Mačke kao lek za srce: Kako prisustvo mace u vašem životu utiče na kardiovaskularni sistem?

09.02.2022

15:22

0

Život sa mačkom pod istim krovom smanjuje rizik od srčanih oboljenja najmanje za trećinu

Mačke kao lek za srce: Kako prisustvo mace u vašem životu utiče na kardiovaskularni sistem?
profimedia-0656713514 - Copyright Profimedia

Ukoliko još uvek nemate kućnog ljubimca kod kuće, vreme je da možda razmislite o mački kao svom budućem članu porodice: ova lepa i inteligentna stvorenja mogu da produže život svojim vlasnicima. Međutim, ako ste ponosni vlasnik neke cica-mice, pravi ste srećnik.

Naučnici su ustanovili kako mačke pomažu da se značajno smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja pokazuju da prisustvo mačke u kući poboljšava rad nervnog sistema, što umnognome smanjuje negativan uticaj stresa, prenosi ruski portal „Belnovosti“.

Mačke pospešuju lučenje serotonina i dopamina, koji smanjuju stres i stabilizuju rad našeg imunog sistema. Istraživački tim je za jednu studiju tražio grupu ljudi određene struke, koja je svakodnevno izložena visokom nivou stresa i odlučili su se za samostalne brokere. I zaista su uspeli da dokažu da je prisustvo mačake pozitivno uticalo na ispitanike.

Unsplash/Tra My
 

Istraživači su se fokusirali na tipične simptome stresa poput povišenog krvnog pritiska, povećanog broja otkucaja srca i znojenje. Ispitanici s mačkama su u stresnim situacijama reagovali dosta opuštenije.

Život sa mačkom smanjuje rizik od srčanih bolesti najmanje za trećinu. Ovi kućni ljubimci su takođe u stanju da „dodaju“ svojim vlasnicima nekoliko godina života. Akustične vibracije tokom mačjeg predenja doprinose snižavanju visokog krvnog pritiska i pozitivno utiču na nervni sistem, stabilizuje srčani ritam i poboljšavaju cirkulaciju u mozgu.

Kada smo pod stresom, naš krvni pritisak raste. Oni koji hronično pate od visokog krvnog pritiska imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Budući da mačke imaju pozitivan učinak na nivo stresa, u skladu s tim se smanjuje i rizik od bolesti. Zapravo, jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti, otkrilo je da u domovima gde živi mačka ima 30% manje srčanih udara.

Stručnjaci veruju da posedovanje kućnih ljubimaca generalno poboljšava telesne funkcije i promoviše emocionalno blagostanje. U slučaju male dece, mačka će ih zaštititi od razvoja alergijskih reakcija i respiratornih oboljenja – njeno prisustvo izaziva proizvodnju antitela u dečijem organizmu koja mogu sprečiti astmu i respiratorne infekcije.

Unsplash
 

Za kraj, uzmite svoju krznenu ljubimicu, mazite je i kad osetite da je počela da prede, znači da ona pozitivno reaguje na vašu energiju. Zatvorite oči i slušajte frekvenciju koju mašta produkuje dok prede, kroz par minuta trebalo bi da se osetite rasterećenije i mirnije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike