Kardiolog objasnio koje namirnice su dobre za srce, a začudićete se kada budete pročitali koju preporučuje

22.03.2022

05:22

0

One koje su dobre za creva, dobre su i za srce

Kardiolog objasnio koje namirnice su dobre za srce, a začudićete se kada budete pročitali koju preporučuje
Hrana - Copyright Profimedia

Kakve namirnice unosite u organizam?

Da li pratite savete kardiologa i unosite dosta povrća, ili jedete ono što vam se, u trenutku, jede?

Ako bismo se držali saveta, teško da ćete čuti da neki kardiolog preporučuje da jedete meso.

Međutim, dr. med. Vilijam Dejvis smatra da su namirnice koje su dobre za creva, često dobre i za srce.

On je naveo neke omiljene namirnice koje uvek drži u frižideru, a koje mu pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Nivo holesterola

Kardiolog koji hvali meso? To je zaista neobično. Obično se ishrana za srce bazira na namirnicama biljnog porijekla, a to neretko znači i odbacivanje mesa kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi i krvni pritisak.

Čak je i studija objavljena u časopisu "Journal of the American Heart Association" dokazala da oni koji se drže ishrane biljnim namirnicama mogu da poboljšaju kardiovaskularno zdravlje za 16 posto.

Profimedia
 

Međutim, Dejvis smatra da je organski uzgojeno meso (životinje koje su pasle travu) važan deo uravnotežene ishrane za zdravo srce. Meso organa životinja (jetra, jezik, pankreas, bubrezi itd.) je bogato vitaminom B, gvožđe, cinkom, magnezijumom, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K).

Iskoristite sve

- Moderni ljudi su postali toliko gadljivi da više ne jedemo mozak, srce, jezik ili jetru. Uz to radimo vrlo glupe stvari, na primer, kupujemo meso bez kosti, pileća prsa bez kože i ne koristimo nutrijente koji se nalaze u kostima i koštanoj srži. Kao ni kolagen i hijaluronsku kiselinu koji se nalaze u koži - rekao je Dejvis.

Pixabay
 

Odbacivanjem kože i kostiju životinja, kaže dr. Dejvis, zapravo odbacujemo dobrobiti mesa i savetuje da sačuvate kosti, masnoće i napravite od toga variva i supe.

Tu su i mahunarke

Osim mesa njegova omiljena namirnica su i mahunarke. Pasulj, grašak, soja, leblebija treba da budu deo svakodnevnog jelovnika. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srce smanjenjem nivoa LDL (lošeg) holesterola. Osim toga, mikrobiomi u crevima obožavaju ishranu koja se bazira na namirnicama biljnog porekla. Mahunarke su posebno dobre jer sadrže prebiotička vlakna koja pomažu rastu dobre bakterije Akkermansia muciniphila.

Unsplash
 

Eterična ulja za jelo

Potrebna su dodatna istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture praktikuju korišćenje ulja i bilja za zdravlje. Zapravo, neka istraživanja smatraju da se unosom eteričnih ulja mogu smanijiti probavne tegobe.

Na primer, eterično ulje peperminta podstiče zdravlje creva, dok ulje gorke narandže poboljšava zdravlje želuca. Međutim, nikako ih nemojte uzimati bez konsultacije sa lekarom ili nutricionistom jer treba biti vrlo oprezan.

Pixabay
 

- Postoji specifičan način unošenja eteričnih ulja jer ih ne uzimate direktno - ističe Dejvis i dodaje da je generalno pravilo: "Vodite računa o zdravlju creva i vaše srce će vam biti zahvalno".

Isto tako, neka eterična ulja nikako ne smete da unosite, kao što je breza eukaliptusa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike