Nauka dokazala: Punije žene rađaju inteligentniju decu

06.04.2021

20:20 >> 15:27

0

Autor: K. Obradović

Potrebno je mnogo masti za razvoj nervnog sistema, objašnjava stručnjak

Nauka dokazala: Punije žene rađaju inteligentniju decu
Profimedia

Pojava da žene u poređenju sa ženkama drugih sisara, imaju viši procenat telesne masnoće i to za oko 30 odsto, dugo je intrigirala naučnike. A profesor Vil Lasek sa Univerziteta u Pitsburgu izgleda je napokon rasvetlio ovu misteriju.

Naime, masnoća prisutna u zadnjici i butinama žene pomaže razvoj mozga njihove buduće dece.

-Potrebno je mnogo masti za razvoj nervnog sistema, a masnoća koja se nalazi u ovim zonama sadrži dokozaheksaenoinsku kiselinu (DHA) koja je primarna strukturna komponenta ljudskog moždanog cerebralnog korteksa – objasnio je Lasek.

-Žene su, po svemu sudeći, evoluirale tako da akumuliraju ovu dobru masnoću pre dolaska bebe – naveo je on, dodavši da 80 odsto DHA koja joj je potrebna, beba dobija od masnoće koju je njena mama akumulirala od struka naniže.

Transmisija se prvenstveno vrši tokom dojenja.

-Zato žene brzo gube na težini dok doje dete – istakao je Lasek.

Sa njim se slaže i Dejvid Bejnbridž, biolog sa Kembridž univerziteta. Kaže da je više nego jasno da žene sa naglašenim oblinama rađaju inteligentniju decu.

Nesvesno, od pamtiveka, muškarci su više bili skloni takvim ženama jer su njihova deca bila jača i pametnija i samim tim su imala više šansi da prežive, piše pink.rs.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi