Kako se nositi sa fazama odrastanja deteta: Ne brinite, uglavnom su najveći problem samo nestašluci

17.05.2022

18:37

0

U periodu od druge do pete godine može doći do više promena

Kako se nositi sa fazama odrastanja deteta: Ne brinite, uglavnom su najveći problem samo nestašluci
Dete - Copyright Profimedia

Ponašanje deteta se menja u periodu od druge do pete godine. Štaviše, deca brzo menjaju svoje navike, ponašanja i izbore. Nešto od toga predstavlja samo prolaznu fazu, dok je nešto neverbalna poruka upućena roditeljima.

Napadi besa

Istina je da će nekada biti teško da razgraničite šta je šta i čemu treba ili ne treba pridavati posebnu pažnju. U različitim uzrastima, ovo su najčešće faze:

- Različiti napadi besa su uobičajeni između druge i pete godine. Mogu da budu praćeni histeričnom vriskom, a često i bacanjem na pod, udaranjem rukama i nogama o zid ili pod, a ponekad čak i čupanjem kose.

Profimedia
 

- Bes je uglavnom propraćen cikom, vriskom i plačem. Roditelji se često, kada vide da se dete ovako ponaša, uplaše, međutim, ukoliko samo jednom detetu budete pokazali reakciju koju i očekuje, smatrajte da ste mu dali odobrenje da se i dalje tako ponaša. Štaviše, pokazaćete mu novo sredstvo za postizanje cilja.

- Pokušajte da ostanete mirni ma koliko da je teško, jer dok je dete zdravo, nema razloga da se obazirete na njegove napade.

- Koliko god je teško, pokušajte ostati mirni. Sve dok je ono zdravo, nemate razloga da se obazirete na njegove napade.

Profimedia
 

Običan nestašluk

- Što ih više budete ignorisali, pre će odustati. Deca su inteligentna i vrlo brzo shvate šta im "prolazi" a šta ne.

- Ono što takođe može da se dogodi jeste da, u ovom uzrastu, dete postane majstor u uništavanju igračaka, ili cepanju knjiga.

- Šta god da vaše dete radi, nemate previše razloga za brigu, jer je uglavnom reč o običnim nestašlucima, a ne o nevaspitanju ili pritajenom nezadovoljstvu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike