Ekonomija u kolapsu, dotakli smo dno, bankrot je blizu: Premijer Šri Lanke se obratio svetu potresnim rečima!

23.06.2022

05:15

0

Država, kako stvari stoje, polako srlja u beznađe i čeka je bankrot

Ekonomija u kolapsu, dotakli smo dno, bankrot je blizu: Premijer Šri Lanke se obratio svetu potresnim rečima!
Tan2022-6-22_10511975_1 - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge kaže da je njena privreda opterećena dugovima propala nakon meseci nestašice hrane, goriva i struje, a južnoazijska ostrvska država ne može ni da kupuje uvezenu naftu.

- Sada smo suočeni sa daleko ozbiljnijom situacijom osim puke nestašice goriva, gasa, struje i hrane. Naša privreda je potpuno propala. To je najozbiljnije pitanje pred nama danas - rekao je premijer Ranil Vikremesinge parlamentu u sredu.

On je takođe ministar finansija zadužen za stabilizaciju ekonomije, koja propada pod teretom velikih dugova, izgubljenih prihoda od turizma i drugih uticaja pandemije i porasta troškova za robu.

- Trenutno, "Ceylon Petroleum Corporation" (kompanija za naftu i gas iz Šri Lanke) ima dug od 700 miliona dolara. Kao rezultat toga, nijedna država ili organizacija na svetu nije voljna da nam obezbedi gorivo. Oni čak nerado daju gorivo za gotovinu.

Vikremesinge je rekao da vlada nije reagovala na vreme da preokrene situaciju, kako su se devizne rezerve Šri Lanke smanjivale.

- Da su barem na početku preduzeti koraci da se uspori kolaps privrede, danas se ne bismo suočili sa ovom teškom situacijom. Ali ovu priliku smo izgubili. Sada vidimo znake mogućeg pada na dno - rekao je on.

Šri Lanka se petlja kroz uglavnom uz podršku od četiri milijarde dolara kreditnih linija iz susedne Indije. Ali Vikremesinge je rekao da Indija neće moći da zadrži Šri Lanku na površini predugo.

Šri Lanka je već objavila da obustavlja otplatu sedam milijardi dolara spoljnog duga koji treba da se otplati ove godine, u očekivanju ishoda pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o paketu za spasavanje. Mora da plaća u proseku pet milijardi dolara godišnje do 2026.

Kriza u stranoj valuti dovela je do velikih nestašica koje su primorale ljude da stoje u dugim redovima za kupovinu osnovnih stvari, uključujući gorivo, gas i lekove.

Protesti besne od aprila, a demonstranti okrivljuju predsednika Gotabaju Radžapaksu i njegovu vladu za greške u politici koje su torpedovale ekonomiju i gurnule naciju u haos. 

U maju je talas nasilnih protesta primorao predsednikovog brata i tadašnjeg premijera Mahindu Radžapaksu da podnese ostavku.

Vikremesinge je rekao da se plaši da bi nestašica hrane mogla da potraje do 2024. godine, jer sukob u Ukrajini remeti globalne lance snabdevanja, uzrokujući skok cena nekih roba.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike