Nikada niste zadovoljni selfijem čim ga napravite? Iznova klikćete ... i ništa. Evo kako se vaš mozak igra s vama

02.12.2022

20:02

0

Autor: Z. A.

Kad vidimo fotografiju, naša procena je uvek u odnosu na naša očekivanja. Kada gledamo fotografiju iz osnovne, u nju se uključuju i uspomene

Nikada niste zadovoljni selfijem čim ga napravite? Iznova klikćete ... i ništa. Evo kako se vaš mozak igra s vama
Copyright Pexels

Ukoliko ste nedavno bili uzbuđeni zato što ćete sa drugarima na društvenim mrežama podeliti svoju novu frizuru ili odeću, pa željno zgrabili telefon i... Slika je grozna. Napravili ste još jednu svoju fotku - i ona je bez veze. Pa opet - isto.

Vaša frizura nije baš tako sjajna kao što ste mislili, haljina vam ne stoji baš tako dobro kako ste mislili i osoba na fotofrafiji nije ta koju ste mislili da prikažete svetu.

To se ljudima često događa. Pomisliće da im je dobar dan za frizuru, odevnu kombinaciju ili nešto treće, a zatim će pogledati selfi koji su napravili i ostati u šoku... Čak i početi da preispituju svaku dobru misao koju su imali o svom izgledu.

Ali ako fotografiju odmah ne izbrišu, nakon nekog vremena će im se sviđati to što vide na njoj.

Pexels
Pravljenje selfija

Ukoliko ste se ikada tako osećali, moglo bi da vas uteši saznanje da psiholozi nisu uopšte time iznenađeni. Ali šta to govori o tome kako gledamo na vlastitu lepotu, kako u ovom trenutku, tako i tokom dugog vremenskog perioda?

Za početak, mi nismo objektivni prema sebi

Nekoliko bi stvari moglo da utiču na ovaj fenomen, kaže dr. sc. En Brilman, psihološkinja i postdoktorandica koja proučava lepotu i estetiku na Institutu za biološku kibernetiku „Max Planck“ u Nemačkoj. Prvi faktor su vaša očekivanja dok planirate savršenu fotografiju.

– Kad god nešto procenjujemo, bilo da se radi o lepoti, ukusu, stvarima, to se nikada ne bazira na apsolutnoj vrednosti koju to nešto ima – kaže ona. Što znači, vaša fotografija objektivno nije „dobra“ ili „loša“, ili ako više volite ekvivalent na društvenim mrežama, „vredi objave“ ili „nije vredna objave“.

– Umesto toga, naša procena je uvek u odnosu na naša očekivanja – kaže En Brilman, napominjući da većina nas zapravo ima prilično visoka očekivanja od sebe, sve dok nešto poput kliničke depresije nije u igri.

– Ako očekujemo da će naša fotografija biti bolja od proseka, a dobijemo prosečnu fotografiju, veća je verovatnoća da ćemo biti razočarani. To je dobra fotografija, ali očekivali smo da ćemo napraviti izvrsnu sliku – kaže.

Pexels
Pravljenje selfija

Efekat nostalgije

Psihološkinja kaže da je upitno možemo li da procenimo fotografiju nezavisno od sećanja koja su s njom povezana. To znači da sećanje na lepa vremena – čak i ako su bila samo prošle nedelje – čini pozitivniju procenu fotografije jer smo skloni da vidimo lepotu kao deo celokupnog pozitivnog iskustva, obojenog nostalgijom i lišenog bilo kakvih stresnih faktora koji nas muče u ovom trenutku.

– Skloni smo tome da odbacujemo negativna sećanja, osim onih vrlo averzivnih i stvarnih pretnji tako da se uglavnom sećamo samo dobrih vremena – kaže Brilman.

Srednja škola i fakultet odlični su primeri za to. Verovatno ste bili pod velikim stresom kao tinejdžer, ali kad kasnije pogledate fotografije, pomislite, „dođavola, to je bilo zabavno“.

– Fotografija vas podseća na dobra vremena i taj bi se lepi osećaj mogao primeniti na vašu procenu i doživljaj same fotografije – kaže Brilman.

To je naročito istinito što dalje gledate u prošlost, ali se može odnositi i na sliku koju ste snimili prošle nedelje.

– Naše raspoloženje utiče na to kako sebe doživljavamo – potvrđuje dr sc. Pamela K. Kil, profesorka istraživanja na Univerzitetu Floride, koja proučava poremećaje u ishrani i sliku tela.

 - Dakle, loše raspoloženje može doprineti pojačanoj percepciji nesavršenosti. Da ne spominjemo statična priroda fotografija čini fokusiranje na sitnice izrazito primamljivim. Fotografija zamrzava naš izgled u vremenu, što stvara priliku da se fokusiramo na detalje jer se oni ne menjaju – kaže Kil.

– U stvarnom životu stalno smo u pokretu, s promenama u izrazima lica i položaju tela koje nas podstiču da vidimo sebe kao celinu – objašnjava.

Pexels
Pravljenje selfija

I godine su faktor

Brilman kaže da je prirodno želeti da se poboljšamo. Ali kad pogledate sliku iz srednje škole – želite li je stvarno poboljšati? Ako to i želite, ne možete. Ili možda već jeste. U svakom slučaju, to je druga osoba, a ne onakva kakva ste danas. Čak i ako vam se ne sviđa frizura ili odeća koju ste tad imali, verovatno osećate nostalgiju i ljubav prema toj svojoj prethodnoj verziji sebe.

Poenta je da čovek treba da bude sam prema sebi milosrdan. ljudi treba da počnu da razvijaju pozitivniji odnos prema sami sebi i prema starenju.

– Težimo potvrđivanju onoga u što verujemo, čak i ako verujemo da s nama nešto nije u redu – kaže Kil.

To se zove pristranost samopotvrđivanja, a u ovom slučaju to znači da verujete da su vaše bore užasne, pa onda skenirate svoje fotografije kako biste potvrdili ono u što već verujete da je istina: da su vam bore užasne.

Pexels
Stare fotografije

– Pronađete svoje dokaze i krug se nastavlja, doslovno sve dok ne umrete ako ne prekinete taj zlokoban ciklus – objašnjava.

Dobra vest je da ćete, ako tražite nešto pozitivno, i to pronaći, a to je mnogo srećniji i opušteniji način starenja i uživanja u sebi i svom životu, piše InStyle.

Fotografija je samo zamrznuti trenutak u vremenu koji bi trebalo da nas podsećati na sve dobro. Ako se odlučimo tako da razmišljamo, tako će nam i biti.

Pexels
Stare fotografije

Ako se fokusiramo na loše, onda ćemo tražiti još lošeg. To vredi za sve u životu, a ne samo za izgled. Stoga, sledeći put kad napravite selfi, umesto da tražite nesavršenosti, opustite se i uživajte u trenutku koji je toliko dobar da ste odlučili da ga ovekovečite.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike