Čim padne kiša osetite bol u zglobovima? Postoji čitava nauka koja se time bavi, ali ono što su do sada saznali neće vam se dopasti

27.12.2022

05:29

0

Autor: Z.A.S.

Lekari još uvek nemaju objašnjenje zbog čega tačno dolazi do ove pojave

Čim padne kiša osetite bol u zglobovima? Postoji čitava nauka koja se time bavi, ali ono što su do sada saznali neće vam se dopasti
Bolovi u zglobovima - Copyright Profimedia

Temperature sve više padaju, a kod određene grupe ljudi javljaju se raznorazni zdravstveni problemi. Pored toga što su atmosferske promene okidač za prehladu, čine i da kod jednog dela populacije dođe do pogoršanja bolova u zglobovima i kostima.

A šta kažu lekari?

Njima, zapravo, još nije sasvim jasno zbog čega se tako nešto dešava. Jedna od mogućnosti jeste da promene temperature, povezane sa padavinama, generišu promene u omotaču vezivnog tkiva koji se naziva okosnica.

Profimedia
 

Prema mišljenju medicinske savetnice Lin Poston, kada se mišići i zglobovi ohlade, tečnost oko zglobova i tetiva se zgusne, zbog čega osećamo ukočenost.

Druga teorija je da je bol posledica pada atmosferskog pritiska koji se javlja kada se poveća vlažnost u vazduhu.

Poslednjih godina nekoliko studija je istaklo da faktori iz spoljne sredine utiču na pojavu bolova u zglobovima, ali  istraživači sa Harvarda su tu vezu isključili.

Profimedia
 

Ipak, to ostaje tema koja budi zanimanje naučnika do te mere da postoji posebna nauka koja se bavi time, a zove se medicinska biometeorologija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike