Veliki udar na ruske medije: Ukrajinska armija minira drumske i železničke komunikacije! (FOTO/VIDEO)

01.03.2022

22:44

0

Federalna agencija za vazdušni transport apelovala je na građane da odlože sva neobavezna putovanja u inostranstvo.

Veliki udar na ruske medije: Ukrajinska armija minira drumske i železničke komunikacije! (FOTO/VIDEO)
rusija ukrajina 0103 - Copyright Profimedia/Pixabay

Sukobi između Rusije i Ukrajine ušli su u šesti dan. Ceo svet je sa nestrpljenjem iščekivao da jučerašnji pregovori između Rusije i Ukrajine konačno počnu. Pregovori su održani na području Belorusije, a dve strane su nakon gotovo dva sata zakašnjena sele za pregovarački sto. Kako su saopštili zvaničnici, pregovori će biti nastavljeni narednih dana.

 U nedelju je Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage, dok borbe u Donbasu još traju.

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin objavio je o početku specijalne vojne operacije u regionu.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila Severni tok 2, a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje kao što su Australija i Japan. Mnoge zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione. Juče je Vladimir Zelenski odbio da pregovara u Belorusiji, pa je na kraju dogovor ipak postignut. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ostao je privržen svom evropskom putu, pa je juče potpisao zahtev za pristupanje Ukrajine EU. Ovaj njegov potez odmah je naišao na odobravanje osam članica koje su se saglasile da bi ovoj bivšoj sovjetskoj republici po hitnom postupku trebalo dozvoliti status kandidata za članstvo u EU. 

Pratite 24sedam BLOG uživo...

Šta dosad znamo o sukobu?

- Peti dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - Na udaru i Putin

Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

-  Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Amerikancima savetovano da napuste Rusiju

- Pregovori započeti juče se nastavljaju ovih dana

23.44 Srušeno nekoliko železničkih mostova u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska armija koja je stacionirana u Zaporoškoj oblasti dobila zadatak da minira drumske i železničke komunikacije i da ih izbaci iz upotrebe.

Srušeno nekoliko železničkih mostova.

22.20 Vreme je da se ukloni američko nuklearno oružje iz Evrope

- Došlo je vreme da se ukloni nuklearno oružje iz zapadne i istočne Evropu, rekao je predstavnik Rusije pri ženevskom odeljenju UN Genadij Gatilov.

On je istakao da američke baze predstavljaju pretnju za bezbednost Rusije, Moskva je odavno tražila da Vašington makne ovo oružje od ruskih granica.Pored toga, ruski diplomata je skrenuo pažnju na to da SAD ne mogu da isključe Rusiju iz Saveta za ljudska prava niti iz Saveta bezbednosti UN.

22.10 U DNR poginula 24 civila

Za 13 dana eskalacije ukrajinska vojska je 725 puta otvarala vatru na teritoriju Donjecke Narodne Republike, a poginula su 24 civila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

- Protivnik je ispalio ukupno 8.764 projektila različitog kalibra, uključujući taktičke raketne sisteme 'Točka U' i višecevne bacači raketa BM-21 'Grad, navodi se u saopštenju.

21.40 Maduro pohvalio odlučnu akciju Rusije: SAD i zemlje NATO-a krive za destabilizaciju istočne Evrope

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je SAD i zemlje NATO-a za destabilizaciju istočne Evrope i pokretanje kampanje laži i dezinformacija u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine.

 

21.32 - Britanija uvodi sankcije Belorusiji zbog Ukrajine

Velika Britanija uvodi sankcije Belorusiji zbog uloge te zemlje u vojnoj akciji Rusije u Ukrajinu, saopštila je danas britanska vlada.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da su sankcije uvedene osobama i organizacijama "zbog uloge Belorusije u 'invaziji' Rusije na Ukrajinu", prenosi Bi-Bi-Si.

AP Photo/Alberto Pezzali, File
Liz Tras

21.05 Likvidiran ukrajinski general

Štab operativno taktičke grupe "Sever" Oružanih snaga Ukrajina uništen je danas u zajedničkoj ofanzivi ruskih snaga i Narodnih milicija DNR i LNR, saopštio je portparol armije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Većina štabnih oficira je poginula. Prema našim obaveštajnim podacima, među poginulima je i komandant grupe "Sever" general Dmitrij Krasiljnikov - dodao je portparol Narodne milicije.

20.36 - Ankara: Malo je verovatno da će se delegacije sastati u sredu

Malo je verovatno da će se ukrajinska i ruska delegacija sastati na planiranim pregovorima u sredu, pošto su zahtevi Moskvi da prekine invaziju "nerealni", saopšteno je iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

- Oni se najverovatnije neće sastati u sredu. Moguće je da će to biti odloženo za nekoliko dana, mi smo u kontaktu sa pregovaračkim timovima - rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin za Si-En-En, a prenosi Rojters.

Kako se navodi, on je dodao i da se nada da će ruski predsednik Vladimir Putin obustaviti vojnu operaciju, uviđajući ekonomsku štetu koju nanosi Rusiji.

20.30 - Putin je potpisao ukaz o merama za obezbeđenje finansijske stabilnosti

Ruski predsednik  potpisao je ukaz o dodatnim privremenim merama za obezbeđivanje finansijske stabilnosti zemlje, saopštila je u utorak pres služba Kremlja.

- Predsednik Ruske Federacije potpisao je Ukaz „O dodatnim privremenim merama ekonomske prirode za obezbeđenje finansijske stabilnosti Ruske Federacije“, navodi se u izveštaju.

Profimedia
 

20.20 - Duma razmatra uvođenje krivične odgovornosti za plasiranje lažnih vesti o operaciji u Ukrajini

Državna duma će na vanrednoj sednici u petak razmotriti pitanje privođenja krivičnoj odgovornosti za širenje dezinformacija o delovanju Oružanih snaga Rusije u vojnim operacijama. Ovo je u novinarima saopštio zamenik Državne dume Sergej Bojarski.

Sada se protiv nas vodi velika kampanja digitalne diskreditacije. U petak će biti održan hitan – recimo vanredni – sastanak Državne dume, na kojem ćemo razmotriti pitanje privođenja pravdi onih koji šire dezinformacije o akcijama naših oružanih snaga jer je to sada veoma važno, rekao je Bojarski.

- Savršeno znamo kako naš sadašnji, da tako kažem, glavni neprijatelj može da radi na fabrikovanju lažnih vesti. A to nikako nije neko u Ukrajini, to su ljudi preko okeana, oni imaju kolosalno iskustvo, dodao je poslanik.

Šef komiteta Državne dume za bezbednost i borbu protiv korupcije Vasilij Piskarev je 28. februara najavio planove parlamentaraca da uvedu odgovornost za dezinformacije o delovanju Oružanih snaga Rusije tokom vojne specijalne operacije u Ukrajini. Kasnije je pojasnio da bi krivična odgovornost za dezinformacije mogla dostići 15 godina zatvora.

20.15 - Zelenski zahteva nove mere od NATO-a

U intervjuu za Rojters i Si-En-En iz dobro čuvanog vladinog kompleksa, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je članice NATO da uvedu zonu zabrane letova, kako bi se zaustavile ruske vazdušne snage, i naglasio da bi to bila preventivna mera koja ne bi trebalo da uvuče Alijansu u rat sa Rusijom, prenosi Rojters.

20.00 - U petak sastanak NATO o Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO održaće u petak hitan sastanak o Ukraijini, saopštila je danas Alijansa.

U saopštenju se navodi da će sastanak biti održan uživo u sedištu NATO u Briselu, prenosi Si-En-En. Sastanku će predsedavati generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

19.33 - Rusi ušli u Herson

Ruske snage ušle su u grad Herson na jugu Ukrajine, saopštilo je večeras ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Savetnik resornog ministra Vadim Denisenko rekao je u televizijskom obraćanju da ukrajinska strana još kontroliše zgradu gradske administracije, prenosi Gardijan.

19.28 - Ukrajinska vojska zaplenjuje automobile civilima

Ukrajinska vojska zaplenila je automobil od jednog civila za odlazak na liniju fronta, pretpostavlja se u Harkovu, piše Sputnjik, koji je na Telegramu objavio snimak koji je nastao u tom trenutku.

 

 

19.22 - Hakovan sajt „Anonimusa“ zbog napada na ruske internet resurse

Hakeri iz grupe „Kilnet“ objavili su video-obraćanje u kome su saopštili da su hakovali sajt grupe „Anonimus“ koji je umešan u napade na ruske internet resurse.

19.01 - Belorusija: Informacije o 300 tenkova nisu tačne

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da nisu tačne vesti iz pojedinih medija u kojima se tvrdi da se kolona od 300 tenkova navodno kreće iz Belorusije u Ukrajinu.

18.58 - Ruske PVO snage oborile raketu blizu aerodroma u Taganrogu

Ruske snage PVO oborile su raketu „Točka U“ u području aerodroma u Taganrogu, saopštio je Sputnjiku izvor iz hitnih službi regiona.

 

 

- Pretpostavlja se da se radi o raketi „Točka U" koja je lansirana sa teritorije Ukrajine. Delovi su pali na aerodrom - rekao je sagovornik pomenutog portala, istakavši da niko nije stradao i da nije pričinjena nikakva materijalna šteta.

Ranije se na društvenim mrežama pojavila informacija da je u području aerodroma u Taganrogu odjeknula eksplozija.

18.31 - Šojgu: Ukrajinska vojska korisi civile kao živi štit

Ukrajinska vojska je rasporedila više raketnih bacača, topova i minobacača velikog kalibra na mestima na kojima koristi civile kao živi štit, izjavio je danas ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

18.30 - Džonson: Suspenzija članstva Rusije u Savetu bezbednosti UN težak je zadatak

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da je suspenzija članstva Rusije u Savetu bezbednosti UN težak zadatak, s obzirom na specifičnosti te organizacije i podsetio da postoji jedna začkoljica koja to otežava.

18.20 - U ukrajinskom granatiranju oštećena zgrada vrtića u Donjecku

Zgrada vrtića u Donjecku oštećena je u granatiranju ukrajinskih snaga. Dokučajevsk gađan minama kalibra 120 milimetara.

18.17 - Borbe u Mariupolju se nastavljaju

Lider DNR Denis Pušilin saopštio je da se „borbe na prilazima Mariupolju nastavljaju", dodajući da je „situacija složena".

Do sada su snage DNR oslobodile 32 naselja.

18.04 - Ukrajina bi mogla da pokrene preventivni raketni udar na Belorusiju

Ukrajina bi mogla da pokrene preventivni raketni udar na Belorusiju, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

Profimedia
 

- U slučaju da se donese odluka vrhovnog komandanta da se to uradi, to će biti sprovedeno - rekao je Danilov televiziji „Rada“ odgovarajući na pitanja zašto Ukrajina ne sprovede preventivni udar na Belorusiju, odakle su navodno „letele rakete u pravcu Ukrajine“.

 

18.05 - Istražni komitet je stvorio štab za dokumentovanje zločina Kijeva nad stanovništvom Donbasa

Štab za koordinaciju rada u vezi sa dokumentovanjem zločina ukrajinskog režima nad civilnim stanovništvom Donbasa formiran je u centralnoj kancelariji Ruskog istražnog komiteta. Ovo je TASS-u saopšteno u pres-službi odeljenja, pozivajući se na šefa Istražnog komiteta RF Aleksandra Bastrikina.

-AI Bastrikin je rekao da je u centralnoj kancelariji Istražnog komiteta Rusije formiran štab za koordinaciju rada u vezi sa dokumentovanjem zločina koje je ukrajinski režim počinio nad civilnim stanovništvom LNR i DNR. Njegov ključni zadatak je prikupljanje i evidencija dokaza o izvršenju od strane vojnog i političkog vrha Ukrajine, pripadnika nacionalističkih bataljona i drugih lica, genocida i drugih zločina protiv mira i bezbednosti čovečanstva na teritoriji Ukrajine, Donjecke i Luganske narodne republike da počinioce privede pravdi. “, navodi se u izveštaju.

17.40 - Evropski parlament usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Evropski parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ”nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evroparlamentarci skreću pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posledice neusklađivanja Srbije sa snakcijama EU.

- Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članstvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom”, navodi se u tekstu.

17.30 - Lukašenko: Belorusija može da sprovede mobilizaciju u roku od 2 - 3 dana

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je danas da Belorusija svoje snaga može da mobiliže u najkraćem roku i dodao da ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Zelenskog u slučaju napretka u mirovnim pregovorima.

Lukašenko je rekao da je zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da rasporedi dodatni raketni sistem S-400 zapadno od Minska, izvestila je novinska agencija RIA, pozivajući se na novinsku agenciju Belta.

Beloruski predsednik je dodao da je ovaj raketni sistem potreban za odbranu teritorije Belorusije, preneo je Rojters.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

17.20 - Posmatrači OEBS-a stigli su u Rostov na Donu nakon što su napustili DNR i LNR

Dve grupe posmatrača Specijalne posmatračke misije OEBS-a stigle su na teritoriju Ruske Federacije preko punkta „Donjeck“ u Rostovskoj oblasti. U koloni druge grupe nalazi se 28 automobila, rekao je za TASS izvor u regionalnim službama za vanredne situacije.

17.15 - Ukrajinska ambasada u Tirani poziva dobrovoljce iz Albanije

Ukrajinska ambasada u Albaniji pozvala je albanske dobrovoljce koji žele da se pridruže odbrani Ukrajine da kontaktiraju ambasadu putem imejla.

- Dobrovoljci koji žele da se priključe Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine, molimo da pošalju imejl, navodi se u objavi ukrajinske ambasade u Albaniji na Fejsbuku.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ranije je izjavio da su plaćeni vojnici sa Kosova, kao i iz Albanije i iz Bosne, poslati u Donbas.

17.10 - Medvedev upozorio zapadne kolege

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije,  podsetio  je zapadne kolege da su se u istoriji čovečanstva ekonomski ratovi često pretvarali u prave.

Ranije je francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer rekao uživo na radiju Frans Enfo da zemlje Evropske unije nameravaju da započnu „totalni ekonomski rat” protiv Rusije.

17.05 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video snimak koji prikazuje rad jedinica Oružanih snaga Rusije u toku specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine.

 

 

 

17.03 - Šolc očekuje dalje sankcije protiv Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas uverenje da će EU uvesti još sankcija protiv Rusije, jer će, kako kaže, doći do dalje eskalacije situacije u Ukrajini.

Šolc je, na konferenciji za štampu, naglasio da su sankcije protiv Rusije delotvorne i da će sigurno negativno uticati na ekonomski razvoj te zemlje. On je upozorio na dramatično pogoršanje situacije u Ukrajini, dodajući da su poginuli i razaranja tek početak onog što će uslediti.

Tanjug/AP Photo/Michael Sohn,
Olaf Šolc

16.59 - Ukrajinci granatirali rudnik

Granatiranje ukrajinske vojske ostavilo je bez struje rudnik uglja u Donjecku i 33 rudara zarobljena pod zemljom, saopšteno je danas iz ministarstva industrije, rudarstva i energetike.

 

16.44 - Džonson: Nećemo se boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini

Britanske trupe neće se boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini, bio je jasan premijer Boris Džonson danas u Estoniji gde je Britanija rasporedila veći broj vojnika.

- Ovo nisu ništa drugo do odbrambene mere, koje su suština NATO više od 70 godina - rekao je.

16.30 Lavrov: Situacija u Ukrajini rezultat delovanja zapadnih zemalja

Akcije Ruske Federacije usmerene su na spašavanje ljudi, demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, rekao je Lavrov. Ministar spoljnih poslova Rusije naglasio je da je situacija u Ukrajini rezultat delovanja zapadnih zemalja.

 

16.25 Dvoje poginulih u napadu na Donjeck

Dve osobe u Donjecku poginule su kao posledica upotrebe balističkih raketnih sistema od strane Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

 

 

16.02 - Crna Gora se pridružila sankcijama EU protiv Rusije

Crna Gora se pridružila svim restriktivnim merama među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

16.00 - Terorističke pretnje

U toku praćenja sadržaja na internetu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije otkrili su na Darknetu na platformi „Gidra“, kao i na društvenim mrežama i mesendžerima niz objava u kojima se poziva na terorističku aktivnost protiv Rusije, saopšteno je na Telegram kanalu „MVD Media“.
Prema informacijama policije, u objavljenim materijalima nudi se novac za izvođenje terorističkih napada čija bi meta bili, između ostalog, i državni organi Rusije.

15.50 - RT DE mogao bi da bude kažnjen sa 25.000 evra ukoliko emitovanje TV programa ne bude obustavljeno do 4. marta, saopštio je nemački regulator.

15.40 - Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador rekao je da ta zemlja neće uvoditi sankcije protiv Rusije

- Nećemo uvoditi nikakva ekonomska ograničenja jer želimo da očuvamo dobre odnose sa svim vladama sveta, kao i da imamo mogućnost da vodimo dijalog sa svim stranama u konfliktu - rekao je on.

14.58 - Ukrajinska raketa eksplodirala u Taganrogu

Raketa ispaljena iz Ukrajine eksplodirala je u Taganrogu, niko nije povređen, rekao je za Sputnjik izvor u hitnim službama.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da je to bila „Točka U“, fragmenti su pali na aerodrom.

14.44 - Ukrajinskoj vojsci blokiran pristup Azovskom moru

Potparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da je od danas ukrajinskoj vojsci blokiran pristup Azovskom moru.

Konašenkov je rekao da su napredujuće jedinice Donjecke narodne milicije stigle do administrativne granice Donjecke oblasti kako bi se povezale s ruskim snagama koje su ranije uspostavile kontrolu nad ukrajinskim oblastima na Azovskom moru, prenosi agencija TASS.

- Od danas je ukrajinskoj vojsci potpuno bokiran pristup Azovskom moru - poručio je Konašenkov.

14.40 - Ruske snage najavile napad na ciljeve u Kijevu

Rusija je upozorila Ukrajinu da će biti napada na ciljeve na području Kijeva.

- Ruske snage će napasti objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i 72. Centar za informativno-psihološke operacije (PSO) u Kijevu - upozorilo je rusko Ministarstvo odbrane.

14.38 - Ruskoj delegaciji zabranjen prelet preko Estonije i Poljske

Profimedia
Sergej Lavrov

Ruskoj delegaciji na čelu s ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom, koja se uputila na zasedanje Saveta za ljudska prava u Ženevi, zabranjeno je preletanje preko Estonije i Poljske, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

13.29 - Članovi delegacija večeras stižu u Belorusiju

Članovi delegacija Rusije i Ukrajine večeras će početi da pristižu u Belorusiju, kako bi učestvovali u drugoj rundi pregovora, predviđenoj za 2. mart, rekao je za RIA Novosti beloruski politikolog Jurij Voskresenski, blizak organizaciji susreta. On je dodao da će pregovori biti održani na poljsko-beloruskoj granici.

Profimedia
 

13.28 - Britanija zakonom zabranila ulazak ruskim brodovima

Velika Britanija saopštila je danas da je usvojila zakon kojim se zabranjuje ulazak u njene luke svim brodovima koji imaju bilo kakve veze sa Rusijom.

- Upravo smo postali prva nacija koja je usvojila zakon koji uključuje potpunu zabranu ulaska u britanske luke svim brodovima koji imaju bilo kakve veze sa Rusijom - poručio je na Tviteru britanski ministar saobraćaja Grant Šaps.

13.25 - Džonson: Putin se ne može smatrati validnim sagovornikom

Predsednik Rusije Vladimir Putin više se ne može smatrati validnim sagovornikom, rekao je danas britanski premijer Boris Džonson odgovarajući na pitanje o mogućnosti kompromisa između Rusije i Ukrajine i okončanju sukoba.

13.15 - Zelenski se obratio Evropskom parlamentu

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, u obraćanju Evropskom parlamentu pozvao je EU da bude uz Ukrajinu i ukrajinski narod i podrži njihovu borbu za slobodu i život.

13.10 - Medvedev upozorio Francuze

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je, posle reči šefa francuskog ministarstva finansija Bruna Le Mera o objavi ekonomskog rata Rusiji, preporučio evropskim zvaničnicima da vode računa o onome što pričaju i da ne zaborave da takvi ratovi često prerastu u prave.

12.38 - Druga runda pregovora mogla bi da počne 2. marta, preneli su mediji pozivajući se na ukrajinske diplomatske izvore

12.35 - Džonson: Ne možemo uvesti zonu zabrane letova iznad Ukrajine

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da bi zabrana letova iznad Ukrajine dovela do direktnog sukoba s Rusijom.

„Mogu da kažem iskreno, zonu zabrane letova iznad Ukrajine ne možemo da uvedemo zato što bi to dovelo do direktnog sukoba s Rusijom“, rekao je Džonson.

12.10 - NATO udvostručuje broj trupa u Estoniji

Saveznici u NATO-u će udvostručiti broj svojih trupa u Estoniji, izjavio je baltički ministar odbrane Kale Lanet.

„Tokom naredna dva do tri meseca saveznici iz NATO-a će udvostručiti svoje prisustvo u Estoniji radi obuzdavanja na istočnom krilu alijanse“, rekao je Lanet u estonskom parlamentu.

12.00 - Lukašenko: Minsk šalje dodatne bataljone na granicu s Ukrajinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je doneta odluka da se ojača južna granica te zemlje i da se na njoj rasporede dodatni bataljoni kako bi se sprečile provokacije i vojne operacije protiv republike.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

11.55 - Kremlj: Nećemo zbog sankcija promeniti stav o Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija nikada neće zbog sankcija Zapada promeniti svoj stav o Ukrajini.

11.50 - Turska pozvala da se poštuje pakt o prolazu u Crno more

Turska je pozvala sve strane koje učestvuju u sukobu u Ukrajini da poštuju međunarodni pakt o prolazu kroz turske moreuze u Crno more, potvrdio je danas ministar odbrane Turske Hulusi Akar nakon što je Ankara zatvorila prolaz primenjujući odredbe sporazuma iz Montrea potpisanog 1936. godine.

Turska, članica NATO, graniči se sa Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru i ima dobre veze sa obe države.

11.34 - Ukrajinske trupe tokom povlačenja granatiraju naselja i dižu u vazduh mostove

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da ukrajinske snage bezbednosti tokom povlačenja granatiraju naselja, dižu u vazduh mostove i gađaju kritičnu infrastrukturu.
„Jasno je da trenutno ne postoji samo specijalna operacija za pomoć republikama Donbasa, već se vodi rat dobra protiv zla. Ukrajina se oslobađa od nacističke ideologije, od militarizacije, od zločinačkog kijevskog režima, obnavlja se pravda“, rekao je Pušilin, obraćajući se stanovnicima Donbasa na Telegramu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

10.50 - Šojgu: Ukrajinska strana postavlja municiju u civilne objekte

Ukrajinska strana tokom sukoba raspoređuje višecevne raketne sisteme i minobacače velikog kalibra u dvorištima stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića, koristi civile kao živi štit, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

10.35 - Lavrov: Za Rusiju neprihvatljivo američko nuklearno oružje u Evropi

Za Rusiju je neprihvatljivo to što se nuklearno oružje SAD nalazi u Evropi, vreme je da se ono vrati kući, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
 

10.28 - Zelenski će se obratiti na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk govoriće u utorak na vanrednoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, objavila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Plenarna sednica Evropskog parlamenta biće održana u 12.30, a na njoj će se govoriti o akcijama Rusije u Ukrajini, rekla je Metsola.

10.25 - Kompanija „Gugl“ odlučila je da odmah blokira Jutjub kanale povezane sa televizijom RT i agencijom Sputnjik u Evropi.

9.57- Rusiji oduzeto domaćinstvo Svetskog prvenstva u odbojci

Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) oduzela je Rusiji organizaciju Svetskog prvenstva za muškarce zbog situacije u Ukrajini. Svetsko prvenstvo trebalo je da se održi u Rusiji u avgustu i septembru, ali je, kako se navodi u saopštenju, zbog rata u Ukrajini "pomereno" iz Rusije.

9.55 - Pojavila se fotografija na kojoj se navodno vide albanski dobrovoljci koji ratuju na strani Ukrajine. Nije poznato da li su Odesu zahvatila ovakva razaranja pošto se za lokaciju gde je snimljena foto navodi upravo taj grad.

9.50 - Ukrajina pokušava da isključi Rusiju sa interneta

Pixabay
 

 

U poslednjem pokušaju da se osujeti tekuća invazija Rusije na Ukrajinu, ukrajinski zvaničnici traže da organizacija odgovorna za održavanje servera koji su sastavni deo rada interneta preduzme korake koji imaju potencijal da potpuno isključe Rusiju iz sajber prostora.

Ukrajina traži od ICANN-a da se povuku domeni izdati u Rusiji i ugase primarni serveri sistema imena domena (DNS) u zemlji – potez koji bi efektivno zabranio pristup ruskim internet sajtovima, sa potencijalom da celu zemlju izbaci sa mreže, saznaje Rolling Stone magazin, i kako kažu, publikaciji je ICANN potvrdio ovaj zahtev Ukrajine.

9.42 - Harkov: U napadu povređeno 6 osoba, utvrđuje se broj žrtava

U raketiranju centra Harkova povređeno je šest osoba, od kojih jedno dete, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

Požar do koga je posle napada došlo na krovu zgrade opere je ugašen, prenosi Interfaks Ukrajina.

9.40 - DNR snage PVO oborile raketu koju su ispalile ukrajinske trupe

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je da su snage PVO oborile raketu koju su ukrajinske trupe ispalile sa raketnog bacača „Točka-U“ iznad sela Zugres.

9.17 - Lukašenko: Ozbiljan evropski sukob mogao bi da preraste u planetarni

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko strahuje da bi ozbiljan evropski sukob mogao da preraste u planetarni.

- Daj Bože da se ne razvije u planetarni. On čak nije počeo ni 2014. Tada je prvi put ušao u oštru oružanu fazu. Ali šta je tome prethodilo? - rekao je Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Belorusije.

9.11 - Ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

Ukrajinski nacionalisti u Kramatorsku su zarobili dvadesetak vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a. Sudbina pripadnika misije je nepoznata, saopštila je Narodna milicija DNR.

9.00 - Iz Ukrajine u Poljsku ušlo 350.000 ljudi

Oko 350.000 ljudi ušlo je u Poljsku iz Ukrajine od ulaska ruskih trupa u tu zemlju, izjavio je danas zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Maciej Vasik.

On je naveo da je u poslednja 24 sata 100.000 ljudi prešlo poljsko-ukrajinsku granicu.

8.30 - Neutralnost prekinuta nakon dva veka: Švajcarska se ukjučila u sukob Ukrajine i Rusije

Idilična zemlja u Aplima, koja je uspela da izbegne Prvi i Drugi svetski rat, danas je suspendovala svoju neutralnost. Nakon 207 godina nemešanja u svetsku i evropsku politiku, danas je odlučila da zamrzne imovinu Vladimira Putin i još 369 Rusa koje je sankcionisala Evropska unija.

8.15 - Žestoki sukobi u Marijupolju

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sukoba ruskih snaga i ukrajinske vojske na ulicama Marijupolja, grada koji je u totalnom okruženju. Pucnjava i eksplozije od‌jekuju gradom.

8.13 - Granatiran centar Harkova

Snimci lokalne televizije na društvenim mrežama pokazuju eksploziju rakete, bombe ili projektila pored zgrade koju je "Kijev indipendent" identifikovao kao sedište regionalne vlade.

8.07 - Putinu sada oduzeli i crni pojas u tekvondou

Nakon što je suspendovan iz Svetske džudo federacije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je sada oduzet i počasni crni pojas u tekvondou zbog napada njegove zemlje na Ukrajinu, saopštila je Svetska tekvondo federacija.

08.00 Vozila OEBS-a napuštaju Donjecku Narodnu Republiku


Sva 43 vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a napuštaju teritoriju DNR, saopštio je predstavnik republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

Prema rečima očevidaca, predstavnici OEBS-a napustili su kancelarije u Lugansku i krenuli ka Rusiji. Oni planiraju da pređu kontrolni punkt Uspenka, navodi se u saopštenju.
 

7.30 - Putin naredio zabranu deviznih kredita i novčanih transfera

 Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se, kao uzrvatna mera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od danas uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je takođe potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svetskom tržištu od 1. januara ove godine.

07.27 - Komanda vazuhoplovsta Ukrajina: Dobijamo 70 borbenih aviona

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da će ta zemlja od partnera dobiti 70 borbenih aviona Mig-26 i Su-25.

Ti avioni po potrebi mogu biti raspoređeni na poljskim aerodromima, odakle će ukrajinski piloti izvršavati borbene zadatke, navedeno je u saopštenju objavljenom na Fejbuku, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Prema navodima komande ukrajinskog vazduhoplovstva, Bugarska će dati 16 Mig-29 i 14 Su-25, Poljska - 28 aviona Mig-29, a Slovačka - 12 aviona Mig-29.

7.20 - Blokada za blokadom

Masterkard je saopštio da je blokirao pristup platnoj mreži brojnim finansijskim institucijama kao rezultat naloga za sankcije protiv Ruske Federacije.

Takođe, i  Warner Bos, Sony i Disney su odložili prikazivanja svojih filmova u Rusiji

07.12 - Savet Rusima da ne putuju u inostranstvo

Federalna agencija za vazdušni transport apelovala je na građane da odlože sva neobavezna putovanja u inostranstvo.

Narodna milicija Donbasa opkolila ukrajinske snage

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

 

7.05 - Snage DNR napreduju

Narodna milicija Donbasa je uspela da opkoli pripadnike ukrajinskih snaga i uskoro se očekuje da će se oni predati, izjavio je veteran bataljona „Vostok“ iz Donjecke Narodne Republike Aleksandar Semjonov.

Kako je rekao, snage DNR polako ali stabilno napreduju usled čega su uspeli da opkole ukrajinske snage zajedno sa pripadnicima nacističkih bataljona.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda)
 

- Čim ih snage Donbasa budu u potpunosti opkolile pašće im moral i počeće da se predaju. Ova situacija podseća na bitku za Staljingrad. Imaju problema sa gorivom, sa municijom, ali i sa hranom jer su otcepljeni od sredstava snabdevanja - dodao je.

Semjonov je takođe rekao i da ukrajinski vojnici svakodnevno polažu oružje, ali je dodao i da među pripadnicima oružanih snaga DNR ima gubitaka.

06.55 - Vode se borbe u Hersonu?

Ukrajinske vlasti tvrde da su tokom noći Rusi napali grad Herson. Trupe navodno napreduju od aerodroma ka gradu.

06:43 - Sirene za vazdušnu opasnost u više ukrajinskih gradova

Sirene su se rano jutros čule u Kijevu, Rivnu. Ternopolju i Čerkasiju

Ukrajinci granatirali Gorlovku

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Ukrajinska vojska ponovo je u ranim jutarnjim časovima granatirala mesto Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a tom prilikom ranjeno je tri civila i oštećena zgrada poliklinike.

Prema podacima Zajedničkog centra za kontrolu režima prekida vatre, ukrajinske snage ispalile su 10 granata kalibra 120 milimetara.

Vlasti Gorlovke navode i da je pored poliklinike jedna granata pogodila i stambeni objekat.
U saopštenju se ističe i da su ukrajinske snage gađale i mesto Južno Zajcevo, takođe unutar DNR, međutim, ne navodi se da li je tom prilikom bilo žrtava ili povređenih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike