Noćas se pomera sat i počinje zimsko računanje vremena: Kako to utiče na naš organizam?

30.10.2021

18:45

0

Spavanje sat vremena duže mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali...

Noćas se pomera sat i počinje zimsko računanje vremena: Kako to utiče na naš organizam?
Ilustracija - Copyright Pexels

U noći između subote i nedelju, tačnije 31. oktobra u 3 sata završiće se letnje računanje vremena i počinje zimsko, kada se kazaljke pomeraju jedan sat unazad.


Smatra se da je ovakvo računanje vremena zapravo ispravno, a u njemu učestvuje otprilike 70 odsto zemalja širom sveta. 

Spavanje sat vremena duže mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali to ne znači da će povoljno uticati na biološki sat koji svako od nas ima u sebi. Ovo može uzrokovati stanje hroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje.

Duže spavanje nedeljom većini može da zvuči vrlo primamljivo, a retki će odoleti iskušenju da na najduži dan godine ne odspavaju još jedan sat. Savet je da ipak poranite, u suprotnom narušavate prirodni bioritam tela.

Predugo spavanje vikendom treba izbeći ne samo kada se pomeraju kazaljke, već i inače, kako telo ne bi osetilo razliku za vreme radne nedelje kada spavamo samo nekoliko sati. 

Spavanje je potrebno odlagati do potpune iscrpljenosti. Za ovo iskoristite svetlost - pokušajte ceo dan da budete na suncu, a uveče upalite svetla kako biste mozgu javili da još nije vreme za spavanje. Svetlošću možemo sprečiti proizvodnju melatonina, hormona koji telo proizvodi, a koji podstiče umor. Srećom, morate da budete budni samo sat vremena duže.

Pexels
 

Jutra nastojte da učinite što mračnijima jer svetlost prirodno govori telu kada je vreme za buđenje. Budući da vam je, u ovom slučaju, cilj da ostanete duže u krevetu, zamračite spavaću sobu pre spavanja navlačenjem zavesa ili spuštanjem roletni.

Iako se već neko vreme raspravlja o ukidanju pomeranja sata, Evropski parlament još uvek nije doneo odluku na tu temu, pa ćemo i ovog vikenda pomerati sve svoje satove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike