Lutke bez lica, žene odvojene sede u restoranima: Novinarka ukazala na radikalni islamizam u francuskom gradu, dobija pretnje smrću

02.02.2022

14:26

0

Ofeli Munijer i njeni sagovornici su na meti radikalnih islamista

Lutke bez lica, žene odvojene sede u restoranima: Novinarka ukazala na radikalni islamizam u francuskom gradu, dobija pretnje smrću
rube-francuska - Copyright Printscreen/Dejli mejl; Twitter/M6

Francuska novinarka, Ofeli Munijer (34), dobila je policijsku zaštitu nakon što je, posle snimanja dokumentarca "Zabranjena zona" o radikalnom islamu u gradu Rubeu, počela da dobija pretnje smrću.

U emisiji emitovanoj 23. januara, objavljena je priča o Rubeu koji se nalazi na granici sa Belgijom, a u kome vladaju stroga islamska načela.

Munijerova je pronašla restoran u kome žene sede u kabinama, kako bi bile odvojene od muškaraca, a prodavnice nude igračke bez lica. Lutke uopšte nemaju oči, usta ili nos jer po određenoj verziji islama zabranjeno je prikazivati crte lica jer se to smatra idolatrijom.

 

Govorila je sa advokatom Aminom Elbahijem (26) koji je razotkrio obrazovnu instituciju koja je primila 63.000 evra državnog novca kako bi podučavala siromašnu decu, ali je optužena da širi islamsko učenje.

Elbahi je u filmu ustao protiv uticaja radikalnog islama, zbog čega je prozvan nevernikom i prećeno mu je odsecanjem glave. I on je, takođe, pod policijskom zaštitom.

Vest da su na meti surovih pretnji izazvala je žestoke reakcije u Francuskoj gde mnogi smatraju da je sekularizam u opasnosti zbog dolaska migranata.

Konzervativni političari odmah su iskoristili priliku da podrže novinarku.

 

 

- Ofeli Munijer je u smrtnoj opasnosti. Ovo se dešava kada Francuzima ukažete na islamizaciju naše zemlje. Milioni patriota su joj zahvalni - poručio je predsednički kandidat Erik Zemur.

Profesor Bernar Ružije, specijalizovan za pitanja radikalnog islama, pokazao je nekoliko lutaka bez likova.

- To je način da se pokaže da ćete, od detinjstva, biti bolji musliman od drugih i podrazumeva da drugi nisu tako dobri ili istinski muslimani. To je način na koji se deci uvode ideološki principi, u smislu koji je veoma zabrinjavajući - poručio je.

Elbahi je istakao da mu prete odsecanjem glave, klanjem i napadima zato što je govorio otkrivenog lica i kako gradonačelnik ništa ne čini po ovom pitanju.

- Ono što sam rekao je uznemirilo ljude - rekao je.

Elbahi je ukazao policiji i na članove dobrotvornog udruženja koji su primili oko 63.000 evra za obrazovanje dece, međutim, otkriveno je da su širili islamsko učenje, a po francuskom zakonu javnima telima je zabranjeno da na taj način doprinose verskim organizacijama. Troje optuženih kažu da njihovo udruženje nije nudilo veronauku, a gradonačelnik Gijom Delbar je suočen sa optužnicom za nemar jer je odobrio pomenuto finansiranje.

- Moguće je da sam nasamaren. Možda sam pogrešio, ali debatu ne mogu da ugrožavaju oni koji svuda vide separatiste - rekao je Delbar.

Francuski predsednik Emanuel Makron je koristio pojam "separatisti" kako bi označio muslimane koji, kako tvrdi, dele naciju jer žive u svojim zajednicama po svojim pravilima i običajima. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dejli mejl

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike