Superhrana stara 4.000 godina obara pritisak i šećer u krvi, deluje kao probiotik: Nema boljeg napitka za dobro jutro i zdrav dan

03.03.2022

05:37

0

Lekari preporučuju jedan ukusan napitak za koji dokaze o upotrebi nalazimo čak u drevnoj Kini, od pre 4.000 godina

Superhrana stara 4.000 godina obara pritisak i šećer u krvi, deluje kao probiotik: Nema boljeg napitka za dobro jutro i zdrav dan
Copyright Pexels

Naravno, reč je o kefiru, mlečnom proizvodu koji se pravio od davnina, a danas se proširio u sve kulture sveta. Nedavna studija otkriva koliko dobrobiti ova namirnica ima za ljudsko zdravlje. Važno je znati da proces fermentacije menja laktozu koja može da izaziva bolne tegobe, pa ga obično dobro podnose i ljudi koji su intolerantni na nju. Kefir ima nešto ređu konzistenciju i lakše ga je piti, ali ima kiseliji ukus od običnog jogurta.

Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu „FarmaNutricija“, ako se kefir pije svakodnevno, može da obori visok pritisak i šećer u krvi u roku od 12 nedelja, prenosi Lepa&Srećna.
Takođe, istraživači su otkrili i ohrabrujuće znake pada holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih tegoba.

Profimedia
 

Dobar je izvor proteina, bogat je kalcijumom, vitaminom B i K, kao i magnezijumom.
Uz moćnu snagu probiotika, što ga čini pogodnim i za dijetu, ovaj napitak podstiče imunitet i dobar je za jačanje kostiju.

Od kefira možete praviti i razne šejkove po želji, dodati sok od limuna, gnječenu bananu i malo vode za razređivanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike