Pripremite telo za hladnije dane: Balansirana ishrana i ove navike ključ su za jak imunitet

17.09.2020

09:05 >> 00:14

0

Za održavanje zdravlja i zaštitu protiv raznih infekcija treba odmah ojačati imunitet

Pripremite telo za hladnije dane: Balansirana ishrana i ove navike ključ su za jak imunitet
Copyright Profimedia

Za održavanje zdravlja i zaštite protiv raznih infekcija imunitet treba odmah ojačati. Približava se kalendarski početak jeseni, što je izazovan period za ljudski imunološki sistem.

Luk i začini

Sunca i vitamina u hrani je sve manje, a umor i apatija se često nagomilavaju. Aktiviraju se mnoge bakterije i virusi koji izazivaju prehlade – pravi jesenji pljusak.

Za održavanje zdravlja i zaštite protiv raznih infekcija imunitet treba odmah ojačati.
Balansirana hrana bogata vitaminima je ključ jakog imuniteta. Zato jesen nije najbolje vreme za dijetu. Ukoliko je vaš sistem usmeren na gubljenje težine, lišiće vas određenih hranljivih materija i automatski oslabiti imunu odbranu.

Uključite u svoju ishranu posnu hranu, ali i mlečne proizvode, kao i orahe i mahunarke. Češće jedite masnu ribu i dodajte biljno ulje da osigurate telu esencijalne masne kiseline. Oslonite se na sveže voće i povrće u zimskom periodu, ovi izvori vlakana, vitamina i minerala će biti retki gosti na vašem stolu.

Ne zaboravite da dodate crni i beli luk jelima: poznato je da sastojci iz luka ubijaju bakterije. Takođe, pomažu u jačanju imunog sistema i začini poput cimeta, lovora, različite vrste bibera.

Rad i odmor

Potrebno je sebi priuštiti dovoljno odmora. Ne ručajte na radnom mestu. Ako vreme dozvoljava, prošetajte na svežem vazduhu i jedite u obližnjem parku. I inače, umerena fizička aktivnost je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja.

Dobar san

Nemojte zanemariti i tehnike opuštanja. Malo meditirajte ili praktikujte jogu. Spavajte dovoljno. San je veoma važan za zdrav imuni sistem, a za dobar imuni sistem potrebno vam je spavanje od najmanje 8-10 sati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike