Evropa gori, jezera i reke nestaju, a Rajna donosi poseban haos: "Ostalo nam je svega 30 centimetara vode" (FOTO/VIDEO)

16.08.2022

07:16

0

Autor: N. Pavlović

Neverovatna suša širom Evrope

Evropa gori, jezera i reke nestaju, a Rajna donosi poseban haos: "Ostalo nam je svega 30 centimetara vode" (FOTO/VIDEO)
rajna3 - Copyright AP Photo/Michael Probst

Evropu je zahvatila velika suša, a mnoge države su morale da uvedu restrikcije vode. Brojne reke i jezera su presušili, a posebno je zabrinjavajuća situacija na reci Rajni.

Nivo reke Rajne u Nemačkoj ponovo je opao zbog toplog i sušnog vremena i teretni brodovi ne mogu da plove ako su više natovareni.

Transport tereta po Rajni se nastavlja, ali da bi bili u mogućnosti za to, brodovi su primorani da plove sa samo četvrtinom kapaciteta, pa vlasnici tereta često moraju da plate za svoje isporuke četiri plovila umesto jednog.

AP Photo/Michael Probst
 

Ekonomisti procenjuju da bi poremećaj vodostaja na Rajni mogao da umanji za čitav procenat nemački ekonomski rast ove godine.

Nekadašnji veliki planovi da se teretnjaci sa drumskih puteva presele na reke neće imati mnogo smisla ukoliko vode nema.

Rajna povezuje ogromne luke u Roterdamu i Antverpu sa industrijskim srcem Nemačke i Švajcarske. Zbog velike suše sve je veći pritisak na glavne grane industrije, a osim toga, time se zaustavlja plan EU da se to 2030. godine za 25 odsto poveća prevoz dobara plovnim putevima, odnosno za 50 odsto do 2050.

Ostalo nam je 30 cm vode

Trajekti oko Kauba su stali, ali se tim područjem i dalje kreće kapetan Andre Kimpel.

- Ovo nije šala. Imamo 1,5 metar vode, a naši brodovi plove na dubini od 1,20 metara, tako da imamo svega 30 cm vode ispod nas - objasnio je. Kako je i sam zapazio, drastično opadanje vodostaja se dešava sve češće.

- Imali smo dosta poplava, sada imamo suše - dodao je.

Uporno nizak nivo padavina značajno je uticao na vodostaj Rajne.

- Ukoliko ostane sušno, imaćemo veće probleme - rekao je Mark Danijel Hejnc, predsedavajući sekretarijata u Međunarodnoj komisiji za zaštitu Rajne (ICPR). Kako je dodao, sada bi dugi pljuskovi jedini mogli da povećaju dubinu reke, ali takve padavine se prognoziraju tek za dve nedelje. Na mernom tornju Kaub dubina Rajne je svega 49 cm, a nivoi vode su već niži nego što je to bio slučaj u istom periodu 2018. kada je u oktobru zabeleženo istorijskih 25 cm.

Reka je toliko presušila da je nedeljama obustavljen brodski saobraćaj što je kompanije nateralo da tovar prevoze putvima i železnicom, a to je skuplje i neefikasno jer su potrebne stotine kamiona da bi se prevozila roba koja može da stane na jednu baržu.

U vreme visoke inflacije, prekida u lancima snabdevanja i energetske krize, nizak vodostaj Rajne je nova glavobolja za nemačke energetske kompanije koje već smanjuju isporuke uglja elektranama zbog zastoja u transportu.

Prema rečima Hajnca, Rajna svoj najveći nivo dostiže u proleće i rano leto, a najniži u jesen. Međutim, taj obrazac se brzo menja. Rekordno niski vodostaji 2018. godine praćeni su neobično visokim vodama prošlog leta, kada je zbog poplava takođe rečni saobraćaj bio privremeno zaustavljen.

AP Photo/Michael Probst
 

Ekstremima doprinose i male padavine i topljenje planinskih glečera. Ove godine je zabeležen još jedan rekord - duž Gornje Rajne do Manhejma, vodostaj je nizak onoliko koliko se inače viđa svake dve ili svakih pet godina. Ali, od Manhejma do Duizburga, voda je već na tolikom nivou kakav se obično viđa jednom u pet ili 10 godina.

Duž holandsko-nemačke granice, fenomen se klasifikuje kao redak događaj koji se može videti svakih 10 godina. Pritom, to se sve događa najmanje dva meseca pre nego što Rajna dostiže svoje uobičajene najniže nivoe.

Ekonomska arterija

Prolazeći kroz Evropu, Rajna je uvek bila deo nemačke mitologije i njihovog nacionalnog identiteta poput kobasica ili piva. Istovremeno, reka je kritična ekonomska arterija.

Svake godine se oko 300 miliona tona robe transportuje Rajnom, između Bazela, gde se Švajcarska, Nemačka i Francuska susreću, i Severnog mora. Oko 80 odsto svog tovara, koji se prevozi vodenim putevima u Nemačkoj, prevozi se na Rajni.

Čim vodostaj padne ispod 40 centimetara u Kaubu, prevoz robe rekama postaje ekonomski nemoguć.

AP Photo/Michael Probst
 

Tada nije moguće brodove natovariti robom kao što je to inače slučaj. Kako bi se izborila sa niskim vodostajem, nemačka vlada ima planove da ukloni svo kamenje i šljunak na određenim punktovima, uključujući Kaub, ali se pod tim podrazumeva redovno održavanje, a posledice bi mogle da budu velike i po životnu sredinu.

Umesto toga, trgovci su primorani da stalno premeravaju tovar koji mogu da prevezu u zavisnosti od vodostaja.

Ukratko, što je veći brod, manje može nositi. Veliki brodovi mogu da nose 6.000 tona, a u ovim uslovima prevoze svega 800.

Industrijske glavobolje

Vodostaj utiče i na industrijskog hemijskog giganta BASF, sa sedištem u Ludvigshafenu, koji se nalazi 100 kilometara uzvodno od Kauba, prekoputa Manhejma.

Kada je zabeležena rekordna suša 2018, BASF se složio da će aktivnosti planirati na osnovu šestonedeljne vremenske prognoze. Naručili su i nova, ali šira plovila koja mogu da plove u uslovima plitkih voda. Tako je u upotrebu ušlo plovilo "gas94" koje je moglo da preveze prirodni gas i pri vodostaju od 30 centimetara u Kaubu.

Ipak, ukoliko ne bude konkretnijih padavina u skorije vreme, nivo vode će biti mnogo niži i od tih vrednosti.

Nestaju jezera, restrikcije...

Zbog najveće suše u Italiji poslednjih decenija smanjen je nivo vode u jezeru Garda, inače najvećem u zemlji, na najniži nivo ikada zabeležen, tako da se vide nekadašnje podvodne stene, a temperatura vode se približava prosečnoj u Karipskom moru. 

AP Photo/Antonio Calanni
Jezero Garda

Klimatske promene jasno su vidljive i u Austriji gde su ovih dana, usled duge suše, mnoga jezera gotovo "nestala".

U Velikoj Britaniji je zvanično proglašena elementarna nepogoda zbog suše u pojedinim delovima Engleske, a domaćinstva iz pogođenih oblasti su se suočila sa novim restrikcijama vode zbog dužeg perioda toplog vremena bez padavina.

Delovi južne, centralne i istočne Engleske sada imaju status područja pogođenih sušom, što znači da će vodovodi morati da kompenzuju uticaj suše na poljoprivredna imanja, farme i životnu sredinu, saopštila je britanska Agencija za očuvanje životne sredine.

Suša je neke od najpoznatijih evropskih gradskih parkova pretvorila u prostore sa spaljenom travom i osušenom vegetacijom koji nude mali predah od visokih temperatura.

AP Photo/Anna Szilagyi, File
 

U Parizu je Bulonjska šuma skoro pusta, a samo šačica turista može se videti oko fontana na Marsovim poljima ispod Ajfelove kule.

Londonski Grinički park je, takođe, prazan pod jakim suncem i nebom bez oblaka, dok je u berlinskom Tirgartenu koji je jednako "isušen" bilo malo posetilaca.

Veći deo Evrope pogodio je toplotni talas koji je izazvao ogromne požare i snizio nivo vode u rekama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike