji se sve završilo - rekao je za Intersept.

Šou priznaje da je bilo problema u Vebovom izveštavanju, ali da su glavne tačke priče odolele skrutinizaciji. Međutim, ostale su zakopane pod napadima drugih medija.

- Iako je tačno da je patio od kliničke depresije godinama, čak i pre objavljivanja "Mračnog saveza", nemoguće je sagledati šta mu se dogodilo bez razumevanja njegove karijere. To je bio definišući događaj u njegovoj karijeri i životu. Čim oduzmete novinaru njegov kredibilitet, to je sve što imaju... Nikada nije mogao da se oporavi posle toga - naveo je Šou.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike